Erfde - geërfd is de normale vervoeging van erven. Georven komt ook voor, maar is niet helemaal neutraal. Sommige woordenboeken noemen ook de sterke vervoeging orf - georven. Orf is wat ongebruikelijk, maar georven komt geregeld voor.
Meestal weet de gebruiker wel dat het Standaardnederlandse voltooid deelwoord van 'geven' 'gegeven' is; de uitdrukking wordt zodoende veelal ironisch gebezigd. Ge hadt moeten nadenken vooraleer ge die gasten zoiets waardevols gaaft; gegoven is gegoven.
Wat is het voltooid deelwoord van erven? Dat is geërfd en niet georven. Je leest wel eens georven, maar dat is niet juist. Volgens Van Dale is georven onjuist en enigszins bekakt taalgebruik.
Het voltooid deelwoord is een vorm van het werkwoord. Voltooide deelwoorden maken deel uit van samengestelde werkwoordstijden. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord hebben of zijn en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord.
De medeklinkers uit 't kofschip, dus de t, k, f, s, ch en p, helpen te bepalen of een zwak werkwoord de uitgang -te of -de krijgt in de verleden tijd. De uitgang -te wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (= het hele werkwoord zonder de uitgang -en) eindigt op een van die medeklinkers uit 't kofschip.
Nalatenschap is een ander woord voor erfenis.
erven (meerv.)
Denkt u nog recht te hebben op een erfenis? Mogelijke erfgenamen kunnen via het ministerie van Financiën via de website van de Rijksoverheid zoeken naar vergeten erfenis. Als u denkt dat u aanspraak heeft, dien dan schriftelijk een claim in bij het ministerie van Financiën.
Op grond van de Wet op het notarisambt is het mogelijk om het openen van een testament uit te stellen tot na de uitvaart. Dit kun je bijvoorbeeld opnemen in je testament als je iemand onterft en niet wilt dat iemand daar achter komt voor je begrafenis. In dat geval is je testament pas na een kleine week openbaar.
erfenis = , het erven, wat een overledene nalaat of wat men van hem erft. Subzaak = Een subzaak is een zaak met eigen proceskenmerken. Zij erft de eigenschappen van de zaak waar zij bijhoort.
Bij correspondentie over de afwikkeling van een nalatenschap is het gebruikelijk dat de afzender de aanhef of adressering 'de erven van' of de 'erven van wijlen' gebruikt. Dat zijn dan de gezamenlijke of alle erfgenamen van de overleden persoon waarop de brief betrekking heeft.
Als u een auto erft, moet u binnen 5 weken het kentekenbewijs op uw naam overschrijven; Als u een huis erft, moet u de vaste lasten van het huis doorbetalen; Als u een erfenis ontvangt, moet u hierover erfbelasting betalen. In bepaalde situaties geldt dit niet.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: last (zn) : armoe, bezwaar, druk, gesodemieter, hinder, inconveniënt, kwelling, malheur, moeilijkheid, moeite, narigheid, onaangenaamheid, ongemak, ongemakkelijkheid, ongerief, ongerieflijkheid, overlast, plaag, slameur, soesa, spel.
niet nakomen, veronachtzamen, verwaarlozen, verzuimen. nalaten (ww) : achterlaten, laten.
Werkwoord. Ik had. Jij had. Hij, zij, het had.