#2: Achterhaal wat er gebeurd is Voor een goede behandeling van het slachtoffer is het cruciaal dat achterhaald wordt wat er gebeurd is. Wanneer dit niet mogelijk is, is het belangrijk om zelf zo goed mogelijk te constateren wat er aan de hand is.
De focus ligt op de 4 stappen in eerste hulp : 1). zorg voor veiligheid, 2). beoordeel de toestand van het slachtoffer, 3). alarmeer de hulpdiensten, 4).
Let op gevaar
Veiligheid is belangrijk tijdens het bieden van eerste hulp. Voor zowel jezelf als voor het slachtoffer en eventuele omstanders of andere aanwezigen. Maar vergeet de veiligheid van jezelf, het slachtoffer en de omgeving nooit.
De vaardigheden die geleerd en getoetst worden, zijn: Zorgen voor veiligheid bij het verlenen van Eerste Hulp. Stoornissen in het bewustzijn. Stoornissen van de ademhaling.
Wat te doen bij bewusteloosheid
Als iemand niet snel bij komt, bel dan als eerste 112. Neem dan vervolgens de volgende stappen: Zorg ervoor dat de ademweg van het slachtoffer vrij is en maak knellende kleding los. Blijf de ademhaling controleren, luister bij mond en neus.
Het verschil tussen EHBO en BHV
Een BHV'er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV'er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.
Elke burger heeft volgens deze artikelen de plicht om een ander in levensgevaar te helpen. Help je niet dan ben je strafbaar. Dit hulpverlenen is naar wat je kan. Er wordt in ieder geval verwacht dat er hulp geregeld wordt.
Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken. Wanneer het slachtoffer liever op de zij ligt of met opgetrokken knieën is dat geen probleem. Controleer regelmatig bewustzijn en ademhaling. Blijf bij het slachtoffer tot professionele hulp ter plaatse is.
Op gevaar letten. Kijken wat er is gebeurd. De juiste volgorde van de vijf punten is: Kijk wat er gebeurd is en wat het slachtoffer mankeert, let op gevaar, stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting, help het slachtoffer op de plaats waar hij zit of ligt, zorg voor professionele hulp.
Vraag iemand anders de hulpdiensten 112 te bellen en blijf zelf bij het slachtoffer. Enkel als het niet anders kan, bel je zelf. Vermeld aan de hulpdiensten steeds wat er gebeurd is, wat de gevaren zijn, waar je je precies bevindt, wie de slachtoffers zijn en in welke toestand ze zich bevinden.
Het uitgangspunt is dat de te verlenen eerste hulp (EHBO) altijd gericht moet zijn op het bevorderen van het herstel van het slachtoffer en/of het voorkomen van verslechtering van de situatie van het slachtoffer.
Zo dienen standaard aanwezig te zijn: een eerstehulpschaar, hechtstrips, kleefpleisters, een ideaalzwachtel, ruime handschoenen, een mondmasker, ontsmettingsmiddel, een pincet, een isolatiedeken, snelverband, steriele kompressen en verbanddoeken, een vingerverband en een fixatiezwachtel.
In een ontruimingsplan staan procedures voor BHV'ers wat zij moeten doen bij een brand, bommelding, ontruiming of stroomuitval. Een ontruimingsplan speelt een grote rol tijdens de voorbereiding op eventuele calamiteiten en is hierdoor van belang bij een echte evacuatie.
Meld een incident via het interne alarmnummer of 1-1-2. Laat bij voorkeur iemand anders de melding doen; blijf zelf op de plaats van het incident. De meldregels zijn: ⚫ wie: uw naam en telefoonnummer plus afdeling; waar: plaats van het incident; ⚫ wat: soort incident en aantal slachtoffers.
De 5 fasen van BHV zijn: Alarmeren, Verkennen, Inzet, Nabespreken en Nazorg.
BHV Portofoon
Ontruimers moeten bekend zijn met de locaties van alle aanwezige (nood)uitgangen, zodat zij iedereen veilig naar de verzamelplaatsen kunnen leiden. Daarbij moeten zij snel kunnen overzien hoeveel mensen er zich op dat moment in het gebouw bevinden.
Het redden en verkennen is de belangrijkste taak van BHV'ers. Hierbij moet een BHV'er kijken of ze slachtoffers in veiligheid kunnen brengen en controleren wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Belangrijk is dat dit in dezelfde actie gebeurt, zodat kostbare tijd niet verloren gaat.
Bel 112, ook bij alleen het vermoeden van shock. Soms is shock namelijk lastig te herkennen, dus een vermoeden is genoeg om 112 te bellen. Hoe sneller de hulpdiensten er zijn, hoe beter. In de tussentijd kan jij ervoor zorgen dat het slachtoffer zich zo min mogelijk inspant.
Is de omgeving veilig, controleer dan of de persoon nog reageert. Schud zachtjes aan beide schouders, en vraag luidop of alles in orde is.Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten.