' Een ambtenaar moet initiatiefrijk zijn, risico's durven nemen, maar ook loyaal zijn en goed advies geven. In het boek geeft Jeroen Busscher, een bekende managementdenker, tips over leidinggeven aan 'de ideale ambtenaar'.
U legt met de eed of belofte een verklaring af over uw functievervulling als ambtenaar. De achterliggende gedachte is dat u hiermee uitspreekt dat u zich bewust bent van uw bijzondere positie in de samenleving. U bent verplicht om de eed of belofte af te leggen.
Als ambtenaar mag je nooit informatie verstrekken, verspreiden of naar buiten brengen die geheim is of waarvan je de vertrouwelijkheid kan vermoeden. Anders overtreed je jouw geheimhoudingsplicht.
Als ambtenaar heb je hierbij een ondersteunende, adviserende en uitvoerende rol, waarin je op basis van professionaliteit geacht wordt om zo objectief mogelijk te adviseren, en alle inzichten en opties aan bewindspersonen voor te leggen. Zo werkt ambtelijk vakmanschap.
Ambtenaar is de algemene benaming voor iemand die aangesteld is in openbare dienst, ongeacht zijn rang. Een beambte is iemand die in een ondergeschikte functie kantoorwerk verricht, hetzij bij een bedrijf, hetzij bij de overheid.
Hoge ambtenaren worden geselecteerd op hun vakgebied (juridische, administratieve, financiële, technische, sociaalwetenschappelijke deskundigheid) en op hun kennis van het beleidsterrein waarover ze moeten adviseren.
Medewerkers openbaar onderwijs niet langer ambtenaar
Daarmee vallen medewerkers in het openbaar onderwijs niet langer onder het ambtenarenrecht. Het private arbeidsrecht uit het Burgerlijk Wetboek gaat gelden. Dit is al zo voor de bijzondere onderwijsinstellingen en voor werknemers in het bedrijfsleven.
Bent u werkzaam in de publieke sector, dan bent u ambtenaar. Omdat de publieke sector erg breed is, zijn er veel verschillende soorten ambtenaren. Rijksambtenaren zijn in dienst van de overheid, ook wel het Rijk genoemd. Als rijksambtenaar valt u onder één van de ministeries die we in Nederland kennen.
Volgens de Ambtenarenwet 2017 is een ambtenaar een persoon die een arbeidsovereenkomst heeft met een overheidswerkgever. Een ambtenaar kan een gemeenteambtenaar zijn, maar ook medewerkers bij de provincies, waterschappen en rijksoverheid zijn ambtenaren.
Het verrichten van taken die andere delen van de samenleving niet of onvoldoende behartigen. Het voortbrengen van goederen en diensten waaronder collectieve goederen.Het reguleren van de markt en het corrigeren van marktfalen. De overheid is het uitvoerend apparaat van de Staat.
Omdat u ambtenaar bent moet u voldoen aan de verplichtingen die in de Ambtenarenwet 2017 staan en moet u zich als goed ambtenaar gedragen. Wat dit inhoudt kunt u lezen in de Gedragscode Integriteit Rijk en/of de eventuele (aanvullende) gedragscode en/of voorschriften van de organisatie waar u werkt.
De normale werktijdregeling bestaat uit prestaties van 38 uur per week, ofwel 7 uur 36 per dag. Maar dit kan afwijken per departement of agentschap. Raadpleeg je arbeidsreglement of contacteer je HR-verantwoordelijke voor alle afspraken.
De opleidingen voor het beroep ambtenaar worden op alle niveaus in Nederland aangeboden. Dit betekent dat je zowel met een mbo-, hbo-, als een wo-opleiding aan de slag kunt gaan als ambtenaar. Houd er rekening mee dat het niveau bepalend is voor de banen die je als ambtenaar kan vervullen.
Je hebt goede arbeidsvoorwaarden
Als ambtenaar heb je erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo heb je een collectieve verzekering en over het algemeen een hoger pensioen dan andere werknemers. Ook heeft de overheid een salarisschaal waarbij je – bij goed functioneren – elk jaar omhoog gaat met je salaris.
Contractuele ambtenaren
Contractuele ambtenaren kunnen ontslagen worden in geval van een evaluatie 'onvoldoende', bij het einde van de arbeidsovereenkomst of om een dringende reden. Als uw werkgever u ontslaat, moet hij u alle documenten met betrekking tot de wet op de arbeidsovereenkomsten bezorgen.
Afleggen eed of belofte
Met een eed of belofte beloven ambtenaren dat zij hun werk goed zullen doen. Het verschil tussen de ambtseed en de ambtsbelofte is voornamelijk een religieus verschil. Bij een eed zweert men op de Bijbel en God en bij de belofte niet.
Ambtenaren hebben het hoogste pensioen. De overheid kon vroeger het hogere pensioen verantwoorden doordat ambtenaren een lager loon hadden in vergelijking met wie in de privésector werkt. Er werd toen gesproken van “uitgesteld loon.” De lage pensioenbedragen bij de zelfstandigen hebben verschillende oorzaken.
Alle medewerkers van de gemeente, provincies, waterschappen en rijksoverheid zijn ambtenaar. Deze medewerkers vallen allemaal onder de noemer: genormaliseerde ambtenaren en vallen allemaal onder bijna dezelfde cao.
Uit de antwoorden van maar liefst ruim 3500 respondenten blijkt dat rijksambtenaren gemiddeld 90.810 euro verdienen op basis van een 40-urige werkweek, inclusief vakantiegeld, Individueel Keuzebudget en eventuele eindejaarsuitkering, 13e maand of andere vaste toeslagen.
Je moet een selectieprocedure doorlopen en slagen voor verschillende proeven om voor een statutaire aanstelling in aanmerking te komen. Als de vacature - waarvoor je succesvol een selectieprocedure hebt doorlopen - open werd verklaard voor een statutaire aanstelling dan word je aangesteld als statutair ambtenaar.
Wie minstens 20 dienstjaren in de overheidssector heeft gewerkt, heeft recht op een minimumpensioen als ambtenaar. Indien het rustpensioen lager uitvalt dan dit gewaarborgd minimumpensioenbedrag, krijgt deze persoon een supplement waarmee zijn pensioen wordt opgetrokken tot het minimumpensioen.
Het ambulancepersoneel van de publieke diensten was voorheen werkzaam als ambtenaar onder toepassing van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling en de uitwerkingovereenkomst (CAR/UWO), terwijl het ambulancepersoneel van de private diensten werkzaam was op basis van een (collectieve) arbeidsovereenkomst.
Een leraar in het primair onderwijs (po) verdient tussen € 3.800 en € 7.900 per maand.
De semioverheid is een algemene aanduiding die gebruikt wordt voor veel verschillende organisaties. Het gaat dan om organisaties die niet officieel bij de overheid horen, maar hier wel veel mee te maken hebben. Werkt u bij een semioverheidsbedrijf, dan bent u een semiambtenaar.