De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
Contrasterende kleuren zijn die kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals rood en groen, oranje en blauw of geel en paars. Als contrasterende kleuren naast elkaar worden gezet, dan lijken ze allebei veel levendiger en intenser.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Roze is de kleur van liefde, humor, vriendschap en trouw.
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.
Betekenis kleur oranje
De kleur oranje is net zoals paars een combinatie van kleuren en bevindt zich in het spectrum tussen het krachtige van rood en vrolijke geel. De kleur oranje wordt veelal geassocieerd met vrolijkheid, warmte, energie en vriendschap.
Van Itten zegt dat je kan spreken van zeven verschillende kleurcontrasten. Dat zijn - het kleur-tegen-kleur contrast - het licht-donker contrast - het warm-koud contrast - het complementair contrast - het simultaan contrast - het kwaliteistcontrast - het kwantiteitscontrast.
In dit contrast worden de kleuren direct, zonder tussentonen, tegen elkaar gezet. Het sterkste kleur tegen kleur contrast is het contrast tussen de primaire kleuren magenta, geel en cyaan. Maar ook het contrast tussen rood, geel en blauw is sterk.
Complementaire kleuren
In de kleurencirkel heeft elke kleur een tegenoverstaande kleur, de complementaire kleur. Complementaire kleuren contrasteren, maar vullen elkaar ook aan. Rood is de complementaire kleur van groen, geel staat tegenover violet en oranje is complementair aan blauw.
Het koele grijs versterkt de warme uitstraling van bruin. Zoals je wellicht al weet, de tegenstellingen trekken elkaar aan. Met een combinatie van bruin en grijs geef je jouw slaapkamer een gevoel van veiligheid en rust. Op deze manier creëer je de perfecte plek om na een stressvolle werkdag beter te slapen.
Geel staat voor het uitdrukken van toegankelijkheid en vriendelijkheid. Geel is de vrolijkste kleur die er is. Het wordt gelinkt aan geluk, positiviteit, optimisme en vriendelijkheid.
Oranje is een warme, vrolijke kleur vol vitale energie die aanzet tot positief denken en nauw verbonden is met de levenskracht. Oranje zet bovendien aan tot creativiteit en een goed humeur. Het werkt tevens stimulerend en verdrijft stress en depressie.
Rood, kleur van liefde
En rood is de kleur van het hart. En vervolgens is rood ook de kleur van de liefde geworden. Vroeger werd gedacht dat liefde door het hart ging.
In de volkssymboliek geldt blauw als kleur van de trouw, maar ook van het mysterieuze, van bedrog en onzekerheid. In de politieke symboliek is blauw de kleur van het liberalisme.
Na de eerste wereldoorlog had men een versje bedacht over de kleur van de bruidsjurk: “Blauw geeft trouw, groen gaat aan de haal, wit brengt liefde, geel kijkt scheel, rood is brutaal, zwart de dood”. Een zwarte jurk werd vooral gedragen in het begin van de twintigste eeuw.
Rood is een warme kleur die aandacht trekt en geassocieerd wordt met het lichaam. De kleur van bloed is de kleur van leven, vitaliteit, energie, kracht en passie. Positieve associaties met rood zijn er ook volop op het gebied van liefde, passie en romantiek.
Gewoon opvallende kleuren
Dat groene, gele en rode auto's minder worden gebotst dan bruine, witte en zwarte auto's lijkt logisch. Groen, geel en rood vallen meer op in het verkeer.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Hoewel katten over meer staafjes in het netvlies beschikken voor een goed nachtzicht, beschikken zij over minder kegeltjes dan de mens. Kegeltjes zorgen ervoor dat kleuren goed onderscheiden kunnen worden. Hierdoor zien katten (net als honden) minder kleuren en details. Ze zien enkel blauw en groen tinten.