Wat is de sterkste en grootste reptiel? Het grootste en waarschijnlijk sterkste reptiel op de wereld is de Zeekrokodil. Deze reptielen met een lengte tot meer dan 7 meter en tot ruim 1.000 kilo en leeft in verschillende landen in Azië (zoals indonesië, China en India) en ook in Australië.
Slangen - 100.000 doden
Door de vele gifslangen op aarde staat de slang hoog op de lijst van de gevaarlijkste dieren ter wereld. Slangen vormen als groep de allergevaarlijkste dieren – en reptielen – op aarde. Volgens schattingen van de WHO doden ze wereldwijd tussen de 81.000 en 138.000 mensen per jaar.
In Bierbeek vonden buurtbewoners een alligatorschildpad , dat is zowat de gevaarlijkste zoetwaterschildpad ter wereld.
Een volwassen krokodilachtige heeft maar weinig vijanden en heeft alleen te duchten van grote roofdieren. Voorbeelden zijn leeuwen en jaguars die zich op het land begevende krokodillen aanvallen en grote wurgslangen zoals de netpython.
Reptielen zijn koudbloedige gewervelde dieren met een geschubde huid. Ze leven veelal op het land en halen adem via de longen.
Wanneer de krokodillen volwassen zijn, hoeven ze niet bang te zijn voor andere dieren. Hun enige vijand is de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid.
In Australië komt een schildpad voor die ademt door zijn achterste. Dankzij een exemplaar met een bijzonder kapsel kreeg de bescherming van het dier een flinke boost.
Vijanden. Jonge nijlkrokodillen worden door allerlei dieren gegeten, rovende zoogdieren, vogels, grote vissen en grotere soortgenoten. Grotere exemplaren hebben veel minder vijanden, ze worden soms door leeuwen gedood als ze 's nachts op land lopen.
Wat kan je doen als een krokodil of alligator in de buurt is of wil aanvallen? Als je toch onverwachts in aanraking komt met een krokodil is het goed om rustig achteruit te lopen en geen onverwachte bewegingen maken.
Omdat ze breder zijn, is de bek van alligators sterker dan die van krokodillen, waardoor ze prooien met een harde schaal, zoals schildpadden, kunnen verpletteren.
De schildpad kan met gemak een vinger afbijten. De nek van de schildpad kan in een reflex behoorlijk ver worden uitgestoken om een beet toe te dienen.
Kemp's ridley schildpad: de zeldzaamste
Lepidochelys kempii is de zeldzaamste en meest discrete. Het is ook de kleinste: van 45 tot 70 cm voor 30 tot 50 kg.
De bijtkracht van de Nijlkrokodil is zo'n 5.000 psi (pond per vierkante inch), dat van een zoutwaterkrokodil zo'n 3.700 psi. Ter vergelijking: de mens heeft een bijtkracht van hooguit zo'n 120 psi.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Gorilla's
Als je een gorilla tegenkomt, houd dan tenminste zeven meter afstand, vermijd oogcontact en probeer jezelf kleiner te maken door te bukken. Ook doen alsof jij zelf een mensaap bent kan helpen: pluk aan en kauw op wat blaadjes, doe alsof je een dutje op de grond doet.
Het is ook niet mogelijk om een krokodil handtam te maken. Een krokodil die op vaste tijden gevoed wordt door dezelfde persoon zal daar wel enigszins aan wennen, maar altijd gevaarlijk blijven. Op een grote krokodillenboerderij kan er tegemoetgekomen worden aan de basiseisen die de dieren aan hun leefomgeving stellen.
Grote bijtkracht
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm².
SCOTTSBURGH (ANP/EFE) - De oudste krokodil ter wereld, Henry, is dinsdag 114 jaar oud geworden.
De nijlkrokodil en de zeekrokodil zijn de gevaarlijkste soorten en verantwoordelijk voor honderden doden per jaar in Azië en Afrika. Op de korte afstand zijn krokodillen erg snel. Veel soorten kunnen zelfs een stukje rennen. Ook de reflexen zijn zeer goed ontwikkeld om prooien te verrassen of ter verdediging.
's Werelds grootste krokodil
Volgens het Guiness World Record wordt de mannelijke zoutwaterkrokodil Cassius, die werd gevangen in de Finniss River, erkend als de grootste krokodil in gevangenschap. Deze 'saltie' is 5.48 meter lang en weegt maar liefst 968 kilo.
Ademhalingsstelsel bij dieren
Zoogdieren, vogels en reptielen halen adem met hun longen, maar insecten hebben bijvoorbeeld helemaal geen longen. Insecten hebben tracheeën, wat ademhalingsbuisjes zijn aan de zijkant van hun lichaam.
Veel soorten hebben een lange nek om in dieper water te kunnen leven en enkele soorten hebben zelfs een verlengde, steel-achtige neus. Vrijwel alle schildpadden kunnen goed zwemmen maar houden dat niet lang vol; in te diep water kan een schildpad zelfs verdrinken.
Als ze boven water komen, openen ze dat blaasgat en halen adem. Ze komen regelmatig boven om adem te halen, want ze zijn geen vissen en hebben dus geen kieuwen om zuurstof mee uit water te filteren. Een dolfijn kan ongeveer vijftien minuten onder water blijven. Sommige dolfijnen zelfs een uur!