De Royal Navy is de militaire vloot van het Verenigd Koninkrijk. De naam kwam in gebruik vanaf het samengaan van de koninkrijken Engeland en Schotland in 1707.
De Royal Navy was een bron van nationale trots en was verantwoordelijk voor de verdediging van het Britse keizerrijk. Binnen de vloot was het slagschip HMS Dreadnought hét symbool van de Britse superioriteit en technologisch vernuft.
De Royal Navy is in termen van tonnage de op een na grootste marine in de wereld, met 88 schepen in dienst.
Had de Britse vloot rond 1980 nog 4 vliegdekschepen en 47 fregatten, nu is dat 1 á 2 vliegdekschepen en 19 fregatten.
De personele sterkte van de marine bedraagt 7.342 militairen, 2.589 burgers en 1.076 reservisten.
Hoewel de Chinese marine inmiddels meer schepen telt, wordt de Amerikaanse vloot nog steeds als de machtigste ter wereld beschouwd. Dat komt onder meer door haar aanwezigheid, ervaring en technologie.
Zr.Ms.Karel Doorman is een logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip, oftewel joint logistic support ship (JSS). Met een lengte van 205 meter is het het grootste schip van de marine.
HMS Queen Elizabeth (R08) is het eerste van twee vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse. Het zusterschip wordt de Prince of Wales. Het zijn de grootste schepen van de Britse marine.
De Koninklijke Marine, of het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), beschikt over 29 marineschepen (excl. sleepboten, opleidingsvaartuigen, etc.). De grote schepen zijn fregatten, onderzeeboten, LPD's en natuurlijk het grootste schip van de Nederlandse marine: het Joint Support Ship (JSS) Zr.Ms.
Karel Doorman (R 81) was het tweede en laatste vliegdekschip van de Koninklijke Marine. Het was, tot de komst van de huidige Karel Doorman, qua lengte en breedte tevens het grootste schip dat ooit bij de Nederlandse marine heeft gevaren.
De titel van 's werelds grootste vliegdekschip behoort toe aan de nieuwste vliegkampschepen van de Amerikaanse marine, de Gerald R.Fordklasse. De eerste carrier in deze klasse, USS Gerald R.
Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen.
Karel Doorman, staat het aantal marineschepen (o.a. sleepboten en duikvaartuigen niet meegerekend) sinds 2013 op 28. Nederland zal tot en met 22 juni 2022 28 marineschepen tellen. Dat betekent dat voor het eerst sinds de telling begon het aantal schepen 7,5 jaar lang gelijk was.
In Nederland en in het buitenland helpt de marine bij crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties en bij rampen. De marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht.
De zeemacht of marine is het onderdeel van de strijdkrachten dat zich bezighoudt met de oorlogsvoering op zee. De Nederlandse marine heet de Koninklijke Marine, de Belgische marine heet de marinecomponent. Vóór 1795 werd voor de marine de benaming Admiraliteit gebruikt.
Begin van de marine
Sinds 8 januari 1488 heeft Nederland formeel permanent een georganiseerde zeemacht. Toen besloot de Habsburgse keizer Maximiliaan I tot de Ordonnantie op de Admiraliteit. Hij had in die periode feitelijk de macht over de Nederlanden.
Nederland heeft ruim honderd generaals, admiraals, schouten bij nacht, kommandeurs en commodores in actieve dienst. Deze hoge pieten noemt men bij de Marine vlagofficieren en bij de Land- en Luchtmacht opperofficieren.
Ons land stopte met het gebruik van eigen tanks in 2011 als onderdeel van een bezuinigingsronde, een beslissing die direct kritiek ontving vanuit het leger. Brigadegeneraal Timmermans vindt dan ook dat de huidige lease van Duitse tanks niet voldoende is: "We moeten ze dus zelf in de garage hebben staan."
Verenigde Staten
Van de 415 schepen die het heeft, heeft het 20 vliegdekschepen - de meeste ter wereld met een ruime marge - 10 fregatten, 65 torpedobootjagers, 66 onderzeeboten, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenbestrijdingsvaartuigen.
De Franse marine opereert met moderne schepen van alle typen: Charles de Gaulle: vliegdekschip en het vlaggenschip – 40 600 ton; in 2001 in dienst genomen. Het kan met veertig vliegtuigen en helikopters opereren, en is bewapend met Aster 15- en Mistral-luchtdoelraketten.
In 2015, 2020 en 2021 nam het fregat F930 Leopold I met een Alouette III helikopter en ongeveer 200 militairen aan boord succesvol deel aan de ontplooiingen van de Franse Carrier Strike Group rond het vliegdekschip Charles de Gaulle. In totaal maakte het Belgische fregat meer dan negen maanden deel uit van de groep.
Op dit moment is het supervliegdekschip het grootste type oorlogsschip dat ooit gebouwd is. Er bestaan echter grotere schepen, zoals mammoettankers. De term supervliegdekschip is geen officiële benaming. De USS Abraham Lincoln (VS) en de MN Charles de Gaulle (FR), resp.
De schepen zijn over het algemeen grijs omdat dat moeilijk te zien is tegen de zee (die vaak behoorlijk grijs is) en wolken. Ze hebben vaak radars, antennes, torpedo's, raketten en kanonnen aan boord. Vroeger werden met de marine alle schepen van een land bedoeld en dus niet alleen maar de oorlogsschepen.
Als schepen bij de marine in dienst komen, krijgen ze de toevoeging Zr.Ms. (Zijner Majesteits) voor hun naam. Ze varen voor de koning. Als het staatshoofd geen koning is maar een koningin, krijgen alle schepen de toevoeging Hr.Ms.