Voor grote ondernemingen is een RvC verplicht. Wanneer je bedrijf gedurende drie jaar voldoet aan onderstaande criteria, val je onder de structuurregeling en ben je verplicht een RvC in te stellen (Artikel 268 Burgerlijk Wetboek Boek 2). Kleinere ondernemingen kunnen vrijwillig een RvC instellen.
Een RvC is op basis van het burgerlijk wetboek enkel bij een structuurvennootschap verplicht. BV's en NV's die niet kwalificeren als een structuurvennootschap hebben dus geen verplichte RvC.
Voor gewone vennootschappen (in tegenstelling tot structuurvennootschappen) is een RvC niet verplicht, maar steeds meer gebruikelijk. 25% van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers hebben een RvC en dit percentage stijgt jaarlijks.
Een Raad van Commissarissen (RvC) is een controlerend orgaan binnen een onderneming. De verantwoordelijkheid van een RvC is toezicht houden op het bestuur, waarbij zij het bestuur van advies voorziet omtrent belangrijke beslissingen.
De president-commissaris leidt de rvc, en leden worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders; de rvc moet uit minimaal drie leden bestaan. Terwijl de rvc toezicht houdt, draagt de raad van bestuur de eindverantwoordelijkheid voor de organisatie.
Bij de stichtingen benoemt de raad van commissarissen of de raad van toezicht zichzelf, behoudens wettelijk voorgeschreven voordrachten dan wel bindende voordrachten. Bij de vereniging benoemt de algemene vergadering deze raad.
Zo wordt in de regel in de – nonprofit-sector – bij verenigingen, stichtingen en coöperaties de term Raad van Toezicht (RvT) gehanteerd en wordt -in de profit-sector- bij een BV/NV de term Raad van Commissarissen (RvC) gebruikt. Bij woningcorporaties wordt merendeel met een Raad van Commissarissen (RvC) gewerkt.
Ook bij commissarissen is collegialiteit het uitgangspunt. De commissarissen zijn collectief verantwoordelijk en hoofdelijk aansprakelijk voor ernstig verwijtbaar onbehoorlijk toezicht.
Toezicht houden
De RvC controleert het beleid alsook de financiën van een bedrijf. Het kan gaan om bedrijfsdoelstellingen of beleid ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook over doelstellingen van het moederbedrijf als daar sprake van is.
De Raad van Commissarissen (RvC) houdt toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken van de vennootschap en haar onderneming. Daarbij houdt de RvC rekening met de relevante belangen van de stakeholders van de organisatie.
Een commissaris verdient in de praktijk gemiddeld 12.000 euro per jaar, zo blijkt uit onze recente, anonieme enquête. Van de 184 respondenten gaf 66 procent aan de beloning passend te vinden, tegenover 33 procent die zijn of haar beloning te laag vindt. 1 Procent vond de beloning te hoog.
Soms is de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) bevoegd en soms de Raad van Commissarissen (RvC). Er hoeft geen procedure te worden gevoerd via het UWV of via de rechter. Het besluit van de AvA (of RvC) is voldoende om de statutair directeur te ontslaan.
De RvC houdt toezicht op het bestuur van een organisatie en heeft een adviserende bevoegdheid. De commissaris heeft de taak om toezicht te houden op het beleid van de raad van bestuur (RvB) en op de algemene gang van zaken in het bedrijf. Ook staat de RvC de raad van bestuur met raad ter zijde.
De voorzitter van de raad van commissarissen en de individuele leden worden benoemd en eventueel ontslagen door de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA).
Tenzij bij de statuten anders is bepaald, is de raad van commissarissen bevoegd iedere bestuurder te allen tijde te schorsen. 2.De schorsing kan te allen tijde door de algemene vergadering worden opgeheven, tenzij de bevoegdheid tot benoeming van de bestuurders bij de raad van commissarissen berust.
Een commissaris kan worden geschorst en ontslagen door degene die bevoegd is tot benoeming.
' De algemene vergadering en de ondernemingsraad kunnen aan de raad van commissarissen personen aanbevelen om als commissaris te worden voorgedragen. De raad deelt hun daartoe tijdig mede wanneer, ten gevolge waarvan en over- eenkomstig welk profiel in zijn midden een plaats moet worden vervuld (art. 2:158 lid 5 BW).
Commissarissen besteden gemiddeld 13 uur per maand aan hun toezichthoudende werkzaamheden, zo blijkt uit een anonieme enquête van Commissarisvinden.nl. En daar zijn ze best tevreden over: 84 procent geeft aan dat passend te vinden.
“Degene die de leeftijd van 72 jaren heeft bereikt, kan niet tot commissaris worden benoemd. Een commissaris treedt uiterlijk af op de dag waarop de jaarlijkse algemene vergadering wordt gehouden in het boekjaar waarin hij de leeftijd van 72 jaren bereikt. Bij de statuten kan de ... Verder lezen?
De gemeenteraad bepaalt waar het bestuur zich op hoofdlijnen mee bezighoudt. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W). De raad bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers. Het college van B&W bestuurt de gemeente; de burgemeester is voorzitter van het college.
Steeds vaker blijkt dat bestuur en raad van commissarissen van een vennootschap (onder meer BV) steeds dichter op elkaar opereren. Het gaat zelfs zo ver dat commissarissen soms als medebestuurders kunnen worden beschouwd.
De gemiddelde inwerkperiode van een commissaris is ongeveer een jaar.