Doorgaans is het voldoende om per boom een kruiwagen vol verteerde stalmest (25 – 50 kg, grote oude bomen 75kg ) of compost (1m3 per 100m2) te geven in een cirkel in de omgeving van de kroonprojectie om de boom.
De hoeveelheid stikstof die fruitbomen kunnen verwerken is 450 gram. Als je een 10-10-10 meststof gebruikt, dan is 4,5 kg het maximum dat je kunt gebruiken. Als je een 12-12-12 meststof gebruik, dan mag je niet meer dan 3,75 kg gebruiken. Te veel meststof kan resulteren in minder fruit.
DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit is een organische meststof om fruitbomen en kleinfruit op het juiste ogenblik van de ideale voedingsstoffen te voorzien. Het hoog gehalte aan kalium en fosfor zorgt voor een goede bloei, een mooi aandikken en een perfect afrijpen van de vruchten.
Te koud om te planten of te snoeien? Dan kan u ook kalk aankopen in een tuincentrum om uit te strooien in uw tuin. Steenfruitbomen (kersen, pruimen, perzik, ...), zwarte moerbei, vijgen en druiven groeien meestal beter op een licht alkalische grond.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Andere organische meststoffen voor groenten en fruit
Om de grond te verbeteren gebruikt men uitsluitend organische meststoffen zoals koe- en paardenmest. Maar ook compost, brandnetelgier en hoornmeel (slachtafval) kunnen groente en fruit doen groeien.
Voeding en verzorging van de appel
Een appelboom heeft een uitgebalanceerde samengestelde meststof voor fruit nodig, om te zorgen dat de boom langzaam groeit, voldoende blad krijgt, en vooral voor een goede bloei, vruchtzetting, rijping en smaak. Ook water geven is erg belangrijk, de grond mag nooit uitdrogen.
Het rijpen van suikerhoudende vruchten kost de vijgenboom heel wat energie. Daarom is het aanbevolen om de boom van april tot en met augustus om de twee weken te bemesten. Een evenwichtige meststof is doorslaggevend - de voedingsstoffen bevorderen de vruchtvorming en het rijpingsproces van de vijgen.
Bemesten doe je in het voorjaar, de eerste keer in februari-maart en een tweede ronde in juni. In ieder geval hoef je na juli niet meer te bemesten. Door humus aan je grond toe te voegen, zorg je voor een goede bodem, die het water en voedsel vasthoudt en geleidelijk aan de wortels van de boom afgeeft.
Fruitbomen niet tijdens bloei en of net na de bloei snoeien anders krijgt de boom slechte vruchten. Dus april, mei en juni snoeien we niet. De wintermaanden zijn het beste om te snoeien omdat de boom kaal is en de boom beter te beoordelen is. Winter snoei het liefst rond februari, net voor de sapstroom op gang komt.
Van januari tot maart kunnen fruitbomen zoals appel- en perenbomen gesnoeid worden. Snoei het liefst bij droog weer, en niet als het vriest. Een wat oudere fruitboom hoeft slechts licht gesnoeid te worden, het gaat dan om onderhoudssnoei.
De pruimenboom bemesten
Het is bij een pruimenboom erg belangrijk om goed te bemesten. Bemesten doet u in het vroege voorjaar; van Maart tot April met organische meststoffen. Kunstmest kunnen wij niet aanbevelen aangezien het meestal te snel afgeeft.
Zoete kersen kunnen de eerste 10 jaar na aanplant beter niet bemest worden, om de kans op ziektes en gommen te verkleinen. Na deze leeftijd krijgen ze wel weer graag mest, in april en in juni met een complete kunstmeststof. Zure kersen stellen minder hoge eisen aan de grond, zolang deze maar niet te zwaar of te nat is.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Vijgen (Ficus carica) zijn warmteminnende planten die (te) sterk kunnen groeien en hierdoor geen vruchten geven. Op korte scheuten aan de gesteltakken ontstaan volgend seizoen de vruchten. Lange scheuten geven geven veel bladeren en geven geen of weinig vruchten.
Kweek de vijg in vrij arme grond, bemesting is nauwelijks nodig. In rijke grond zal de vijg te snel groeien, de lange, zachte scheuten die dan ontstaan zijn gevoelig voor vorst. Een groei van ongeveer 30 cm per jaar is voldoende.
Voeding en verzorging van de vijg
Geef een vijg in pot een gemiddelde hoeveelheid organische, samengestelde meststof voor fruit. In maart en nog een keer (en beetje) in de zomer. Regelmatig water geven is uiteraard belangrijk maar vijgen kunnen zo goed tegen droogte dat het geen probleem is als je het eens vergeet.
De oplossing hiervoor is het “dunnen” van de fruitbomen: het weghalen van een aantal vruchten. Als u uitdunt worden de vruchten groter en smaakvoller en zal de boom ook elk jaar vruchten geven. Bij nog jonge bomen is het aan te raden om maar per handbreedte 1 appel te laten zitten.
Bestuiving. De meeste appelrassen hebben kruisbestuiving nodig om appels te laten groeien. Dat betekent dat er een ander appelras nodig is voor een goede bevruchting. Ook zelfbestuivende rassen geven meer vruchten als er daarnaast kruisbestuiving plaatsvindt.
Krulziekte of ook wel Taphrina deformanus genaamd, is een bladziekte waarbij het blad krult. De oorzaak van de ziekte is een schimmel. Deze tast het blad aan, maar ook de nieuwe scheuten en knoppen die een boom ontwikkelt om vruchten te verkrijgen.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Voordat jij kan genieten van sappige en gezonde vruchten uit eigen tuin, hebben je fruitbomen eerst een goede verzorging nodig. Het is dus belangrijk om niet alleen voldoende aandacht te besteden aan de aanplanting, maar ook aan een correcte bemesting en onderhoud.
Bemesten en onderhouden van rabarberplanten
Tijdens de winter kan je de rabarberplanten bemesten met compost of stalmest. Zorg er steeds voor dat het hart van de plant vrijblijft. De voedingsstoffen zullen geleidelijk aan in de grond sijpelen. Ook na de oogst in juli kan je de rabarberplanten bemesten.