Wil je groente direct in de diepvries bewaren zonder ze eerst te blancheren? Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven.
Blancheren houdt je groenten ook knapperig, zorgt voor een langere houdbaarheid en zorgt ervoor dat de groenten hun kleur behouden. Gebruik zout water om je groenten te koken. De exacte kooktijd is afhankelijk van het soort groenten, maar ligt bij de meeste groenten tussen 2 tot 5 minuten.
Door het blancheren worden bepaalde enzymen in de groente afgebroken die er anders voor zouden zorgen dat de smaak, de kleur en de textuur van de groenten aangetast worden in de diepvries. Daarnaast nuanceert dit blancheer proces de sterke smaak van bittere groenten van allerlei koolsoorten.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer. Dit is ook de reden dat zelfgemaakte/verse pasta wordt geblancheerd.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Je kunt taugé ook invriezen. Na ongeveer 2 minuten blancheren (een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water) is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries. Handig, want taugé blijft altijd over!
Dit kun je doen door de producten kort onder te dompelen in kokend water of in ruim water kort aan de kook te brengen. Blancheren doe je om voedingsmiddelen niet te laten verkleuren, net iets zachter te maken, te kunnen ontvellen en om enzymen en bacteriën onschadelijk te maken.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Sperziebonen blancheren
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Blancheren in een koude vloeistof
Het product wordt met koud vocht, meestal water, opgezet. De temperatuur van het water en het product mag niet hoger zijn dan 100 °C. De 'kooktijd' mag niet langer zijn dan enkele minuten.
Hou er rekening mee dat voorgesneden groenten vaak wat meer water bevatten.Dit water zal tijdens het invriezen uitzetten waardoor de structuur van de groenten kan veranderen.
Als je prei wilt invriezen dan zal je deze eerst moeten gaan koken. Het voordeel is dan wel dat je deze wel 12 maanden lang kun bewaren in de diepvries. Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn.
Voor je broccoli kan invriezen moet je hem blancheren. Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water.
Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren.
Maar hoeveel soepjes, ovenschotels en - ja, zelfs - dessertjes je er ook mee klaarmaakt, toch heb je dikwijls nog een heel stuk over. Kun je rauwe pompoen invriezen? Of moet je hem toch eerst bereiden of blancheren? Het antwoord is volmondig 'ja'.
Courgette kun je prima rauw eten! Sterker nog: dan blijven alle voedingsstoffen van de courgette behouden. De courgette zit boordevol stoffen die ontgiftend werken en zijn goed voor je hersenen, de lever en het hart. Goed om te weten: van juli tot november is de courgette van Nederlandse bodem te verkrijgen.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen. In de vriezer kun je de stamppot 1 tot 2 maanden bewaren.
Wortel blancheren: zo blijven ze langer goed
Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Maak de paprika schoon en schil de buitenste laag, die moeilijk verteert, af. Snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Blancheer de paprika gedurende 1 minuut en laat afkoelen. Stop de paprika in een zak of bakje en sluit goed.
Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec.in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit. Het is niet de bedoeling dat de tomaten al garen, we willen ze alleen gemakkelijk kunnen pellen.