Spelen baby 6-9 maanden oud
Speel kiekeboe, verstopspelletjes, of loop de kamer uit terwijl je blijft zingen of praten. Deze spelletjes zijn niet alleen heel erg leuk om te doen, ze helpen je baby ook om zich te realiseren dat iets wat niet zichtbaar is, niet echt weg is.
Baby's van deze leeftijd zijn volop in de weer met hun zintuigen. Ze willen alles voelen, horen, ruiken, proeven en bekijken! De grove en fijne motoriek is volop in ontwikkeling. Knuffels, (kleurrijke) vormenstaven, blokken of speelgoed met geluid zijn populair bij kinderen van 6 tot 12 maanden.
Kiekeboe! De wetenschappers ontdekten dat baby's verschillende vormen van fysieke, visuele en auditieve humor kunnen waarderen. Door te spelen, maar ook door gekke bekken te trekken, vreemde stemmetjes te gebruiken en - hoe kan het ook anders - 'kiekeboe' te zeggen.
Wat boeit jouw baby het meest, herkent hij al dingen het huis? Tip: Jouw baby kan zich gaan vervelen als hij steeds hetzelfde ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Varieer daarom de omgeving van jouw baby en verplaats bijvoorbeeld de box, het wipstoeltje, speelkleed op de grond en/of varieer met speeltjes.
Als je baby ongeveer 10 maanden oud is, begint hij misschien zijn eerste woordjes te zeggen. Zelfs als het mono of bi-syllabisch blijft, maar het is al veel voor hem! Dit gebabbel kan ook gepaard gaan met schattige gebaren op basis van handsignalen , grimassen of knikken.
Zicht baby 9-10 maanden: definitieve oogkleur
Vanaf deze leeftijd verandert de kleur van zijn ogen namelijk niet meer. Het zicht is nu bijna vergelijkbaar met dat van een volwassene. Hij kan dingen en mensen op afstand beter herkennen, kan zich goed focussen op objecten en kan deze ook volgen met zijn ogen.
Spelen met speelgoed is belangrijk voor je baby. Door te spelen ontwikkelt je kind zijn motoriek en hersenen. Bovendien prikkelt het de fantasie en nieuwsgierigheid. Door te spelen leert je kind imiteren en zijn zintuigen actief te gebruiken.
Overdag doen baby's van 9 maanden meestal nog twee dutjes, van 1,5 tot 2 uur.
Huilen als communicatie
Door te huilen kunnen ze laten merken dat zij iets nodig hebben en aandacht willen. Bijvoorbeeld omdat zij honger, een vieze luier of pijn hebben, zich niet lekker voelen, of gewoon moe zijn en willen slapen. Vanaf ongeveer tien weken kunnen baby's ook huilen uit verveling.
Deze lastige fase van de sprong duurt bij de meeste dreumesen vijf weken, maar kan ook één of zes weken duren.
Tussen 13:30 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 tot 1,5 uur voor kindjes van 12 maanden. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine. Tussen 18:30 en 19:00 lichten uit en slapen.
Sommige baby's kunnen al met 10 maanden echt loslopen, anderen doen het later. Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren.
Samen spelen is leuk en belangrijk, maar na zes maanden kan je kind ook even alleen spelen. Laat je baby dus af en toe lekker alleen spelen. Ook zit je baby nu in een fase dat hij eenkennig wordt. Om hem te leren dat je er ook bent als hij je niet ziet, kun je kiekeboe spelen.
De meeste baby's van 9 maanden eten één of twee boterhammen per dag. Voor de goede vetten kun je de boterham besmeren met margarine. Er hoeft verder geen beleg op, maar als je wilt variëren kun je denken aan hüttenkäse, zuivelspread of geprakte aardbei of banaan. Geef je baby ook af en toe pindakaas of ei op brood.
Gemiddeld krijgt een baby bij 9 maanden nog drie voedingen (fles- of borstvoeding). Daarnaast gaat je baby van 9 maanden doorgaans van 1 naar 2 hele maaltijden op een dag.
Zijn gewicht en grootte
Wanneer ze 6 maanden oud zijn, wegen baby's gemiddeld tussen 6 en 9 kg. Hun groei verloopt wat trager in tegenstelling tot de eerste maanden en ze zijn meestal tussen de 62 en 72 cm groot.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Baby's geven al veel aan met hun ogen:
Volle blik, de ogen zijn wijd open: je baby wil contact. Gesloten ogen: je baby wil geen contact meer. Een knipoog: je baby herkent je. Neerslaan van de ogen: je baby wil de activiteit beëindigen en is moe.
Stress bij de baby is te herkennen aan een hoge hartslag en een snelle ademhaling op de monitor. Verder kunt u stress bij uw kindje herkennen aan ongecontroleerde, schrikachtige bewegingen, het afwenden van het hoofdje, gestrekte en gespreide vingers, overstrekken en hoog huilen.