Het lichaam gaat namelijk wennen aan die belasting. Om overbelasting van het lichaam te voorkomen, is het belangrijk om de verhouding van belasting, belastbaarheid en herstel in balans te houden. Wanneer deze verhouding niet meer in balans is, kan het lichaam signalen van overbelasting geven.
Je zal minder klachten ervaren
Doordat de balans beter is zal je minder last krijgen van de klachten die je nu hebt. In veel gevallen zullen deze klachten verdwijnen en/of makkelijk verholpen kunnen worden.
Onder belasting verstaan we de last die uw lichaam daadwerkelijk te verdragen krijgt. Als de belasting niet groter is dan uw belastbaarheid dan gaat het goed. Als er sprake is van over- (of onder)belasting dan kunnen problemen ontstaan. Dat geldt voor uw privé-situatie maar ook voor op uw werk.
Onder belastbaarheid verstaan we dat wat u kunt doen. Met belasting bedoelen we wat u wil en/of moet doen. Het is prettig als belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht zijn. Door ziekte kan dit evenwicht verstoord raken.
Waarom is balans belangrijk? Balans heb je nodig om in het dagelijks leven te kunnen functioneren. Ook al denk je er niet bij na, je hebt balans (of het vermogen om je evenwicht te bewaren), nodig om bijvoorbeeld te zitten, te lopen of te sporten. Juist de vanzelfsprekendheid, maakt het belangrijk.
Balansoefeningen helpen je om je stabiliteit te verbeteren. Je houdt jezelf makkelijker in balans en verkleint daarmee de kans om je evenwicht te verliezen en te vallen.
Een balans is een overzicht van de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen van een bedrijf of instelling. Een balans geeft inzicht over welke bezittingen een organisatie beschikt (activa) en hoe deze worden gefinancierd (passiva). Een balans is, zoals het woord al zegt, altijd in evenwicht.
Belastbaarheid is dat wat je fysiek en mentaal (aan)kan. Een goed inzicht in je belasting en belastbaarheid helpt om het evenwicht te vinden dat past bij jouw lichaam en leeftijd. Als belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht zijn voel je je het prettigst.
Om je fysieke lichaam weer 'op peil' te krijgen, kun je gaan sporten. Belangrijk daarbij is dat het een sport is die je leuk vindt want niets werkt zo demotiverend om met iets bezig te zijn waar je geen zin in hebt. Een laagdrempelige manier van conditie opbouwen is bijvoorbeeld wandelen, hardlopen of fietsen.
Door training verbetert de belastbaarheid en is het lichaam in staat om steeds grotere belastingen aan te kunnen. Regelmatig trainen verhoogt de conditie en daardoor de belastbaarheid; het lichaam wordt sterker. Belangrijk is wel, dat je het lichaam steeds de kans geeft om zich te herstellen.
De balans tussen belasting en belastbaarheid is dan weer gelijk. Als je je training dan weer oppakt, is de kans groot dat de blessure weer opspeelt. Dit komt omdat tijdens de rustfase de belastbaarheid is afgenomen ten opzichte van voor de blessure. Het lichaam is minder fit na de rust.
Bijvoorbeeld door tillen, duwen of repeterende bewegingen. Maar ook langdurig zitten en activiteiten die veel energie kosten en invloed hebben op bijvoorbeeld de spieren, bloedsomloop, ademhaling of stofwisseling kunnen fysieke overbelasting veroorzaken.
Mentale belasting is de belasting die veroorzaakt wordt door mentale inspanningen zoals denktaken, complexe taken als bijvoorbeeld autorijden of stressvolle taken als presenteren of presteren. Net als bij lichamelijke inspanning veroorzaakt mentale inspanning een vergrote fysiologische activiteit.
Het 'Meerdimensionaal belasting-belastbaarheidsmodel' (MDBB-model) is een gezondheidsmodel. Het is geschikt om gezondheidsproblemen van mensen met betrekking tot het bewegend functioneren zowel vanuit een biomedisch perspectief als een psychisch en sociaal perspectief te bekijken.
” Bij fysieke belasting gaat het om de belasting van het houdings- en bewegingsapparaat ofwel het hele stelsel van botten, gewrichten, gewrichtskapsels, spieren, pezen en zenuwen. De fysieke belasting bestaat dan uit lichaamshoudingen en -bewegingen en de daarvoor benodigde spierkrachten.
Met het belastbaarheidsonderzoek wordt de vraag beantwoord of en hoe de werknemer (psychisch) belast is met werk. Hierbij staat de verhouding tussen draaglast en draagkracht centraal. De oorzaak van stagnatie of uitval wordt onderzocht.
Burnout duurt het langst van alle werkgerelateerde psychische klachten. Opvallend is ook de grote spreiding in duur van burnout: van drie maanden tot meer dan een jaar.
Hoogendijk: “Een burn-out kan overgaan in een depressie, maar een depressie kan ook door iets heel anders dan een burn-out veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door het verlies van een naaste.”
De (werk)last die een individu of een gedeelte van het individu kan dragen, zowel op het geestelijke als lichamelijke vlak. Wanneer de ervaren last groter is dan de belastbaarheid, is er sprake van overbelasting.
Overbelasting: te veel en te lange stress
Na de activiteit of de prestatie neemt de spanning vanzelf weer af door rust. Daar is dus niks mis mee. Maar stress kan een negatief effect hebben als het te lang en te sterk aanwezig is en je onvoldoende tijd hebt of neemt om te ontspannen en tot rust te komen.
Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Bij lichamelijke overbelasting worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo zwaar, lang of vaak gebruikt dat er gezondheidsschade kan ontstaan.
Waarom is de balans altijd in evenwicht? In principe zie je op de balans hoe je de activa die je bezit kunt betalen met de passiva. Daarom moeten de activa en passiva altijd met elkaar in evenwicht zijn. Daarmee zorg je ervoor dat je jouw financiën beter kunt verantwoorden.
Een balans laat de stand van het bedrijf op dit moment zien – en verandert dus met elke transactie. Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide. Er zijn fiscale en bedrijfseconomische jaarrekeningen.
Op de balans staan alle bezittingen, je eigen vermogen en de schulden van je onderneming op een bepaald moment. Een balans bestaat uit twee zijden, namelijk links en rechts. De linkerzijde heet ook wel de debet of de activa. De rechterzijde heet ook wel de credit of de passiva.