Rotterdam Delfshaven is de oudste wijk van Rotterdam en laat je zien hoe de stad er vroeger uitzag.
In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Klik hier voor de tijdlijn met highlights in de historie van de Rotte en de Dam. Deze tijdlijn is gemaakt door Jan van den Noort.
De eerste (primitieve) bewoning in Charlois gaat terug tot voor het jaar 1200. In 1458 wordt het gebied "De Reijerwaard" waar Charlois in ligt, door Filips van Bourgondië aan zijn zoon Karel de Stoute geschonken.
Rotterdam kreeg stadsrechten in 1340, later dan steden als bijvoorbeeld Amsterdam, Delft, Dordrecht of Utrecht. Sinds 1360 had het een stadsmuur. De grootste ontwikkeling maakte de stad mee door de openstelling van de Nieuwe Waterweg in 1872.
Integendeel, Rotjeknor wordt vaak liefdevol gebruikt. Het is een bijnaam waar een Rotterdammer zich niet voor geneert.
Het bombardement
De Duitse strijdkrachten stonden 's ochtends 14 mei voor Rotterdam, maar het Duitse opperbevel was bang voor grote verliezen en viel de stad niet aan. De Nederlandse commandanten waren ook niet van plan zich over te geven. Hermann Göring besloot tot een algeheel bombardement op Rotterdam.
Rotterdam is de op twee na grootste stad van Nederland en telt maar liefst 14 deelgebieden en 71 wijken van verschillende groottes.
Bij de bestuursoverdracht bepaalt Karel dat de ingedijkte grond “voortaen heten sal 't land van Charolais”. Deze bepaling vindt zijn oorsprong in het feit, dat Karel de Stoute graaf is van het graafschap Charolais in Frankrijk. De naam Charolais is later verbasterd tot Charlois.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
Als gebouw in het geheel is de Laurenskerk uit 1450 toch echt het oudste. Maar als je torens gaat meerekenen is het zeker dat de kerktoren van de Hillegondakerk uit 1300 dateert.
In totaal telt Rotterdam 2750 miljoenenwoningen. Met 760 miljoenenwoningen blijft Kralingen-Oost de duurste buurt van Rotterdam. De 'duurste straat' is de Vijverlaan met een gemiddelde woningwaarde van 1,74 miljoen.
Toch is Oud-Crooswijk ook anno 2021 een van de armste wijken van Rotterdam en Nederland. Nog altijd hebben veel mensen moeite met rondkomen, groeien kinderen op in armoede en zijn er taalproblemen. En dan zijn de effecten van de corona-pandemie nog niet eens bekend.
Onveilig in Rotterdam
Genoeg over Nederland, hoe zit het in Rotterdam? Helaas: bij ons ligt het onveiligheidsgevoel een stuk hoger dan landelijk. 41,2% voelde zich hier vorig jaar wel eens onveilig in de stad. Ook voelt 25,9% van de Rotterdammers zich wel eens onveilig in hun eigen wijk.
Wijk 11 is een wijk in de gemeente Delft en ligt in de provincie Zuid-Holland. Het inwonersaantal van de wijk Burgwallen-Oude Zijde is 1.530 inwoners.
In de volksmond beslaat Zuid al het Rotterdamse grondgebied ten zuiden van de Nieuwe Maas, bestaande uit de stadsdelen Charlois, Feijenoord, Hoogvliet en IJsselmonde. Het staat bekend als onveilig, multicultureel en goedkoop.
Studeren in Rotterdam
De wijken waar de meeste studenten wonen zijn Kralingen en Crooswijk. Maar eigenlijk vindt je in alle wijken van de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk veel studenten: Rubroek, Nieuw-Crooswijk, Oud-Crooswijk, Kralingen-West, Kralingen-Oost, Kralingse Bos, De Esch en Struisenburg.
Een paar gebieden springen er in Rotterdam echt uit voor studenten. Kralingen, vlakbij de Erasmus Universiteit, is de klassieke wijk om je kamer te vinden. En ook op Zuid, vlakbij Hogeschool InHolland, en in West, bij een aantal vestigingen van Hogeschool Rotterdam, vinden veel studenten hun kamer.
Rotterdam-Zuid bestaat uit vier deelgemeenten: Charlois, Feijenoord, Hoogvliet en IJselmonde. Deze deelgemeenten worden opgedeeld in verschillende wijken. In totaal wonen er rond de 200.000 inwoners in dit stadsdeel, een derde van het totale inwonersaantal van de stad Rotterdam.
Luchtaanvallen 10-14 mei
Tussen 10 en 14 mei vinden tenminste twintig luchtaanvallen op Rotterdam plaats, uitgevoerd door de Luftwaffe (10), de Militaire Luchtvaart (5) en Royal Air Force (5). Het totale aantal doden onder de burgerbevolking bedraagt naar schatting 850-950.
In Rotterdam woonden in 1940 (inclusief de in 1941 geannexeerde gebieden) 620.000 inwoners dus zo'n 2,1 % van de Rotterdamse bevolking was van Joodse afkomst.
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd, waarbij de binnenstad volledig werd verwoest. Tussen de 800 en 900 mensen kwamen daarbij om het leven. Historici houden zich nog steeds bezig met de vraag of het bombardement ook anders had kunnen aflopen, of het niet voorkomen had kunnen worden.