Zo is Colchester de oudste stad van het land, ooit door de Romeinen gesticht. Het historische graafschap East Anglia dat tegenwoordig bestaat uit Norfolk, Suffolk en Cambridgeshire was het rijkste gebied gedurende de middeleeuwen.
Het Britse Imperium: het Verenigd Koninkrijk was ooit het grootste wereldrijk uit de geschiedenis van de mensheid. Het omvatte niet alleen Groot-Brittannië maar onder andere ook Ierland, een deel van de latere Verenigde Staten van Amerika, India, Zuid-Afrika en Australië.
Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië, waardoor Engeland opgehouden heeft te bestaan, ontstond in 1707. (Samengaan van Engeland en Schotland, Wales was al geleidelijk opgegaan in Engeland). Ierland is erbij gekomen in 1801.
Enkele van de mooiste plekken in Engeland vind je in het noorden. Dit deel is populair voor haar steile bergen en schitterende meren in bijvoorbeeld het Lake District, maar denk ook aan de uitgestrekte groene bossen bij Nottingham en glooiende heuvels van Northumberland en de Yorkshire Dales.
Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en mogelijk ook Friezen kwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken.
De Normandische verovering van Engeland begon in 1066 met de invasie en bezetting van het koninkrijk Engeland door een leger van Normandische, Bretonse, Vlaamse en Franse soldaten onder leiding van Willem II van Normandië, de latere Willem de Veroveraar.
In 871 versloeg Alfred de Grote de Vikingen in de Slag bij Ashdown. In 881 verloren de Vikingen de Slag bij Saucourt-en-Vimeu tegen Lodewijk III van Frankrijk, bezongen in het Ludwigslied. In 891 versloeg Arnulf van Karinthië de Vikingen in de Slag bij Leuven, ook 'Slag aan de Dijle' genoemd.
De Slag bij Ter Heijde werd een Engelse overwinning. Liefst 25 Nederlandse schepen deserteerden, zo'n tien schepen van de Republiek gingen ten onder, terwijl de Engelsen slechts één vaartuig verloren. De Slag bij Ter Heijde was de laatste zeeslag uit de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
De 'Denen' trokken zuidwaarts naar Engeland, België, Nederland, en Duitsland (Rijnland) en Frankrijk (Normandië). In 789 werden de Vikingen voor het eerst gesignaleerd in Engeland waar ze in Dorset kwamen, waarna ze in 793 het klooster van Lindisfarne aan de noordoostkust van Engeland plunderden.
De Engelsen zijn dol op thee en drinken dit het liefst de hele dag door! Het is gebruikelijk om thee met melk te drinken, véél melk. Iedere dag rond 16:00 uur hebben de Engelsen ''Tea''. Tijdens dit moment drinken zij thee en nemen ze er een zoetigheid bij: bijvoorbeeld scones.
De Engelsman James Cook was een beroemde zeevaarder, ontdekkingsreiziger en cartograaf. Hij dankt zijn bekendheid aan drie ontdekkingstochten richting de Grote Oceaan. Daar deed hij de nodige ontdekkingen. Hij zorgde er onder meer voor dat Engeland New South Wales (in Australië) in handen kreeg.
Hun 'gouden eeuw', het Tijdperk van de Vikingen, valt tussen 800 n.C., enkele jaren na hun eerste gedocumenteerde aanval op het klooster van Lindisfarne voor de kust van Engeland, en de jaren 1050 n.C., enkele jaren voor de Normandische verovering van Engeland in 1066 n.C.
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.
Bijna twintig procent (19,8 procent) van de volwassen Engelsen en Welshmen rekent zichzelf tot de Anglicaanse Kerk, 8,3 procent tot de katholieke Kerk, 4,4 procent tot de islam, en 3,3, procent tot lid van een andere niet-christelijke godsdienst.
Wales (verouderd Nederlands: Wallis of Kymrië, Welsh: Cymru, Latijn: Cambria) maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland.
Het land is bijna 6 keer zo groot als Nederland en telt ruim 63 miljoen inwoners. De hoofdstad is London.
Cornwall, ook wel de “de Engelse Rivièra” genoemd, staat namelijk bekend vanwege haar zachte klimaat. Dit “tropische” stukje Engeland waar zelfs palmbomen en andere (sub-)tropische planten groeien is de ideale vakantiebestemming.
Zuid-Engeland is gemakkelijk per vliegtuig, trein en ferry te bereiken en met bijna 500 kilometer aan kustlijn, twee nationale parken en vijf gebieden die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is deze regio de ideale vakantiebestemming!