Om te slagen voor je diploma mbo 3 moet je voor Nederlands tenminste een 5 als eindcijfer hebben gehaald. Daarnaast moet er een resultaat voor rekenen zijn. Om te slagen voor je mbo-4 diploma, moet je voor Nederlands en Engels tenminste een 5 en een 6 als eindcijfer hebben gehaald (in willekeurige volgorde).
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je hebt voor het vak Nederlands een 5 of hoger als eindcijfer.
Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor Nederlands dus wel minimaal een 6 halen). Het resultaat van het rekenexamen telt mee voor het halen van je diploma.
Wat is niveau 3F? Het COE-3F is gebaseerd op de lees- en luistertaken die bij niveau 3F omschreven worden. Het gaat om het lezen van: informatieve teksten met een hoge informatiedichtheid, instructieve teksten en betogende teksten.
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
Deze vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen 2 jaar na diplomering van de vorige opleiding het nieuwe diploma moet halen.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
Als de taaltoets na bijscholing niet wordt gehaald, dan moet er recht zijn op een herkansing. Wordt de taaltoets dan nog niet gehaald, dan hoeft dat niet automatisch tot ontslag te leiden. Liever ziet de vakbond dat er dan een traject volgt naar een andere baan.
niveau 3F: niveau dat leerlingen na afronding van HAVO of MBO-4 bereikt moeten hebben. niveau 3S: niveau voor vwo-leerlingen die bij rekenen meer aankunnen dan 3F. niveau 4F: niveau dat leerlingen na afronding van het VWO bereikt moeten hebben. niveau 4S: niveau voor vwo-leerlingen die bij taal meer aankunnen dan 4F.
De referentieniveaus 2F en 3F onderscheiden zich in de mate van abstractie, nabijheid en complexiteit. Op niveau 2F zijn de onderwerpen concreter en meer vertrouwd dan op niveau 3F.Niveau 3F kent meer complexe teksten, met een hoger abstractieniveau.
Resultaten rekenen
De resultaten van de rekenexamens op niveau 2F en 3F waren de afgelopen jaren redelijk stabiel. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar rekendocenten geven aan dat dat inhield in dat meer dan de helft onvoldoende scoorde.
Niveau 1F geeft aan dat je op het niveau zit van het eind van het basisonderwijs, 2F is het niveau van het eind van het vmbo en 3F geeft aan dat je het Nederlands beheerst op het niveau van mbo/havo.
De referentieniveaus 2F en 3F onderscheiden zich in de mate van abstractie, nabijheid en complexiteit. Op niveau 2F zijn de onderwerpen concreter en meer vertrouwd dan op niveau 3F. Niveau 3F kent meer complexe teksten, met een hoger abstractieniveau.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn. Je moet aan alle vijf van de bovenstaande eisen voldoen.
In het rekenexamen 3F wordt kennis van de volgorde van bewerkingen getoetst in contextopgaven en berekeningen met haakjes. 30% Verhoudingen, zoals schaalgrootte en reeksen. 20% Meten en meetkunde: de grootheden lengte en omtrekken, oppervlakte, inhoud, gewicht, temperatuur, snelheid en geheugenomvang (byte, kb, …).
Studenten niveau 4 vinden de meeste vakken minder moeilijk, kunnen abstracter denken en begrijpen de stof sneller dan niveau 3-studenten. Mogelijke verklaring is dat in het curriculum van de gemengde en theoretische leerweg, waarvan de studenten op dit niveau veelal afkomstig zijn, generieke vakken de boventoon voeren.
Om te kunnen werken op een groep met voorschoolse educatie (VE) moet ook aan taalniveau 3F worden voldaan. Niet alleen voor Mondelinge taalvaardigheid, maar ook voor Lezen. De taaleis VE voor medewerkers op een VE-groep is geleidelijk ingevoerd en geldt per 1 augustus 2019 voor alle pedagogisch medewerkers in de VE.
havo: taal 3F en rekenen 3F. vwo: taal 4F en rekenen 3F. praktijkonderwijs: taal 1F en rekenen 1F. mbo niveau 1/Entree-opleiding*, mbo niveau 2 en niveau 3: taal 2F (m.u.v. het onderdeel Fictionele, narratieve en literaire teksten) en rekenen 2F.
Voorwaarden mbo-niveau 3
Om dit niveau te volgen, moet je voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden: Je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (niveau 2) of vakopleiding (niveau 3).
Algemeen geldt dat het gemiddelde van de eindcijfers onafgerond een 8,0 of hoger moet zijn. Daarnaast mag je kind voor geen enkel vak een eindcijfer lager dan een 7 halen. Voor vakken die meetellen, maar geen cijfer hebben, mag je kind geen onvoldoende hebben.
Een jongere van 15 jaar kan worden toegelaten tot het mbo als hij voldoet aan de vooropleidingseisen. Voor de entree-opleiding geldt dat de volledige leerplicht geëindigd moet zijn. Indien een leerling 12 jaar onderwijs heeft gevolgd, wordt hij kwalificatieplichtig en is daarmee dus toelaatbaar tot het mbo.
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het laagste niveau. Een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur. De meeste mbo-opleidingen worden aangeboden door Regionale Opleidingscentra (ROC's).
Salaris en inkomen
Na je opleiding start je op ongeveer 2389 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 2785 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 16,10 euro bruto. Het loon bij deze opleiding is ongeveer 389 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle MBO Niveau 3 opleidingen.