Tijdens een SADI wordt net na de maagkringspier/maagklep de darm doorgesneden om vervolgens verderop een verbinding te maken met de dunne darm. Dan blijft er nog zo'n 250 tot 300 centimeter dunne darm over waar verteringssappen en eten samen doorheen gaan.
SADI staat voor 'Single Anastomosis Duodeno Ileal-bypass'. Deze operatie volgt meestal op een gastric sleeve, maar kan ook gecombineerd worden. Bij een SADI wordt de dunne darm doorgesneden, net na de maagkringspier. De dunne darm wordt een stuk dichter bij de dikke darm weer aan de maag gezet.
Nadelen gastric sleeve operatie
Na een gastric sleeve operatie kunnen oprispingen ontstaan, met brandend maagzuur en braken. Dit kan schadelijk zijn voor de slokdarm. De resultaten van een gastric sleeve operatie zijn iets minder goed dan na een gastric bypass operatie.
Tot op heden hebben patiënten in Nederland een indicatie voor bariatrische chirurgie bij een BMI boven de 40 kg/m2, of bij een BMI boven de 35 kg/m2 wanneer er sprake is van OSAS, diabetes mellitus of hypertensie.
Met een gastric bypass operatie vallen personen vaak iets meer af dan met een gastric sleeve operatie. De kans dat u met een gastric bypass operatie minstens één-derde van uw startgewicht afvalt is iets groter dan 50%. Met een gastric sleeve operatie is die kans iets kleiner dan 50%.
Gastric Bypass is een veelvoorkomende operatie voor gewichtsverlies en is veilig en efficiënt. De ingreep duurt ongeveer 1 tot 2 uur en wordt uitgevoerd onder algehele verdoving. Met deze operatie wordt het volume van de maag verkleind tot de grootte van een borrelglaasje, tot een volume van 15 tot 25 ml.
Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt.
uw gewicht.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40. bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
Na een paar jaar komen heel veel patiënten weer een paar kilo aan en dat is soms niet te voorkomen. Meestal komt dit omdat ongemerkt het eetgedrag- en beweeggedrag weer verandert. De maaltijden zijn te vet of bevatten teveel suiker. Hierdoor krijg je weer teveel calorieën binnen.
Vermijd gesuikerde dranken, bruisende dranken, fruitsap, koffie en alcohol. Kies iedere maaltijd voor een eiwitrijk product. Deze eiwitten heb u heel hard nodig om goed te herstellen, voor uw spieren, uw huid, uw haren,… Voorzie dagelijks een multivitaminen supplement.
Het is gebaseerd op een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5 kg per week na de operatie. Na een gastric sleeve kan men gemiddeld 30-60% van het overgewicht kwijtraken.
Na een gastric sleeve kan men gemiddeld 30-60% van het overgewicht kwijtraken. Na een gastric bypass kan men gemiddeld tot maximaal 70% van het overgewicht kwijtraken.
In 2008 kregen 350 mensen een maagverkleining, in 2015 waren het er al 7543. Dit jaar zullen naar schatting 10 tot 12.000 mensen een maagverkleining ondergaan. Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties.
Ook wordt er soms voor de eerste operatie al besproken dat er na verloop van tijd een tweede operatie moet gebeuren. Dit doen we bijvoorbeeld bij patiënten met een extreem hoog BMI. Vallen deze patiënten te weinig af dan kunnen we de sleeve omzetten naar een gastric bypass of SADI. Ook dit noemen we een redo.
Een maagverkleining is een operatie die helpt om blijvend veel gewicht te verliezen bij ernstig overgewicht (morbide obesitas). De chirurg maakt uw maag kleiner.Daardoor kunt u nog maar kleine porties eten en heeft u minder honger. Hierdoor valt u af.
Een maagverkleining is een effectief middel tegen ernstig overgewicht, maar kent veel risico's. Je moet dan ook aan strenge criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zo'n operatie. Het is geen magische oplossing: je moet goed op je voeding blijven letten en voldoende bewegen.
Weer gewoon eten heeft tijd nodig. Vier à vijf dagen tot een kleine week (gastric bypass) of twee weken (gastric sleeve) na de operatie mag je weer gewoon eten. Verwacht niet dat dit ook altijd meteen gaat zoals je zou willen. Dit heeft tijd nodig.
Mensen met obesitas die op middelbare leeftijd een bariatrische ingreep ondergaan, leven gemiddeld drie jaar langer dan degenen die niet geopereerd worden, zo blijkt uit Zweeds onderzoek dat in The New England Journal of Medicine verschijnt.
Bij ongeveer tien procent van alle maagoperaties doen zich complicaties voor. In slechts drie tot vijf procent is er sprake van ernstige complicaties. In 0.5 procent is het overlijden van de patiënt het gevolg.
De eerste weken kan het operatiegebied pijnlijk zijn. U mag indien nodig pijnstillers gebruiken. Tevens kunt u last krijgen van spierpijn en pijnlijke gewrichten. Dit komt veelal door het langdurig stilliggen in een vaak ongebruikelijke houding tijdens de operatie.
Een dumping ontstaat wanneer het lichaam niet voldoende tijd heeft om het eten te verwerken. Dit kan voorkomen als er te veel koolhydraten worden gegeten, er tegelijkertijd gegeten en gedronken wordt of wanneer er te grote porties in één keer worden gegeten.
Na een maagverkleining kunt u na 1 of 2 dagen naar huis als er geen problemen zijn. Fietsen of een stukje lopen mag al een paar dagen na de operatie. U gebruikt medicijnen, zoals pijnstillers, maagbeschermers en prikken tegen trombose. De meeste mensen kunnen na een paar weken weer aan het werk.
Bij een gastric bypass volg je na de operatie 4 à 5 dagen (of een kleine week) lang een vloeibaar, fijngemalen dieet. Hierna ga je over op vaste voeding. Bij een gastric sleeve is deze periode twee weken.
Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven. De zwelling verdwijnt in de dagen na de operatie vanzelf.
De inname van de voeding na de ingreep is individueel bepaald. Veelal zijn de gebruikelijke hoeveelheden de eerste 6 weken 75 à 100g, opbouwend naar 100 à 200g per maaltijd. De hoeveelheid voeding blijft dus steeds beperkt. Gebruik verschillende kleine maaltijden per dag.