Door de aardappelen niet te schillen, blijven er tijdens het koken meer vitamines in de aardappel behouden. De schil van de aardappel is volledig eetbaar en hoef je dus niet te verwijderen na het koken. Daar zitten bovendien veel voedingsvezels in, wat ook goed voor je is.
Ook de voedingswaarde speelt een rol. In de schil zitten namelijk veel vezels.Eten met de schil vergroot daarmee de bijdrage die aardappels leveren aan de inname van voedingsvezel. Dat is niet onbelangrijk, want slechts weinig mensen halen in Nederland de door het Voedingscentrum aanbevolen inname van voedingsvezels.
Welke soort aardappel gebruik je best? Je gaat best voor een vastkokende aardappel zoals de Charlotte, Franceline of Nicola. Deze soorten houden mooi hun vorm. De Franceline heeft een dunne schil en hoef je dus niet te schillen.
Met aardappelschillen kun je nog lekkere groentechips maken. Maak je zachte aardappelschillen schoon en droog ze uit in de oven of frituur ze kort en geniet ervan als chips of crunchy extraatje in salade. Heb je nog een ander restje groenten over? Ook daar kun je groentechips van maken.
Je kunt ze net als gewone aardappelen koken, bakken en bereiden in de oven. Lekker in een salade, wok, ovenschotel of als bijgerecht bij een maaltijd met vlees of vis. Kun je de schil van krieltjes eten? Je kunt de schil van krieltjes eten.
1. Vastkokende aardappel. Vastkokende aardappelen bevatten relatief weinig zetmeel waardoor ze hun vaste en fijne structuur behouden na het koken. Ze zijn dus ideaal om gewoon in hun geheel of in de schil te serveren.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Aardappels wassen
Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
De meeste vezels zitten echter in de schil. Door de schil te laten zitten, krijg je dus meer van deze gezonde voedingsstoffen binnen. Daarnaast bevat de schil nog andere belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, vitamine C en antioxidanten.
Reken voor volwassenen op ongeveer 200 gram aardappels per persoon. Schil de aardappels.
De schil zorgt ervoor dat oplosbare vitamines niet in water oplossen tijdens het koken. Deze blijven in de knol.
Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
Vervuilende stoffen stapelen zich op in de buitenste bladeren van je groenten. Schillen of pellen. Knol- en bolgewassen zoals rode bieten, aardappelen en uien moet je altijd schillen of pellen. Ook hier zitten vervuilende stoffen vooral in de buitenste laag: de schil.
Niet alleen de schillen van appels zijn gezond. Bijna alle schillen van groente en fruit kun je eten, op die van tropische vruchten als ananas en avocado na. Dus ook kiwi's en ja, zelfs bananen. Bananenschillen bevatten veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
De aardappel is en bron van langzame koolhydraten (goede soort) en bevat daarnaast allerlei vitamines, mineralen en voedingsvezels. En als klap op de vuurpijl ook relatief weinig calorieën. Aardappels zijn absoluut geen dikmaker, behalve als je ze flink gaat frituren om er vervolgens een dikke laag saus op te leggen.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond.
Broodje ongezond
Een broodje gezond als lunch een goeie keuze? Het is maar hoe je het bekijkt. Het broodje en het pak frieten bevatten evenveel calorieën: 600 kcal.
Opzetten in koud water heeft als voordeel dat de aardappelen gelijkmatiger garen en dat ze niet aan de buitenkant meer gaar zijn dan aan de binnenkant. Opzetten in kokend water zorgt ervoor dat de kooktijd verkort wordt, en hoe korter de bereidingstijd, hoe meer behoud van vitaminen.
Zout zorgt ervoor dat het water in de cellen onttrokken wordt, daarmee krimpt de aardappel.
Zout geeft pasta een diepere smaak
In veel recepten kom je het tegen: een snufje zout toevoegen tijdens het koken van de pasta, aardappelen of broccoli.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.