Variaties in bloeddruk zijn normaal Aan het einde van de dag stijgt deze weer wat. De bloeddruk stijgt tijdens het sporten of bij stress, heftige emoties of pijn. Dit zijn normale fysiologische variaties omdat de hersenen, spieren en organen extra zuurstof nodig hebben.
Grote schommelingen in de bloeddruk kunnen wijzen op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.814 mensen die medicijnen gebruiken tegen een hoge bloeddruk, uitgevoerd door de University of Alabama en gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.
Bloeddruk is geen constante waarde, maar wisselt sterk op basis van het moment van de dag en de mate van bewegen of stress. Ook roken, eten en medicijnen zijn van invloed op bloeddruk.
Je kunt je bloeddruk ook meten met een polsbloeddrukmeter, maar deze is vaak minder betrouwbaar. Wist je dat je met een bloeddrukmeter ook je eigen hartslag kunt meten? Wanneer je regelmatig je bloeddruk meet, is het normaal dat je bloeddrukwaarden schommelen.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Er zijn meerdere metingen nodig om te kunnen zeggen of u echt een hoge bloeddruk heeft: 2 of 3 metingen op dezelfde dag en ook nog eens op meerdere dagen binnen enkele maanden. Als bij deze metingen de gemiddelde bovendruk 140 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk.
110/65 in het eerste levensjaar;115/75 tussen 1 en 5 jaar;125/85 tussen 6 en 10 jaar;140/90 boven de 10 jaar.
Wat is een (te) hoge onderdruk? Doorgaans kunt u spreken van een (te) hoge onderdruk wanneer deze waarden stelselmatig boven de 90 mmHg a 100 mmHg zitten. Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk.
De hersenen kunnen de bloeddruk regelen vanuit de hypofyse.Hier worden hormonen gemaakt, waaronder ADH; het antidiuretisch hormoon. Dit betekent letterlijk het 'anti-plas hormoon'. Hierdoor ga je vocht vasthouden, waardoor het bloedvolume stijgt.
Hoe regelt het lichaam de bloeddruk? De bloeddruk wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel. Met het zenuwstelsel wordt bedoeld: de hersenen, het ruggenmerg en alle zenuwen samen. Het autonome zenuwstelsel is het gedeelte dat een aantal onbewuste processen in het lichaam regelt, dus zonder dat u erbij nadenkt.
Bij een bloeddruk van 140/90 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
De beste bloeddrukmeter volgens de Consumentenbond
Volgens deze test was de Microlife BP A100 Plus de beste bloeddrukmeter. De BP A100 Plus werd onder andere door zijn eenvoudige bediening, WHO indicator en wasbare manchet als winnaar verkozen.
Aanbeveling. Streef naar de systolische bloeddruk <150 mmHg bij vitale ouderen. Overweeg bij het verdragen en het niet optreden van bijwerkingen van de medicatie bij vitale ouderen de systolische bloeddruk nog verder te verlagen onder 140 mmHg.
U meet 2 keer per dag: in de ochtend en in de avond. Op deze momenten meet u kort na elkaar 2 keer uw bloeddruk. Uw eigen bloeddrukmeter kan de metingen niet altijd in het geheugen opslaan. U moet de metingen dan zelf opschrijven.
Bij sommige ziekten heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu (OSA) of een trage schildklier kunnen een oorzaak zijn van hoge bloeddruk.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk flink hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Want wist je dat je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk kan verlagen door minder zout en minder rood vlees te eten? Ook een kopje zwarte koffie kan helpen bij het verlagen van je bloeddruk! Zelfs water drinken kan je bloeddruk verlagen.
Waarom bewegen bij hoge bloeddruk (hypertensie)? Wie regelmatig beweegt, loopt minder risico om een hoge bloeddruk te ontwikkelen. Bewegen heeft een onmiddellijk effect bij een hoge bloeddruk.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
De richtlijn voor de bloeddruk bij ouderen is daarom anders dan bij jongere mensen. Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.