Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Echter, bier van de tap komt het beste tot zijn recht in een vers schoon gespoeld bierglas. Dit heeft te maken met de wijze van tappen en bij een nat bierglas blijft de schuimkraag mooi staan.
Bij pilsener en andere bieren met veel koolzuur:
Spoel het glas met koud water.Schud vervolgens het water goed uit het glas. Schenk je biertje in en genieten maar! Door een klein waterfilmpje op het glas zal zich een mooie schuimkraag vormen.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
De vaatwasmachine zorgt voor vettigheid en kalkaanslag op de glazen. Hierdoor ontstaat er een witte waas die je daarna (helaas) niet meer weg krijgt. Voor het met de hand afwassen, gebruik je warm water, soda en een schone borstel.Was al de viezigheid weg en spoel het glas daarna af met koud water.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Bier bestaat voor 93% uit water. Water is een belangrijk onderdeel van het brouwproces: het is nodig voor het spoelen van de flessen, het reinigen van leidingen en het koelen tijdens het brouwproces.
"Nederlands pils is perfect met een schuimlaag van twee vingers dik die bestaat uit minuscule koolzuurbelletjes. Kleine belletjes knappen minder snel en zorgen dus voor stevig schuim.
Hou je glas vast aan de onderkant en hou het glas wat schuin (idealiter in een hoek van 45° onder het flesje). Schenk vervolgens het bier rustig boven het glas en laat het in een spiraal langs de wand lopen. Laat het bier niet klokken in de hals van de fles. Is je glas bijna vol, draai het dan voorzichtig rechtop.
Doe de bierglazen nooit in de afwasmachine! Het gebruik van afwasmiddel en spoelglans gaat ten koste van een mooie schuimkraag op je bier. Tevens is het vaatwasmiddel van de wasmachine veel te krachtig voor je bierglazen en ontstaat er een doffe witte aanslag op je bierglazen.
Verschil bierschuim en frisdrank schuim
Het grote verschil tussen het schuim in frisdrank en bier wordt dus veroorzaakt door de aanwezige eiwitten in bier. Dankzij het eiwit in het bier heeft koolzuur een langere levensduur en blijft het schuim langer op het bier liggen.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Drinkglazen mogen niet in de glasbak omdat het glas van drinkglazen een andere samenstelling heeft dan verpakkingsglas.
Pilsglazen spoel je voordat je het bier inschenkt. Deze glazen zijn nat en hebben door het spoelen een filmlaagje aan de binnenkant van het glas. Speciaalbierglazen spoel je bij voorkeur niet.
Bier bederft niet, de smaak verandert
Het kan namelijk niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek is bewaard. De smaak, geur en kleur van het bier kunnen allemaal wel veranderen. Bij verschillende bieren zorgen die smaakveranderingen er juist voor dat het beter gaat smaken.
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Drink niet teveel koffie, frisdrank, bier en wijn. Koffie en alcohol kunnen je blaas irriteren en ervoor zorgen dat je vaker naar het toilet moet.
Hoe belangrijk is water voor Heineken? “Water is heel belangrijk. Van het bier is 95 procent water. Heineken heeft in Nederland drie brouwerijen.
Er is één stelregel als het om bierglazen gaat: ondergistende bieren smaken het lekkerst in een hoog en smal glas, zoals een fluitje of vaasje. Bovengistende bieren verdienen een kort en bolvormig glas, hierin krijgen de aroma's van het bier meer de ruimte.
Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
Zo werkt het: giet een beetje azijn in een ondiep schaaltje, zet dat in je vaatwasser, zet ook de glazen in erin en gebruik een normaal vaatwasprogramma, maar dan zonder vaatwasmiddel. Vaatwasmiddelen zijn alkalisch en neutraliseren het zuur van de azijn, daarom kun je dit het best zonder vaatwasmiddel doen.