Bij de oogkas zitten een soort stootkussentjes van vet om je oogbol te beschermen.Als die verzakken, kunnen ze zich ophopen onder je oog. Hetzelfde gebeurt met vocht, dat zich kan verzamelen bij je oog. Het resultaat in beide gevallen: een dikke wal.
Koel de huid
De zichtbaarheid van wallen is te verminderen door de huid rondom de ogen te koelen. Dit kan met een koud washandje of met de bolle kant van een lepel die kort in de vriezer heeft gelegen. Leg altijd een tissue tussen een bevroren lepel en uw huid, om vastplakken te voorkomen.
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
TIjdens de slaap worden allerlei afvalstoffen en vocht afgevoerd door het lymfestelsel. Wanneer je onvoldoende slaapt, heeft je lichaam te weinig tijd om deze afvalstoffen tijdig af te voeren. Daardoor blijft er een deel van het vocht onder de ogen zitten.
Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Een goede nachtrust en een gezond en gevarieerd dieet kunnen wallen helpen voorkomen en deels verminderen. Indien je wallen hebt die zijn ontstaan door huidveroudering of genetische aanleg kun je ze helaas niet laten verdwijnen.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Wat zeker ook helpt is hydrateren, in de kern niets anders dan voldoende water drinken. Zorg dat je echt de anderhalve liter water per dag tot je neemt. Doe je dat niet, dan worden de bloedvaten onder de ogen groter en dat geeft vaak de donkere kringen onder de ogen. Ook een washandje kan soms al wonderen doen.
Iedereen heeft er weleens last van; dikke en/of rode wallen onder je ogen. Misschien door vermoeidheid, misschien vanwege een andere oorzaak. Maar wat zijn wallen precies, hoe ontstaan ze, en nog belangrijker wat zijn de beste middelen tegen wallen? JAN legt het uit in dit artikel.
Donkere kringen kunnen ook ontstaan door vermoeidheid, slecht slapen of ziekte. De ogen lijken dan uitgehold doordat bloedvaatjes, rimpels en wallen beter zichtbaar worden. Mensen met deze donkere kringen krijgen dan ook vaak door de omgeving te horen, “wat zie jij er slecht uit?” of “heb je slecht geslapen”.
Oorzaak wallen en donkere kringen
Wallen/ zakjes onder de ogen worden zichtbaar doordat het jukbeen net achter het onderooglid ligt. Vaak is dit volumetekort al van jongs af aan aanwezig, doordat het jukbeen in aanleg wat platter is. Dat is ook de reden dat jonge kinderen al veel last van wallen kunnen hebben.
Als je oogleden droog zijn zou ik adviseren bijvoorbeeld vaseline te gebruiken. Dit is echt een kampioen vocht vasthouden en irriteert de ogen minimaal.
Voldoende water drinken is belangrijk: het zorgt voor een mooie en gezonde huid. Je zou elke dag ongeveer 1,5 liter water moeten drinken om gehydrateerd te blijven. Dehydratie zorgt ervoor dat de bloedvaten onder je ogen vergroten waardoor je wallen en donkere kringen krijgt. Drinken dus!
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Deze wallen verdwijnen vaak gedurende de dag. De wallen van deze soort zijn ook de wallen die geactiveerd worden bij allergieën als bijvoorbeeld hooikoorts. De tweede soort wordt niet veroorzaakt door vocht-, maar vetophopingen. Het nadeel van deze wallen is dat ze minder snel vanzelf verdwijnen.
De wallen ontstaan door vocht. 's Nachts, wanneer je slaapt, is je lichaam druk bezig met herstellen, zo worden onder andere afvalstoffen opgeruimd en wordt het vocht goed verdeeld over het lichaam. Te weinig slaap kan er dus voor zorgen dat je wallen krijgt door vocht.
Sperti aambeienzalf
Het klinkt een beetje gek om een zalf tegen aambeien onder je ogen te smeren, maar veel modellen zweren bij deze remedie tegen wallen. Let wel wat op, want Sperti is best een hevige zalf. Test de zalf dus eerst even uit op een stukje huid en breng de zalf minimaal 1 centimeter onder de ogen aan.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht. De gewichtstoename en groei kunnen afgeremd zijn.
Wallen zijn verdikkingen onder de ogen die ontstaan door een ophoping van vet en/of vocht in de onderste oogleden. Wallen kunnen ontstaan door verschillende externe- en interne factoren. Op sommige factoren kun je een invloed hebben, zoals vermoeidheid en stress.
Ongeveer 1 tot 2 van de 100 (1-2%) kinderen met een neuroblastoom heeft een erfelijk neuroblastoom. De meest voorkomende genafwijkingen bij een erfelijk neuroblastoom zitten in de genen PHOX2B en ALK. In dezelfde genen kunnen ook afwijkingen voorkomen bij een niet-erfelijk neuroblastoom.
Wallen ontstaan op het moment dat vet, vocht en afvalstoffen zich ophopen. De huid om de ogen is heel dun, waardoor donkere kringen ontstaan. Dat is heel vervelend, want je krijgt gelijk een vermoeide uitdrukking. Een goede anti wallen crème, zoals Cenzaa Supreme Look, pakt direct de meest voorkomende problemen aan.
Misschien wel de beste oogcrème van 2022: de intens voedende Global Anti-Aging Power Eye Balm oogcrème van Estée Lauder. Deze balsem zorgt ervoor dat de huid onder de ogen wordt verstevigd, versoepeld, verzacht en gaat glanzen. Fijne lijntjes, rimpels, donkere kringen en wallen worden zichtbaar verminderd.