Gemiddelde leeftijd om uit huis te gaan De meeste jongeren in Nederland verlaten het ouderlijk huis voor hun 30e. Gemiddeld gaan jongeren rond hun 24e het huis uit. Maar de gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger, vooral doordat jongeren steeds moeilijker woonruimte kunnen vinden op de krappe woningmarkt.
Uit cijfers van het CBS blijkt (opnieuw) dat jongeren steeds later het huis uit gaan. In 2012 waren jongeren nog gemiddeld 22,8 jaar toen ze zelfstandig gingen wonen. In 2017 was dat 23,5 jaar. Een stuk later dan volgens opvoedkundige Marina van der Wal ideaal is, namelijk 18 jaar.
Van de 18-jarigen woonde 88,7 procent op 1 januari 2023 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 31,7 procent, en van de 29-jarigen was 11,3 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen. Met 25 jaar was 24,1 procent van de vrouwen en 39,2 procent van de mannen nog niet uit huis.
De wet zegt dat je tot je 21e in jouw gezinshuis mag blijven wonen.En in sommige gevallen tot je 23e. Maar misschien ben je er juist al eerder aan toe om uit huis te gaan. Op deze pagina kun je meer lezen over de mogelijkheden om langer of juist korter in een gezinshuis te wonen.
In Nederland wonen 2.289.762 mensen van 30 tot 40 jaar. Daarvan wonen er 112.129 thuis bij papa en mama.
Steeds meer jongeren blijven langer thuis wonen en dat is slecht voor hun mentale gezondheid. Steeds vaker blijven jongeren noodgedwongen thuiswonen, omdat ze geen passende woning kunnen vinden door het woningtekort. En dat heeft allerlei zorgwekkende gevolgen.
Ze kunnen helpen om zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Zo zijn jongeren beter in staat om keuzes te maken en hun eigen leven te leiden. Vanuit de zelfdeterminatietheorie kan het hebben van eigen woonruimte een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van jongeren naar volwassenheid.
Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Gedwongen uithuisplaatsing
De rechter kan beslissen om een kind uit huis te plaatsen als:De ouders de zorg niet aankunnen. Het kind en de ouders veel ruzie hebben. Er sprake is van verwaarlozing of mishandeling bij het kind.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt.
Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor scholing, medische hulp, voeding, kleding en onderdak. Misschien is het financieel interessant om een huis te kopen voor of samen met je kind. Er zijn daarnaast tal van huurmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld particulier huren maar ook via de woningbouwvereniging.
Als je op jezelf gaat wonen, duurt het vaak even voordat je je thuis voelt op je nieuwe plek.Ook leer je soms niet meteen nieuwe mensen kennen.Daardoor kun je je eenzaam voelen.
Wat doe je als je kind niet meer thuis kan wonen? Naar een jeugdzorginstelling sturen, dat doe je niet zomaar. Het is vaak het laatste redmiddel, als het thuis echt niet meer lukt. Dat geldt ook voor Maria en haar gezin.
De verplichting tot het verstrekken van levensonderhoud eindigt niet op het moment dat het kind 21 jaar wordt. Na 21 jaar moet er echter wel sprake zijn van behoeftigheid. Indien het kind van 21 jaar of ouder niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien, loopt de onderhoudsplicht van de ouders dus nog door.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Wanneer je als meerderjarige niet meer welkom bent thuis en je in een crisissituatie bevindt dan kan je terecht bij het CAW en/of bij het JAC (tot 25 jaar). Je kan langsgaan bij een onthaal in je buurt of telefonisch contact opnemen.
Toch is je kind pas vanaf 21 jaar financieel onafhankelijk. Tot die tijd heb je als ouder een onderhoudsplicht. Dat betekent dat je verplicht bent je kind financieel te ondersteunen in de kosten van studie en levensonderhoud. Denk aan kleding, voeding, scholing, medische hulp en een dak boven het hoofd.
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
Kinderalimentatie tot 21 jaar
De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.
Het Nibud berekent zelfs dat je een bedrag tussen de € 8000 en 13.000 euro opzij moet zetten. Ook hier kun je proberen de kosten te drukken door op zoek te gaan naar tweedehands meubels. Ook kun je bij familie en vrienden navragen of ze nog spullen over hebben.
Er zijn grote leeftijdsverschillen in thuis wonen en in hoe de trend is verlopen (figuur 4.1.2). Bij alle leeftijden is het percentage thuiswonenden toegenomen tussen 2011 en 2021. Onder 21-jarigen is het percentage thuiswonenden het sterkst gestegen, van 63 naar 74 procent, een toename van 11 procentpunten.
Je kan als minderjarige niet alleen wonen. Je kan namelijk wettelijk geen contract ondertekenen. In sommige gevallen én met toestemming van je ouders kan je wél alleen wonen. Dat doe je met begeleiding van een erkende dienst.
16 - 17 jaar
Kinderen van deze leeftijd kunnen goed alleen thuisblijven, als ze zich hier zelf goed bij voelen.
13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar niet 's nachts.