Wat er gebeurt als je als verhuurder nalaat om de huurovereenkomst tijdig te registreren, of wanneer je als huurder het contract geregistreerd wil zien en je huisbaas dat weigert? Een verhuurder die zijn overeenkomst niet binnen de twee maanden laat registreren, moet daar een boete van 25 euro voor betalen.
Sancties. Laat de verhuurder na om het contract te registreren binnen twee maanden na ondertekening, dan is hij een boete verschuldigd. Ook kunnen huurders dan de schriftelijke negenjarige huurovereenkomst opzeggen zonder een opzegtermijn van drie maanden te hanteren en zonder opzegvergoeding.
Verplichting. Een huurcontract van een gebouw dat uitsluitend bestemd is voor bewoning moet verplicht worden geregistreerd door de verhuurder (de persoon die verhuurt). Als hij dat wenst kan de huurder ook een dergelijk huurcontract laten registreren, maar de verplichting rust op de verhuurder.
De laattijdige registratie van het huurcontract wordt bestraft met een boete die kan oplopen tot 25 Euro. Deze zal verschuldigd zijn door: de verhuurder als de verantwoordelijkheid voor de registratie bij hem ligt, de verhuurder en de huurder in geval van gedeelde verantwoordelijkheid voor de registratie.
Als de plaatsbeschrijving niet omstandig is, dan is zij niet in overeenstemming met de wettelijke bepalingen en wordt er meteen vermoed dat de huurder het gehuurde goed ontvangen heeft in dezelfde staat als waarin het zich bevindt op het einde van de huurovereenkomst.
Het huurcontract voor een onroerend goed dat uitsluitend bestemd is voor de huisvesting van een gezin of van één persoon, moet u laten registreren binnen de twee maanden vanaf de ondertekening van het contract.
Wie moet er de registratierechten voor het huurcontract betalen? De verplichting tot registratie en betaling van de hiermee samengaande rechten ligt zowel bij de verhuurder als bij de huurder. In geval van een boete voor een laattijdige registratie zal deze ook door beide partijen moeten worden gedragen.
De registratie van een huurovereenkomst heeft als doel het huurcontract een “vaste datum” te geven zodat niemand de datum nog kan betwisten en het huurcontract ook tegenstelbaar wordt aan derde partijen die de gevolgen van het contract zullen moeten respecteren.
Als de verhuurder het contract niet laat registreren, dan mag de huurder dat zelf laten doen. Via MyMinfin ((opent in nieuw venster)) kunt u nagaan of uw huurcontract al geregistreerd is.
Een huurcontract voor een onroerend goed dat volledig bestemd is voor huisvesting, moet binnen twee maanden na de ondertekening geregistreerd zijn. Een huurcontract voor een onroerend goed dat niet volledig bestemd is voor huisvesting, moet binnen vier maanden na de ondertekening geregistreerd zijn.
Mondeling of schriftelijk huurcontract
Een huurcontract hoeft niet op papier te staan. Afspraken met uw verhuurder kunt u ook in een gesprek maken. Die afspraken zijn wel moeilijker te bewijzen. U legt ze daarom beter vast op papier.
Sluit je een huurovereenkomst met betrekking tot een hoofdverblijfplaats af, dan ben je sinds 2007 wettelijk verplicht om een schriftelijke overeenkomst af te sluiten.
Ja, je kan een huurovereenkomst voor het leven sluiten. Het gaat hier om het leven van de huurder. Een huurovereenkomst die vasthangt aan het leven van de verhuurder mag niet.
Een huurcontract voor onbepaalde tijd is een contract zonder einddatum. Heeft u zo'n contract en sprak u af dat u minimaal een bepaalde periode huurt, bijvoorbeeld minimaal 1 jaar? Dan kunt u tijdens deze periode de huur niet stoppen. U kunt wel alvast de huur opzeggen.
Beide partijen kunnen wel opzeggen tegen het einde van de afgesproken korte duurtijd (drie jaar of minder) met een opzegtermijn van drie maanden. Een contract van 9 jaar kan ten allen tijde door de verhuurder worden opgezegd om er zelf te gaan wonen. De opzegtermijn is 6 maanden.
Een registratie is niet meer dan het overnemen van belangrijke gegevens uit het contract in een register. Het volstaat om drie exemplaren van het huurcontract op te sturen naar het registratiekantoor dat bevoegd is voor de plaats waar het goed zich bevindt.
Een overeenkomst van meer dan drie jaar valt onder de categorie 'lange duur' en wordt automatisch beschouwd als een overeenkomst van negen jaar. Dit is wat men in de volksmond het 3-6-9-contract noemt. 3-6-9 omdat zo'n contract standaard negen jaar loopt in drie etappes van drie jaar.
Het opmaken van een gedetailleerde plaatsbeschrijving bij aanvang van de huur is een verplichting die de huurwet oplegt. De plaatsbeschrijving kan zowel door de partijen zelf als door een deskundige worden opgesteld. Hierover sluiten huurder en verhuurder een akkoord.
Zonder registratie kan de huurder bij een huurcontract van 9 jaar namelijk op elk moment, zonder opzegtermijn of schadeloosstelling een einde maken aan het contract. Bij registratie zullen de beschreven verbrekingsvergoedingen en opzegtermijn wél wettelijk opeisbaar zijn.
Zowel de huurder als verhuurder zijn in principe verantwoordelijk voor het registreren van het huurcontract. Dit moet binnen de vier maanden na het ondertekenen van het contract gebeuren. Indien dit niet (tijdig) wordt gedaan, kunnen beide partijen hiervoor beboet worden.
Met de onlinetoepassing MyRent kunt u een huurcontract en/of een plaatsbeschrijving versturen voor registratie. Het huurcontract moet niet uitsluitend voor bewoning bestemd zijn. U kunt MyRent ook gebruiken voor bijvoorbeeld een handelshuurcontract of een huurcontract voor een garage.
Eventuele administratieve werkzaamheden zoals het opstellen van een huurcontract zijn aan te merken als standaard verhuurwerkzaamheden waar een verhuurder geen extra kosten voor in rekening mag brengen.
De rechter kan de verhuurder dwingen om het slechte onderhoud te repareren. Doet de verhuurder dit niet? Dan krijgt de verhuurder een boete van de rechter. U kunt de rechter ook vragen het huurcontract aan te passen.
Levenslange huur
Je kan een huurcontract voor het leven sluiten. De overeenkomst eindigt automatisch bij het overlijden van de huurder. Enkel de huurder kan een huurcontract van levenslange duur opzeggen, tenzij anders opgenomen in het contract. Dit kan op eender welk moment.