Een N-term kan tussen de 0 en 2 liggen. Als 1 dus normaal is, dan heb je bij een N-term van 2 met een hele moeilijke toets te maken. Is de N-term 2, dan krijg je dus bijna een punt extra bovenop je cijfer, omdat het examen relatief moeilijk.
De N-termen van de afgelopen jaren worden gepubliceerd op de site van het CITO. Deze bevinden zich echter verborgen in een EXCEL-sheet met macro's en bovendien per jaar in een file.
Dit is een getal wat aangeeft op welke manier de cijfers worden aangepast. Een N-term hoger dan 1,0 betekent dat de cijfers worden opgehoogd. Een N-term lager dan 1,0 betekent dat de cijfers worden verlaagd. En een N-term gelijk aan 1,0 betekent dat je cijfer gelijk blijft.
Dit jaar zijn de N-termen gemiddeld 0 tot 0,1 punt hoger dan in de jaren 2015-2019. Om iets te kunnen zeggen over het vaardigheidsniveau van de examenkandidaten in vergelijking met andere jaren is een verdere analyse nodig. De onderzoeksresultaten hiervan verwachten we net als in 2022 in het najaar te publiceren.
Op 14 juni om 08:00 werden de n-termen (de normering) bekend gemaakt van de eindexamens van het eerste tijdvak op de website van Cito. Veel van jullie -eindexamenleerlingen- zullen ook vandaag gebeld worden met de boodschap of je wel of niet geslaagd bent.
Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis. Het examen Engels werd massaal als makkelijkste examen verkozen, maar ook wiskunde en Duits werden hier genoemd.
Een N-term hoger dan 1,0 betekent dat de cijfers worden opgehoogd. Een N-term lager dan 1,0 betekent juist dat de cijfers worden verlaagd.
Op de havo is het hoogste gemiddelde centraal examencijfer havo behaald voor Engels (6,9).
Toegestane uitzonderingen eindcijfers
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen:Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022). Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona.
De N-Term staat voor normeringsterm: het cijfer dat bepaalt hoe streng je examen wordt nagekeken. Dat cijfer verandert niet meteen wanneer jij klaagt over geluidsoverlast, maar kan wel veranderen als sommige klachten te laat binnenkomen. Dan moet je denken aan ontdekte fouten nadat de examens al zijn nagekeken.
De n-termen zijn gemiddeld 0,1 tot 0,3 punt hoger dan de n-termen in voorgaande jaren (2015 - 2019). Dat heeft nog te maken met de coronamaatregelen. De eerste reacties op de n-termen zijn in het algemeen best positief. "Havo n-termen zijn ziek chill, mag niet klagen", horen we via Instagram.
Een cijfer lager dan een 5,5 is een onvoldoende, een cijfer vanaf 5,5 tot en met 7,4 is een voldoende en een cijfer van 7,5 of hoger is een goed.
Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag. De normering van het tweede tijdvak wordt op dinsdag 2 juli 2024 bekendgemaakt. Later die dag ontvang je de uitslag en weet je of je cijfer voor je herkansing voldoende is om te slagen.
De havo heeft het laagste slagingspercentage (87%) van alle schoolsoorten. De havo heeft het grootste percentage zittenblijvers. Zittenblijven in het voorexamenjaar: 4 havo, 3 vmbo en 5 vwo: 13%, 6% en 9%.
Het landelijk slagingspercentage voor het vwo examen is 92,0%. En daar wil jij natuurlijk bij horen!
In de praktijk worden zelden N-term hoger dan 2,0 gebruikt.
In 2023 ontving het LAKS 312.354 klachten! Heb je vragen of klachten over je examens?
Hoeveel leerlingen slagen gemiddeld? Dit verschilt elk jaar ietwat. Maar vorig jaar slaagde gemiddeld 92,6% van alle examenkandidaten. Dat betekent dat maar een heel klein deel van de examenkandidaten (7,4%) is gezakt voor het eindexamen.
Het examen bestaat uit 35 tot 55 vragen die gezamenlijk minimaal 55 scorepunten opleveren.
Wat zegt een verschil in SE- en CE-cijfers over je slagingskans? Als je uiteindelijke schoolexamen gemiddeld een 6 of lager is en je haalt lagere cijfers voor je centraal examen, is je gemiddelde eindcijfer lager dan een 6. Er is een grotere kans dat je niet gemiddeld een 5,5 of hoger voor je centrale examens haalt.
Allereerst maar even een ranking van de examens die tot nu toe het meest beklaagd zijn. Op nummer 1 staat het vwo-examen Nederlands, met zo'n 25.000 klachten. Op nummer 2 volgt het havo-examen wiskunde A (15.000 klachten).
Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend. Daar blijven de meeste leerlingen zitten. Onderzoeken hiernaar hebben nooit keiharde oorzaken aangewezen, maar in de onderwijswereld worden wel steeds dezelfde verklaringen genoemd.