De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis.
En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden.
Wennen aan lagere temperaturen
Het wisselt van persoon tot persoon hoe snel dat gaat en het heeft ook te maken met leeftijd, gewicht en geslacht. Het werkt het beste dit in kleine stapjes te doen. Door de verwarming bijvoorbeeld niet in 1 keer 3 graden lager te zetten, maar in stappen, van steeds 1 graad.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal. Hoe vochtiger het materiaal hoe sneller de meeste schimmels groeien.
Door de thermostaat 's nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.
Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger. Dit betekent niet dat u de verwarming hoog moet zetten, maar het is zeker niet aan te raden om de verwarming helemaal uit te laten.
Ook al voelt het voor jou als te koud, De ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20 °C. Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Wanneer het in het voorjaar of najaar al wat kouder is, dan is het wel lekker om net wat warmere kleding te dragen. Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen? Ga voor midi of maxi strakke jurkjes.
Kou went heel snel
Je ziet dan dat de pijnscore elke dag minder wordt en dat het vanaf dag zes afvlakt. Mensen wennen dus ook nog eens vrij snel aan kou.” Dat je kan wennen aan de kou en dat je je er ook aan kan aanpassen, heeft ook Mathilde Koning (59) ondervonden.
Wij verliezen circa 1,5 graad in een nacht als het buiten circa 5 graden is. Bijzonder is wel dat er bij lagere temperaturen niet noemenswaardig grotere verliezen zijn, tenzij het hard waait. Dan koelt het huis wel fors meer af.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Eén graad verschil
Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo'n 70 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer €100*!
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
Welke jas bij 17 tot 19 graden
Een zomerjas is bij deze temperaturen erg fijn. Luchtige coats komen dan ook goed van pas. Jassen die je bij deze temperatuur kunt dragen zijn bijvoorbeeld: een trenchcoat, een blazer of je leuke oversized spijkerjasje.
Het beste is om de temperatuur overdag niet onder de 18 graden te laten komen.'s Nachts is het verstandig de temperatuur niet onder de 15 graden te laten zakken, want beneden deze temperatuur ontstaat condensatie, wat dus weer voor schimmels kan zorgen.
Een oud huis verwarmen met centrale verwarming kan flink in de papieren lopen. Slecht geïsoleerde muren zorgen dat de kou snel kan ontsnappen, waardoor er veel energie verloren gaat en de stookkosten alsmaar oplopen.