Glazen kan: Gebruik de kan altijd zonder deksel.Mag alleen gebruikt worden voor het lichtjes opwarmen. De meeste glazen kannen zijn niet hittebestendig en kunnen dus barsten. Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
In principe kan elk glas in de magnetron. Als je bv water kookt kun je allen niet zien als het water het kookpunt bereikt, dit kun je oplossen door er een glazen lepeltje in te zetten waardoor er trillingen zichtbaar worden waar het lepeltje in het water staat als het water gaat koken.
Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken.
Welke bakjes kunnen in de oven? Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen.
Goed om weten is, dat om glas te maken een temperatuur nodig is van om en bij de 1000 graden Celsius. Opaal zou zelfs tot 20 keer sterker zijn dan porselein. Zowel glas als opaal zijn perfect geschikt voor de oven.
Druiven (kunnen exploderen); Eieren (kunnen ontploffen); Luchtdicht afgesloten vloeistoffen; Gedroogde hete pepers (vatten vlam en er komen schadelijke gassen vrij);
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Of een mok (of kopje) geschikt is voor de magnetron staat vaak aangegeven met een symbool aan de onderkant. Zo niet, dan kun je dit testen door wat water in de mok te doen en dit 30 seconden te verhitten in de magnetron. Als het water heter is dan de mok, dan is de mok geschikt!
groente, aardappelen, vis, kipfilet en gehakt. Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
Neem jij wel eens iets anders dan boterhammen mee voor je lunch op het werk? Dan zijn bewaardoosjes van hittebestendig glas ideaal. Deze bakjes mogen in de oven, microgolfoven, koelkast, diepvriezer en vaatwasser.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
De inhoud van onze Olvarit potjes kun je het beste opwarmen in de magnetron, maar het kan ook verhit worden in een pannetje. Schep eerst de inhoud uit op een bakje geschikt voor de magnetron. De Olvarit 4 maanden potjes verwarm je in de magnetron gedurende ca. 20 sec op 600 Watt.
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.
Het maakt invetten van bakplaten overbodig en is ook bruikbaar in de magnetron. Bakpapier van ITS is tweezijdig voorzien van een antiaanbaklaag. Bakpapier is tot 220 graden bruikbaar in de oven.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Voor wie denkt een briljant plan te hebben om marshmellows lekker zacht te maken, stop ze niet in de magnetron. Door de luchtige structuur worden de marshmellows groter en uiteindelijk kunnen ze ontploffen. Als je magnetron vol met plakkerige marshmellow zit, ben je op zijn zachtst gezegd niet blij.
Glazen bakplaten zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze roesten niet en trekken niet krom zoals metalen, dus ze gaan lang mee. De glazen bakplaat heeft ook een antikleeflaag, waardoor je je voedsel gemakkelijker uit de oven kunt halen zonder ook maar enig plakkerig probleem te hebben.
Daarbij komt dat gehard glas een hittebestendigheid tot ongeveer 270 graden Celsius heeft. Wanneer het glas toch zou bezwijken onder druk of hitte valt het uiteen in stukjes zodat niemand gewond kan raken.
Je hoeft niet voor te verwarmen. Je moet juist het glas al in de oven zetten als de oven nog niet warm is -- als het glas langzaam opwarmt voorkom je dat het glas zal breken. Zet/leg de glazen dus meteen op de bakplaat en schuif de bakplaat in de oven. Stel een timer in op 30 minuten.