Hoe herkent u een opvlamming? Bij colitis ulcerosa kunt u een opvlamming herkennen door: heel vaak diarree. bloederige diarreebuikpijn.
Wees alert op mogelijke signalen van een opvlamming, bijvoorbeeld bloedverlies, dunnere ontlasting, pijn op een bepaalde plek of last van je gewrichten. Een keer wat dunnere ontlasting of een keer wat bloedverlies is niet erg, u heeft tenslotte een darmziekte.
Veel mensen met colitis hebben periodes waarin de darmontstekingen vaker voorkomen en heviger zijn. Dit zijn opvlammingen. Er zijn ook periodes waarin je minder ontstekingen hebt. Dan ben je in remissie.
Het verloop is onvoorspelbaar, de klachten gaan op en af. Iemand kan zich maanden of soms zelfs jaren goed voelen (remissie) om dan plots weer geconfronteerd te worden met een 'opstoot'.
Wist u dat zo'n 90.000 mensen in Nederland last hebben van een chronische darmontsteking? Chronisch houdt in dat het een aandoening is die niet te genezen is. Vermoeidheid, buikpijn en diarree zijn de meest opvallende symptomen. En deze kunnen een grote impact op je leven hebben.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Een matige tot ernstige opstoot van de ziekte (Crohn en colitis ulcerosa ) wordt behandeld met corticoïden (steroïden). Daarbij bestaat de keuze tussen de klassieke vorm (Medrol) of de meer lokaal werkende vorm (Entocort, Budenofak, Clipper). In die keuze speelt de situering van de ziekte een belangrijke rol.
Bij de meeste patiënten is vooral het linkerdeel van de dikke darm ontstoken, het deel dat direct aansluit op de endeldarm. In tegenstelling tot de ziekte van Crohn vloeien de ontstoken plekken van de dikke darm en endeldarm bij colitis ulcerosa samen. Bij colitis ulcerosa ontstaan er ook zweren in de darmwand.
Wanneer medicijnen niet voldoende helpen, is een operatie soms noodzakelijk. Het ontstoken deel van de dikke darm wordt dan door de chirurg verwijderd.
Het risico op darmkanker is verhoogd bij patiënten met een IBD. Ongeveer vijf procent van de Belgen krijgt ooit darmkanker. In bepaalde gevallen van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn ligt dat percentage hoger: geschat wordt dat iets minder dan tien procent van de IBD-patiënten darmkanker krijgt.
Adalimumab (subcutaan), golimumab (subcutaan) en infliximab (intraveneus) kunnen bij matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa inductie tot remissie bewerkstelligen. Daarnaast zijn TNF-α-blokkers effectief als onderhoudstherapie.
Een screenings-coloscopie moet worden geadviseerd aan alle patiënten, 8 jaar na de start van symptomen om het risicoprofiel voor CRC van de patiënt te bepalen. Hierbij dienen uit elk colonsegment een aantal biopten genomen te worden ter bepaling van de maximale histologische uitbreiding van de ziekte.
De belangrijkste verschijnselen bij colitis ulcerosa zijn diarree en bloed bij de ontlasting. Ook buikpijn, vermoeidheid en koorts komen veel voor. Periodes met deze klachten kunnen vaak vanzelf weer overgaan, waardoor de patiënt en dokter denken dat de 'buikgriep' genezen is.
Colitis ulcerosa is nog niet te genezen. Het verschilt per persoon hoeveel en hoe vaak iemand klachten heeft. Sommige mensen hebben jaren geen klachten en dan opeens wel weer. Andere mensen hebben een tijd klachten en daarna nooit meer.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Je kunt de pijn verminderen door voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast kunnen medicijnen helpen. Bijvoorbeeld pijnstillers als paracetamol. Mocht paracetamol niet voldoende helpen, overleg dan met je arts welke andere pijnstiller eventueel geschikt is.
Colitis ulcerosa wordt in hoofdzaak met geneesmiddelen behandeld, maar in 20 à 25 procent van de gevallen moeten het colon en het rectum chirurgisch verwijderd worden. Heel uitzonderlijk krijgen patiënten levensbedreigende complicaties die een dringende operatie vereisen.
Bij hevige diarree moet u extra drinken om het vochtverlies aan te vullen. Neem voldoende rust. Probeer spanningen en stress zoveel mogelijk te verwijderen. Regelmatig bewegen of sporten.
De klachten en de ernst van de klachten verschillen per patiënt. De volgende klachten komen vaak voor bij patiënten met colitis ulcerosa: diarree, vaak met bloed en slijm. buikpijn.
Mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa moeten vaak medicatie slikken zoals bijvoorbeeld prednison of immunosuppressiva. Bij langdurig gebruik van prednison kan een extra inname van calcium en vitamine D nodig zijn, vanwege een groter risico op botontkalking.
De precieze oorzaak van deze chronische darmontstekingen is nog onbekend, maar onder andere erfelijkheid, het afweersysteem, stress en roken kunnen een rol spelen. Virussen of bacteriën komen er echter niet aan te pas.
Een beginnende darminfectie is vaak te herkennen aan de stoelgang, met name aan verdunde ontlasting (diarree). De meest voorkomende symptomen van een darminfectie: Pijn en krampen in de buik. Diarree.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.