Een nieuw ontdekte orchideeënsoort uit Madagaskar is echter zo lelijk als de nacht. De plant, Gastrodia agnicellus, werd eerder dit jaar ontdekt in de schaduw van bladeren op de grond van een bos op Madagaskar. De kleine, bruine orchidee brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door.
Hij lijkt zo weggelopen uit de film Little Shop of Horrors, maar het gaat toch echt om een nieuw ontdekte plantensoort: de gastrodia agnicellus, die met recht een van de lelijkste orchideeën ter wereld mag worden genoemd.
zo'n € 1,5 miljoen. De duurste bloem die ooit verkocht is, is de Shenzhen Nongke-orchidee. De bloem is gemaakt door wetenschappers – een niet zo romantisch feitje. Prijzig happie Een ruime acht jaar deden Chinese wetenschappers onderzoek naar het maken van dit bloemetje.
Rottend vlees
De bloem heet Rafflesia. Hij heeft geen wortels, bladeren of een steel, maar alleen een bloem. Hij is vooral beroemd, omdat hij heel erg stinkt. Volgens veel mensen ruikt hij naar rottend vlees.
De Rafflesia arnoldii heeft geen bladeren en ook geen steel, maar enkel een bloem. En die gaat dan ook nog eens de boeken in als de grootste bloem ter wereld. De bloem kan namelijk tot wel één meter groot worden en gemakkelijk zeven kilo of meer wegen.
1. Welwitschia Mirabilis. Deze woestijnplant komt alleen voor in Namibië en Angola, waar hij met uitsterven wordt bedreigd.
Wist je dat de Magnolia een échte oer-bloem is? Deze planten zijn al ontstaan in het 'Krijt'; een tijdperk van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Zo hoort de Magnolia dus tot de oudste bloemplanten ter wereld! Waarmee haal jij het voorjaar in huis?
Het allerkleinste bloempje. Dat record wordt in Nederland toegeschreven aan het Mosbloempje (Crassula tillaea). Hoewel dit plantje geen mos is, het heeft immers bloemen, blaadjes en een vatenstelsel, is het niet raar dat de naam van het plantje verwijst naar mos.
Reuzenaronskelk, grootste bloem ter wereld, bloeit binnenkort in Plantentuin van Meise. Binnen enkele dagen staat de reuzenaronskelk in de Plantentuin van Meise opnieuw in bloei.
De naam van de bloem is Rafflesia tuan-mudae en komt voor in Zuidoost-Azië. Een Indonesische onderzoeker ontdekte de bloem die met een diameter van 111 centimeter zover bekend de grootste ter wereld is. Het vorige record stond op 107 centimeter.
Bamboe is enorm sterk. Op het natuurproduct kan een grote spanning staan voordat het breekt. Het is ook niet voor niets een van de sterkste bouwmaterialen ter wereld. Er wordt zelfs beweert dat bamboe in verhouding 7x sterker is dan staal.
Gifsumak bevat in alle delen van de plant de stof urushiol. Deze stof kan bij een kleine beschadiging van de plant vrijkomen. Bij aanraking dringt de stof binnen korte tijd door de huid heen en veroorzaakt daar heftige allergische reacties.
De Karomia gigas-bomen die in de Missouri Botanical Garden groeien, zijn drie jaar oud en al bijna twee meter hoog. Voor zover bekend groeien er maar iets meer dan twintig in de wildernis van Tanzania.
Het madeliefje kan dienen als nationaal symbool, maar Van Vugt hoopt dat de verkiezing ook helpt om mensen anders naar planten te laten kijken. 'Het zou mooi zijn als mensen meer respect krijgen voor een bescheiden bloem als het madeliefje.
De muurbloem (Erysimum 'Bowles Mauve') is bijvoorbeeld een plant die altijd bloeit, zolang het niet vriest of heel koud is. Ook prachtkaars (Gaura lindheimeri), ijzerhard (Verbena) en ooievaarsbek (Geranium 'Rozanne') zijn schitterende langbloeiers.
Winnaar: Madeliefje is onze Nationale Bloem - Vroege Vogels - BNNVARA.
Er zijn veel verschillende soorten pijlgifkikkers, elk met hun eigen opzichtige uiterlijk dat, net als een vingerafdruk, uniek is. De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft.
Botox of eigenlijk botulinetoxine is de giftigste stof die bestaat. Twee nanogram (twee miljoenste gram) per kilo lichaamsgewicht is genoeg om je je laatste adem uit te laten blazen.
Een nieuw ontdekte orchideeënsoort uit Madagaskar is echter zo lelijk als de nacht. De plant, Gastrodia agnicellus, werd eerder dit jaar ontdekt in de schaduw van bladeren op de grond van een bos op Madagaskar. De kleine, bruine orchidee brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door.
Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak.
Een Tillandsia is een plantje die geen aarde nodig heeft om te overleven, ze groeien namelijk aan takken of op rotsen. Vaak zijn dit soort planten parasieten, maar dat is de Tillandsia niet.
Als we het over de tulp hebben, dan denken wij aan Nederland en de Keukenhof. De tulp is de bekendste bloem van Nederland en ze zijn wel meer dan 3000 verschillende varianten.
Tarwebloem is de meest bekende soort bloem in Nederland.