Pruimenbomen zijn er in verschillende soorten te krijgen en die krijgen ook verschillende kleuren vruchten. Uiteraard is er altijd een winnaar. De pruimenboom met de lekkerste vrucht is volgens vele de Prunus demestica Opal.
De meest populaire pruimenrassen vind je hieronder: Pruimenboom Opal: kleine pruim, pluk juli, zelfbestuiver, zoet van smaak. Pruimenboom Reine Claude d'Oullins: grote pruim, pluk begin augustus, zelfbestuiver, zoet van smaak. Pruimenboom The Czar: kleine pruim, pluk augustus, zelfbestuiver, zoet van smaak.
Mirabelpruimen zijn de zoetste van alle pruimensoorten.
De 'Opal' is zelfbestuivend. Dit houdt in dat je geen andere pruimenboom in de buurt hoeft te planten om pruimen aan je boom te krijgen. Deze pruimenboom is eenvoudig te onderhouden.
Wat is een Opal:
De Opal is een redelijk grote pruim met een schil die paarsrood van kleur is. De Opal heeft een zoete smaak, die op zijn best is als hij rijp is. Het sappige vruchtvlees is geelgroen. Pruimen zijn, net als kersen en abrikozen, steenvruchten.
Mogelijke oorzaken: 1 de pruimenboom groeit heel slecht en komt niet toe tot bloemvorming. 2 de pruimenboom groeit zeer snel en komt niet toe tot bloemvorming. 3 de pruimenboom staat op een krachtige onderstam, hierdoor zal hij eerst jaren lang alleen maar groeien en niet bloeien.
De Prunus domestica staat graag in de volle zon of halfschaduw. Het planten kan het beste tussen half november tot eind maart. Maak een groot gat van 50 x 50 en ook 50 cm diep.
Appels bestuiven appels en peren bestuiven peren. Dat is duidelijk. Welke bomen bij welke horen, hangt daarnaast voornamelijk van de bloeiperiode af. De fruitbomen moeten gelijktijdig in bloei staan.
Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen. Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Door de verschillende soorten pruimen loopt het Nederlandse pruimenseizoen van juli tot september. Daarnaast worden pruimen uit onder andere Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd.
Damson is een zeer oud ras mirabelle. Deze blauwe mirabelle geeft vele kleine, langwerpige blauwe pruimen die vooral goed geschikt zijn voor verwerking wegens de ietswat zure maar zeer smaakvolle schil. Een oud ras met een geweldige smaak.
En dan begint dus na een jaar of 2 tot 3 (afhankelijk van de leeftijd van de boom die je kocht) de oogst. Naast wieden (voorzichtig want je wilt geen wortels beschadigen) kun je denken aan water geven bij bomen die dat jaar zijn geplant.
Meestal wordt een pruimenboom teruggesnoeid tot een meter of vijf, in het wild kan hij met gemak 12 meter hoog en 10 meter breed worden. Afhankelijk van de soort kun je tussen juli en eind september oogsten.
Pruimenbomen staan bekend om de gigantische productie die ze soms kunnen halen. Reine Victoria bijvoorbeeld heeft wanneer enkele jaren oud vruchtdunning nodig, aangezien hij te veel pruimen maakt en deze anders niet goed rijp kunnen worden. - Een pruimenboom snoeien en verzorgen. Er zijn 22 rassen pruimenbomen.
Laatbloeiende en zelfbestuivende rassen geven meestal minder beurtjaren. Kruisbestuiving geeft meestal dikkere en meer vruchten. Een goede bestuiver moet veel stuifmeel leveren (jaarlijks) en moet gelijktijdig met het andere pruimenras bloeien. Warm en droog weer zijn ideaal voor een goede bestuiving.
Zelbestuivend wil zeggen dat het stuifmeel van een fruitboom zijn eigen bloemen kan bevruchten. Zelfbestuivende bomen zijn dus het makkelijkst: de boom bestuift zichzelf. Je kan deze bomen dus alleen aanplanten, om bestuiving hoef je je dan geen zorgen te maken.
De Malus domestica 'Jonagold' komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het is een zelfbestuivende appelsoort waar je dus geen andere appelboom bij in de buurt hoeft te planten om appels aan de boom te krijgen.
Hoe plant ik een pruimenboom? Pruimen verdragen de halfschaduw, maar een zonnige plek is het meest geschikt. De beste tijd om te planten is tussen Oktober/November en Maart.
Over het algemeen zijn er twee ideale periodes waarin je bomen het beste kunt planten. In het voorjaar, in de maanden maart – april, of in het najaar, in oktober – november. Het mooiste is om de bomen te planten wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen.
De steenmarter heeft een gevarieerd dieet. Vooral muizen en ratten staan op het menu. Ook insecten (kevers en rupsen), regenwormen, mollen, jonge konijntjes, vogels (en hun eieren) maar ook fruit en bessen (pruimen, kersen, braam, vogelkers, zwarte nachtschade …) worden gegeten.
Geschikt als bodembedekker onder fruitbomen o.a. Oost-Indische kers, afrikaantjes, bosaardbeien, hondsdraf (meerjarig) en goudsbloemen. Op vrijliggende percelen waar u volgende winter opnieuw fruitbomen wil planten kan u afrikaantjes (Tagetes) zaaien.
Een pruimenboom kan snel groeien en heeft niet ieder jaar vruchten. Soms groeien er slechts enkele vruchten en soms heb je een royale oogst.