Zevenblad is een lastig onkruid. Het vermeerdert zich ondergronds door wortelstokken of delen hiervan. ECOstyle Ultima tegen zevenblad. De effectieve en ecologisch verantwoorde onkruidbestrijder!
In de winter gaat zevenblad dood, maar richting het voorjaar kan zevenblad weer in veelvoud op andere plekken in jouw tuin opduiken. Naast de uitlopers van de wortels kan zevenblad zich ook verspreiden via het zaad van de plant.
Daarnaast dienen aardappelplantjes als dichte bodembedekker, net zoals geranium, waardoor zevenblad geen kans krijgt om aan de oppervlakte te komen. Ook ooievaarsbek is een goede bodembedekker die de grond beschermt tegen zonlicht, waardoor zevenblad niet kan groeien.
Zevenblad verwijderen met een spitvork of riek. Je kunt de grond losmaken en de plant er zo in zijn geheel, dus met wortels en inclusief de kiempunten, verwijderen uit de grond. Doe je dit niet dan zal elk kiempunt al gauw uitgroeien tot een nieuw plant. Het een tijdrovende klus is, is het wel een effectieve manier.
Zevenblad bevat caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door de bladeren iedere paar weken te plukken put je de wortels uit en verdwijnt de plant uiteindelijk. Door het blad op de grond te laten leggen verbeter je de bodem. Wijst op een verdichte grond die zeer voedselrijk is en veel stikstof bevat.
Deze vaste plant heeft daarnaast een groot wortelstelsel met wortels die snel vertakken. Op deze manier creëert het zevenblad al snel een groot ondergronds netwerk. De wortels van de plant kunnen tot wel 40 centimeter diep de grond in gaan.
Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum)
Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt.
Zevenblad uitputten.
Iets wat je vaak hoort is dat je de zevenblad kunt bestrijden door hem uit te putten. Dit zal uiteindelijk wel werken maar vraagt wel heel veel geduld en vasthoudendheid. Door hem elke keer weer te blijven verwijderen met zoveel mogelijk wortel zal de plant vanzelf een keer de moed opgeven.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Ecostyle Ultima pakt het onkruid niet alleen bovengronds aan maar werk door tot in de wortel. Juist deze werking is cruciaal om hergroei van lastige en hardnekkige onkruiden zoals bijvoorbeeld zevenblad en paardenbloem te voorkomen.
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
Is zevenblad giftig of kun je zevenblad eten? Zevenblad is niet giftig. Sterker nog: je kunt zevenblad eten! De bladeren kun je net als spinazie bereiden, je kunt er ook thee van zetten.
Door de plant steeds te verdelgen en op die manier geen blad te laten krijgen, geraakt de energievoorraad volledig uitgeput en verdwijnt zevenblad. Bladeren voorzien de wortels namelijk van energie door hun fotosynthese.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Kan dit middel kwaad voor mijn hond die de neiging heeft grasspriet tussen het zevenblad onder de struiken te eten? Dit kan geen kwaad zolang de hond er geen liters van binnen krijgt.
Zevenblad draagt de mooie naam Aegopodium podagragria. Het is echter een van de meest gevreesde onkruiden in de tuin en wordt daarom ook wel tuinmansverdriet genoemd. De lange, witte wortels zijn lastig te verwijderen, en als ze afbreken groeit er snel weer een nieuwe plant uit.
Houd je toch nog wat Zevenblad over in de tuin? Dan kun je hier heel eenvoudig een pot thee van trekken. Hak een handjevol jonge blaadjes grof en plaats ze in een thee-ei.Laat de blaadjes vervolgens tien minuten in kokend water trekken.
Zevenblad kan je stoven zoals spinazie, zeker als ze jong zijn. De zurige smaak in de jonge blaadjes kan afkomstig zijn van de vitamine C. Hoe ouder de blaadjes, hoe meer ze geschikt zijn als kruid eerder dan als vorm van spinazie. Erg lekker en voedzaam zijn de steeltjes als ze nog niet te hard zijn.
Zevenblad is inheems in een aanzienlijk deel van Europa en aangrenzend Rusland. Ook in Korea. Op IJsland, Ierland, in Groot-Brittannië, Noorwegen en Japan is het een aangevoerde, in Noord-Amerika is het ook een wijdverspreide geïntroduceerde plant.
Zevenblad is zowel voor paarden als mensen gezond!
Het voorjaar is misschien wel de fijnste tijd van het jaar. Lekker naar buiten de grond omspitten en onkruid weghalen en dan zaaien en planten. Heb je humusrijke zandgrond spit dan alleen het stukje grond waar de groenten moeten staan. Spit liever niet al te diep (één steek diep) om de grond niet teveel te verstoren.
Sansevieria (of slangenplant, snake plant, vrouwentong, whatever works for you) is één van de sterkste planten ter wereld. Ze groeien eigenlijk in de woestijn maar zijn zo sterk dat ze in (bijna) donker kunnen overleven.
Waarom is het nuttig? Zevenblad is een waardplant voor verschillende dagvlinders, zoals de koninginnenpage, en nachtvlinders. Waardplanten zijn specifieke planten waar een vlinder haar eitjes op afzet. De rupsen zullen van de plant smullen in hun ontwikkeling tot vlinder.