In België verwijst 'namiddag' naar de periode tussen het middaguur en de avond. In Nederland verwijst 'namiddag' naar het einde van die periode, wat in België doorgaans 'de late namiddag' genoemd wordt.
In de standaardtaal in Nederland wordt met voormiddag en namiddag (met de klemtoon alleen op de eerste lettergreep) doorgaans de tijd bedoeld respectievelijk aan het begin van de middag (ongeveer 12-14 uur) en aan het eind van de middag (ongeveer 16-18 uur).
(de) late ochtend; vaak in de verbinding in de late ochtend
Vroege ochtend (6.00 - 9.00). Late ochtend (9.00 - 12.00). Vroege middag (12.00 - 15.00). Late middag (15.00 - 18.00).
In Nederland wordt alleen het einde van dit dagdeel "middag" (vanaf ca. 16 uur) de namiddag genoemd, terwijl de hele periode tussen 12 en 18 uur er als de middag bekendstaat.
Tussen de middag betekent dus: 'tijdens of rond het middaguur', oftewel: 'rond lunchtijd'. De meeste Nederlanders bedoelen nu met middag de periode van 12.00 tot 18.00 uur. In België is middag in de betekenis 'het midden van de dag' nog wel gangbaar.
In de Nederlandse wet, bijvoorbeeld in de Wet geluidhinder, is het begrip avond vastgesteld als de periode tussen 19.00 uur en 23.00 uur.
Om 6:00 uur begint de ochtend en die duurt tot 12:00 uur. Om 12:00 uur begint de middag en die duurt tot 18:00 uur. Om 18:00 begint de avond en die duurt tot 24 uur of 00:00 uur. Het is dus avond.
Wij (mijn gezin en ik) noemen de periode tussen 06.00 en 12.00 de ochtend; de periode tussen 12.00 en 18.00 noemen wij de middag; en de periode tussen 18.00 en 00.00 noemen wij de avond. "Einde van de middag"/"namiddag" is bij ons wat minder "vast" maar begint doorgaans om 15.00 bij ons.
In Nederland verstaat men er de periode vanaf zes uur 's morgens (volgens sommige bronnen al omstreeks 5.30 uur) tot twaalf uur onder, in Vlaanderen duurt de ochtend slechts tot 9.00 à 9.30 uur. De tijd tussen de ochtend en de middag wordt in Vlaanderen voormiddag genoemd.
Die reeks begint met het woord dat er direct na staat. Bij vanaf de vierde voorstelling is dat dus de vierde voorstelling. Andere voorbeelden: Vanaf 25 september gelden de nieuwe maatregelen.
Op 11.59 a.m. volgt 12.00 p.m., op 12.59 p.m. volgt 1.00 p.m., en op 11.59 p.m. volgt 12.00 a.m. In deze context is 12 dus minder dan 1. In het Nederlands spreekt men ook van voormiddag en namiddag (v.m. en n.m. of vm en nm). Bijvoorbeeld, 8.00 a.m. is 8 uur 's morgens, dus 08.00 uur en niet 20.00 uur.
Een dag bestaat uit 24 uur. Deze 24 uur zijn verdeeld in 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond.
Verschillende definities. Een eenduidige definitie van "nacht" is binnen het Nederlandse taalgebied niet echt te geven. Volgens afspraak valt een etmaal uiteen in vier dagdelen − nacht, ochtend, middag en avond −, waarbij de nacht duurt van middernacht tot zes uur 's morgens.
Een dag als tijdsinterval duurt 24 uur, begint om middernacht en bevat alle vier de dagdelen, te weten: nacht, ochtend, middag en avond. De term etmaal wordt ook vaak in deze betekenis gebruikt.
Als ik 's middags met iemand afspreek, is dat rond het middaguur, dus lunchtijd of tussen halftwaalf en twee. Daarna is het namiddag, en vanaf een uur of zes is het avond.
De tweede helft van de nacht bestaat voor een groot deel uit de droomslaap. Tijdens droomslaap is er meer snelle activiteit in de hersenen, terwijl spieractiviteit onderdrukt wordt. Dit voorkomt dat dromen omgezet worden in actie.
In de standaardtaal in België hebben voormiddag en namiddag (met de klemtoon op de eerste of de tweede lettergreep) betrekking op respectievelijk het tweede deel van de ochtend (ongeveer 9-12 uur) en de tijd tussen het middaguur en het begin van de avond (ongeveer 12-18 uur).
Middernacht is het tijdstip van twaalf uur 's nachts, wanneer officieel de ene dag overgaat in de volgende (zie echter begin van de dag). In Friesland werd middernacht ook wel paardenmiddag genoemd.
Ik zou persoonlijk zeggen dat tegen twee uur tussen kwart voor twee uur en (vijf minuten na) twee ligt, rond twee uur tussen kwart voor en kwart na twee, terwijl(zo) rond een uur(tje) of twee overal tussen half twee en half drie kan liggen.
– Alaska time: 9 uur vroeger.
Als het bij ons nog oudejaarsochtend is, luiden Samoa, Tonga en de Line-eilanden het nieuwe jaar al in. Deze eilanden liggen beide onder Hawaï en vallen in tijdzone UTC+14. Zij zijn de eerste ter wereld waar het nieuwe jaar wordt gevierd.
Het tijdsverschil met Amerika hangt dus af in welke tijdzone je bent. De tijdsverschillen met Nederland zijn van -6 uur in New York t/m -12 uur op Hawaii. Het is dus niet later, maar vroeger in Amerika. In New York is het 6 uur vroeger dan in Nederland.