Vasten is het doelbewust bewust afzien van voedsel of andere geneugten, om zo ontvankelijker te worden voor de boodschap van Gods liefde. Het is één van de belangrijkste vormen van boetvaardigheid in de katholieke Kerk. Jezus Christus plaatst iedere mens voor een radicale, maar existentiële keuze.
De katholieke kerk verwacht dat je op Aswoensdag en Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, sowieso geen snoep, vlees of alcohol consumeert. Je dag moet dan in teken van soberheid staan, aangezien op die dag de kruisiging en dood van Jezus herdacht wordt.
Vasten kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld versoberen door geen vlees te eten, geen alcohol te drinken, de auto te laten staan of minder op social media te kijken. Maar, je kunt ook iets wél - of vaker - doen, zoals een kaartje sturen of voor iemand bidden.
In Daniël, Boek 10, ging de Profeet voor de tweede keer drie weken vasten. Om de Bijbel te citeren, 'Daniël at geen plezier voedsel, geen vlees of wijn. ' De tweede vasten is in principe hetzelfde als de eerste vasten, maar de tekst noemt specifiek drie dingen om te vermijden: Wijn.
Door te bidden en te vasten, ervaar je dat je relatie met God groeit en intiemer wordt, de kracht en autoriteit van God in je leven zullen groeien. Bidden en vasten is zo krachtig; het verhoogt namelijk je gevoeligheid voor het zien en horen van Gods opdracht.
Als we vasten, neemt de stoelgang toe en dalen de hartslag en de bloeddruk. De energie uit voedsel raakt op. De lever breekt vetten af en produceert ketolichamen, die een alternatieve energiebron vormen voor het brein.
Gunstig effect op korte termijn
"De onderzoeken die tot op heden gedaan zijn laten zien dat periodiek vasten op de korte termijn een gunstig effect kan hebben op het vetgehalte, het cholesterol en de bloeddruk.
Het is een vorm van vasten, waarbij je afwisselend een tijdlang wél en een tijdlang níét eet. Hoelang je vast, kan je kiezen. Het varieert van een tiental uur per dag tot enkele dagen zonder eten. Sommige mensen eten alleen tijdens bepaalde uren van de dag en vasten de rest van de dag.
Tijdens het vasten mag je wel drinken zoals water, koffie of thee. Maar je gaat pas weer de volgende dag eten om 12.00 uur. Door deze periode van 16 uur vasten gaat je lichaam zich beter herstellen. Je kunt je vast wel voorstellen dat hoe langer je niet eet, hoe langer je lichaam vetten kan verbranden.
Tijdens de ramadan wordt je geacht tussen zonsopgang (eigenlijk: begin ochtendschemer, “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden”) tot zonsondergang te vasten. Dit betekent dat je niet mag eten, drinken en geen seksuele omgang hebben met je partner tussen zonsopgang en zonsondergang.
Koffie en alcohol zijn in deze fase al een no go. Vastenperiode: Tijdens de vastendagen mag je alleen ongezoete kruidenthee, water, groentebouillon en fruit- en groentesap drinken. Groenten en fruit uit het vuistje zijn niet toegestaan. Bewegen is tijdens de vastendagen ook heel belangrijk.
Uit onderzoek bleek gezond vasten de volgende acht voordelen op te leveren: aanmaak van 5 keer meer groeihormoon (goed voor wie meer spieren wil) meer vetverlies (goed voor wie wilt afvallen) positief effect op de suikerspiegel (goed voor o.a. diabetici)
Enkele dagen vasten kan voor gezonde mensen weinig kwaad, op voorwaarde dat ze voldoende drinken. Maar langer dan één week (volledig) vasten, wordt sterk afgeraden.
Tijdens het vasten verandert dat. Dan bestaat de energiebron uit lipiden die vrijkomen uit lichaamsvet. Deze lipiden worden omgezet in ketonen, die positieve effecten hebben op de gezondheid van de hersenen. De ketonen en de lagere suikerspiegels activeren bijvoorbeeld 'reinigingsprocessen' in de hersenen.
De periode van vasten dient wel minimaal 14 uur te zijn. Als je je er goed bij voelt, kun je dit meerdere dagen per week doen. Heb je een schommelende bloedsuikerspiegel en kun je moeilijk zonder ontbijt, begin dan met het eten van een vroege avondmaaltijd die je afrondt om 18.00 uur.
Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt.
het positieve effect van vasten op je stofwisseling
Pas als we ruim 16 tot 18 uur niets eten schakelt ons lichaam over op het verbranden van vet. Dat wil zeggen dat wanneer je na acht uur 's avonds niets meer eet je vetverbranding pas de volgende dag rond lunchtijd begint.
Het OMAD dieet staat voor One Meal a Day (één maaltijd per dag), ook wel bekend als een extreme vorm van intermittent fasting. Met het OMAD dieet eet je slechts één uur per dag een maaltijd en doe je de overige 23 uur van de dag aan vasten.
Na een vastenperiode heb je in de eerste instantie minder honger. Maar al snel werken de hormonen die de eetlust reguleren weer net als vroeger. De stofwisseling staat echter nog steeds in de spaarstand. Je eetlust zet je aan tot eten en dankzij de spaarstand blijven er calorieën over die als vet worden opgeslagen.
Hoeveel kun je afvallen met intermittent fasting? Omdat je lichaam meer uren in de vetverbranding modus zit zul je sneller afvallen dan met een dieet waarbij je alleen op de koolhydraten of calorieën. Reken op gemiddeld 1,5 tot 2 kilo per week.
Het effect na 12 weken intermittent vasten (8 uur eten wat je wil en vervolgens 16 uur niets eten) is pover: slechts 3 kg of in deze groep 3% gewichtsverlies. Met een gezond eetpatroon in combinatie met meer lichaamsbeweging kan je in principe meer gewicht verliezen, toch een halve kg per week (6 kg op 12 weken).
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.