Een akoestisch behang heeft een geluidsabsorberende werking. Ten opzichte van een regulier behang van glasweefsel of een strakke gepleisterde wand weerkaatst geluid minder de ruimte in. Hierdoor heeft het akoestisch behang een belangrijk effect op de galm in de ruimte.
Geluiddempend en isolerend glasvezelbehang
Met geluiddempend glasvliesbehang kunt u geluid met wel 50% dempen. Doordat dit geluiddempende behang iets dikker is, heeft het ook een isolerende werking. Dat kan een uitkomst zijn als u bijvoorbeeld een vochtprobleem in de wand heeft.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Glasvezelbehang is in allerlei structuren te verkrijgen en is ook over te schilderen. Renovlies behang verstevigd uw wanden, is oersterk en isoleert ook nog eens. Het beschermt uw wanden tegen krassen en deuken, het is brandveilig en duurzaam.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Het grootste verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang is dat glasvezelbehang een motief/patroon bevat. Glasvezelbehang wordt voornamelijk gekozen bij het behangen van de wanden van bestaande woningen, omdat er hier weinig risico is met werken. Dit betekent dat er minder snel scheurtjes in de wanden komen.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Een grofkorrelige kurkbord heeft een hogere dichtheid in vergelijking met fijne en middelgrote korrelvellen. Direct gemonteerd op de muur of het plafond als een geluidsabsorberende geëxpandeerde kurka an de muur elimineert luchtgeluid dat van achter de muur naar ons toe komt.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Je maakt de wandplaten geluidsisolerend door isolatiemateriaal tussen de wandplaat en de muur te bevestigen. Het isolatiemateriaal houdt geluidstrillingen tegen die normaal gesproken wel door de wand heen komen. Het aanbrengen van geluidsisolatie is een kleine aanpassen met een groot effect.
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Een van de meest praktische oplossingen is het gebruik maken van tochtstrippen en dubbele tochtbanden. Deze strippen en banden zijn in vrijwel elke bouwmarkt te verkrijgen. Deze simpele strips zorgen ervoor dat kiertjes onder deuren worden gedicht waardoor het geluid al meer gedempt wordt.
Isolatiebehang is behangpapier met isolerende eigenschappen. Het bestaat doorgaans uit polystyreen en kan ook voorzien zijn van een een laagje karton. Dit behang is zeker van nut als je last hebt van koude muren in huis en het niet ziet zitten om te investeren in (betere) spouwmuurisolatie of gevelisolatie.
Gemaakt van natuurlijke groene kurk, de panelen zijn 50 cm x 100 cm en 6 cm dik. De extra dikke kurk met een hoge dichtheid remt ongeveer 50 dB aan geluid, waardoor het een uitstekende geluidsbarrière is tussen verdiepingen en in een ruimte.
Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen. Voor een goede geluidsvermindering mogen er ook niet teveel kieren, gaten of luchtspleten zijn, zoals onder de deur: anders gaat het geluid gewoon daardoor, en heb je weinig effect meer van de muur of de kurkplaten.
Kurk bestaat uit miljoenen kurkcellen die ieder functioneren als kleine geluids- en warmte isolatoren. Op die wijze isoleert kurk dus akoestisch. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt. De geluiddempende eigenschappen maken kurkvloeren uitstekend geschikt voor in appartementen en flats.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
De beste manier om geluidsdemping in de woonkamer van je hardhouten appartement te bereiken, is door de vloer te bedekken met tapijttegels of een groot vloerkleed. Hiermee kan je voorkomen dat jouw eigen geluid je aangrenzende buren hindert, maar het kan ook het geluid van benedenburen dempen.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Vliesbehang is de ideale ondergrond voor het schilderen van muren. Het vlies absorbeert de ideale hoeveelheid verf en voorkomt strepen. Dankzij vliesbehang hoef je minder verflagen aan te brengen. Bovendien verstevigt het je muren en verstop je er oneffenheden of kleurverschillen mee.