Vocht in de benen wordt veroorzaakt door slechte aderen. Het is de taak van de aderen om bloed van en naar uw lichaamsdelen te brengen. Als de aderen verslecht zijn, kan het zijn dat ze het bloed niet meer goed kunnen afvoeren. Het vocht blijft dan zitten, met als resultaat dikke enkels en uiteindelijk ook dikke benen.
Als u veel zit of staat, is de spierpomp in de kuiten die het bloed van de benen via het veneuze systeem terug naar het hart voert niet langer doeltreffend. Het bloed verzamelt zich in de aders. Hierdoor lekt vloeistof weg naar het omliggende weefsel en zwellen de benen op.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Oorzaken van dikke enkels en gezwollen voeten
Enkele veelvoorkomende factoren zijn langdurig staan of zitten, gebrek aan lichaamsbeweging, blessures, overgewicht, zwangerschap, onjuiste voeding, (overmatig) gebruik van alcohol en bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
Drink genoeg dranken met een vocht afdrijvende werking. Dit zijn bijvoorbeeld gemberthee, thee van brandnetel, groene thee of thee van peterselie. Neem genoeg eiwitten. Eiwitten zitten in verse vis, eieren, noten, zaden en peulvruchten.
Allereerst kunnen bepaalde groenten en fruit als vochtafdrijvers werken. Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges. Ze bevatten veel water, waardoor ze je dagelijkse vochtinname verhogen.
Water is een natuurlijk urineafdrijvend middel.
Als je het lichaam het water geeft dat het nodig heeft dan laat het dat vocht gemakkelijk los.
Een dik, warm, pijnlijk en roder of donkerder onderbeen kan een trombosebeen zijn. Bel met deze klachten je huisarts of de huisartsen-spoedpost.
Voor alle patiënten met nefrotisch syndroom is het belangrijk om minder zout te eten. Te veel zout zorgt voor vochtophoping in het lichaam (oedeem) en in de bloedvaten, waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat. Ook is bekend dat bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen beter werken als je minder zout eet.
Is oedeem in je benen gevaarlijk? Oedeem kan gevaarlijk zijn als het onbehandeld blijft. Zorgvragers hebben namelijk een verhoogd risico op infectie in het gezwollen gebied.Daarnaast is er sprake van verminderde elasticiteit van slagaders, aders, gewrichten en spieren.
Maak gebruik van vochtafdrijvend eten
Met name asperge, selderij, peterselie, gember, knoflook en venkel zorgen ervoor dat je vaker moet plassen en dus vocht afdrijft. Wat fruit betreft helpen citroen, ananas, perzik, peer, watermeloen en cranberry je om op een lekkere en gezonde manier vocht af te drijven.
Oedeem kan vele oorzaken hebben. Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkels en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
Verschijnselen. Pijn bij het lopen is de belangrijkste klacht bij vernauwde bloedvaten in de benen, ook wel etalagebenen genoemd. De krampende pijn gaat weer over na een paar minuten rust. Als de vaatvernauwing erger wordt, treedt er ook pijn op in rust, meestal eerst aan de tenen.
In veel gevallen is er een bloedpropje aanwezig waar u niets van merkt. Uw lichaam lost dit deeltje vanzelf weer op. Als het niet vanzelf over gaat, blijft het bloedpropje meestromen in de bloedbaan. Zolang het een klein propje is, hoeft ook dit geen klachten te geven.
Trombose is een aandoening die kan ontstaan in de (slag)aderen. Er ontstaat dan een bloedpropje, ofwel een trombus. Zo'n samenklontering van bloedcellen kan vervolgens leiden tot een verminderde bloedtoevoer in de bloedvaten – met allerhande gevolgen van dien.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht.
Het effect van alcohol en magnesium is gelijk aan vochtafdrijvende middelen.
Verschijnselen van vocht vasthouden
Als u vocht vasthoudt, kunt u dat merken aan de volgende verschijnselen: gewichtstoename van meer dan 1 kg per dag of 2 kg per drie dagen. Weeg uzelf elke dag rond een vast tijdstip ('s ochtends, na het plassen en voor het ontbijt/aankleden);
Een van de meest voorkomende oorzaken van vocht vasthouden is te veel zout in de voeding. Te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk en de nieren stimuleren om meer vocht vast te houden. Het volgen van een zoutloos of -arm dieet kan ervoor zorgen dat je minder vocht vasthoudt.
Als er te veel vocht in uw lichaam aanwezig is, moet uw hart namelijk dat vele vocht rondpompen. Hierdoor kan het hart overbelast raken. Als u veel vocht vasthoudt, kunt u last krijgen van opgezwollen enkels, kortademigheid of een toename van de buikomvang.