Veel van wat wij doen en denken hebben wij overgenomen van onze ouders en grootouders. Bij hen ligt de oorsprong van onze Nederlandse tradities. Een gewoonte of gebruik dat is doorgegeven van generatie op generatie noemen wij een `traditie'. Tradities vormen onbewust de ondergrond van ons dagelijks denken en handelen.
Een voorbeeld van een jonge traditie is de Nieuwjaarsduik in Scheveningen, waar mensen in het koude water springen om het begin van het nieuwe jaar een speciaal tintje geven. Wat ouder is de traditie van het kijken naar skispringen op 1 januari. En nog weer ouder is het afsteken van vuurwerk bij de jaarwisseling.
Rituelen komen eigenlijk voort uit godsdiensten. Een ritueel is namelijk een handeling, of een reeks handelingen, met een diepere betekenis. Rituelen bieden vaak troost, geven kracht en worden als zeer waardevol beschouwd. Je kunt ze overnemen van een ander, bewust of onbewust, of je begint zelf met een ritueel.
Maar het kan simpelweg ook de manier zijn waarop je je dag start. De rituelen die je voor jezelf nodig hebt om rustig wakker te worden, omdat je zonder die deze rituelen niet vanuit een fijne energie aan je werk begint. Een traditie is een gewoonte of gebruik dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Etym: Lat. < trans-dare = over-geven, over-dragen. - Gebruiken of gewoonten die van generatie op generatie worden doorgegeven en op die manier tot het cultureel erfgoed zijn gaan behoren. In literaire zin behoren conventies die afkomstig zijn uit een eerdere periode van de literatuurgeschiedenis tot de traditie.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: traditie (zn) : conventie, gebruik, geplogenheid, gewoonte, mos, praktijk, usance, usantie, usus, zede.
Een gewoonte is een handeling of een manier van handelen die men gewend is uit te voeren en die men doorgaans onbewust – dus zonder erbij na te denken – uitvoert. Personen vormen gewoontes door bepaalde handelingen telkens op dezelfde routineuze manier te herhalen.
Bij de geboorte van een baby komt men beschuit met muisjes eten. Muisjes zijn versuikerde anijszaadjes. Tot 1990 waren muisjes altijd roze met wit, daarna werden ze in twee kleuren op de markt gebracht: blauw voor een jongen, roze voor een meisje.
Rituelen en gewoonten worden weleens met elkaar verward. Soms spreken mensen over een ritueel terwijl het eigenlijk eerder een gewoonte is, of andersom. Een ritueel is een geheel van symbolen en bijhorende handelingen die bij een speciale gelegenheid voor sommige mensen een bepaalde betekenis hebben.
“Rituelen geven ritme aan het jaar, aan de seizoenen, maar ook aan het leven: ze bieden manieren om overgangen te maken” Het 'nut' hiervan wordt bijvoorbeeld zeer duidelijk bij ingrijpende gebeurtenissen zoals een aanslag of een ramp.
Het zijn gebruiken en rituelen die we doorgeven van generatie op generatie. Ze hebben om die reden een sterke link met onze geschiedenis en helpen ons te leren wie we zijn, waar we vandaan komen. Ze vormen onze identiteit. Omdat de wereld in de loop der tijd verandert, veranderen tradities ook.
Veel culturen hebben hun eigen rituelen of ceremonies rondom rouwverwerking. In sommige culturen wordt van naaste familieleden verwacht dat ze hun hoofd scheren en dat er witte of zwarte kleding gedragen wordt. Andere culturen gaan juist veel drinken en dansen tijdens het rouwen.
Op Oudejaarsavond komen de familieleden samen om te eten. Tijdens het Lentefeest zijn er veel draken- en leeuwendansen te zien. Vuurwerk wordt aangestoken om de kwade geesten te verjagen. Aan het einde van de Chinese nieuwjaarsperiode vindt op de 15e dag van het nieuwe jaar het lantaarnfestival plaats.
Raar (Limburgs: Raor) is een buurtschap in de gemeente Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg. Deze ligt op het Centraal Plateau, tussen Meerssen en Groot Haasdal op een hoogte van ongeveer 120 meter.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens.
Het Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden is oorspronkelijk in 1815 ontworpen en in 1907 aangepast. Het geblokte schild met een leeuw, zwaard en pijlen is het heraldisch symbool van de Koning en het Land. Het Wilhelmus is het volkslied sinds 10 mei 1932.
Gewoonterecht is in beginsel ongeschreven recht, maar kan aldus bindende werking hebben op een overeenkomst. Een voorbeeld van gewoonterecht is te vinden in art. 6:2 BW, dat bepaalt dat schuldeiser en schuldenaar zijn verplicht zich jegens elkaar te gedragen overeenkomstig de eisen van redelijkheid en billijkheid.
gewoonte (zn) : aard, conventie, gebruik, geplogenheid, habitus, landaard, manier, mos, overlevering, praktijk, regel, traditie, usance, usantie, usus, wijs, zede.