Een plicht is een wettelijk 'nadeel': datgene dat aan een ander toebehoort en moet worden vervuld. Plichten kunnen van juridische of niet-juridische aard zijn. Een voorbeeld van een juridische plicht is een contract, terwijl dankbaarheid een niet-juridische plicht is.
In de wet staat dat de echtgenoten elkander trouw, hulp en bijstand verschuldigd zijn. Daar kun je alle kanten mee uit; de wet zegt ook niet wat daar precies mee bedoeld wordt. Vooral het geld is belangrijk; men is verplicht elkaar financieel te onderhouden.
Een recht is een aanspraak op een bepaald iets. Het recht op gezondheidszorg bijvoorbeeld, betekent dat je in bepaalde situaties aanspraak kunt maken op gezondheidszorg. Met ieder recht correspondeert de plicht van iemand anders. Dat kan een plicht zijn om iets te doen, of een plicht om iets te laten.
Recht is een verzamelnaam voor alle regels die er bestaan. In de regels staat wat je wel en wat je niet mag doen. Soms staat er ook in op welke manier je iets moet doen. Sommige regels zijn opgeschreven in wetten.
1 de wet; 2 de jurisprudentie (de rechtspraak); 3 de gewoonte; 4 verdragen en sommige besluiten van volkenrechtelijke organisaties. Niet al het geldende recht staat dus in de wet. Ook de rechter vormt rechts- regels. Rechters worden nogal eens geconfronteerd met wetten waarin minder duidelijke regels staan.
Plichten die bij burgers berusten zijn volgens het VN-verdrag (BuPo) onder meer het verlenen van openbare diensten in tijden van nood, contractuele verplichtingen en de verplichting, ook voor staten, tot bevordering en naleving van de mensenrechten.
Daarbij hebben zij ook plichten. Zo moeten zij hun minderjarig kind verzorgen en opvoeden. Zij moeten handelen in het belang van het kind en rekening houden met wat hun kind zelf wil en kan. Een minderjarige heeft voor officiële handelingen toestemming van zijn ouders nodig.
De meeste volwassenen beschouwen werk als een maatschappelijke plicht en vinden het geen vrije keuze. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat onderzoek deed naar het arbeidsethos van Nederlanders. Doen waar je zin in hebt, kan pas als je je plicht hebt gedaan, vindt tweederde van de volwassenen.
Werk verrichten
Een werknemer is verplicht om de overeengekomen arbeid zelf, naar beste vermogen te verrichten en redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever op te volgen. Disciplinaire maateregelen kunnen volgen wanneer een werknemer weigert gehoor te geven aan de redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever.
Bij het recht op een werkloosheidsuitkering horen ook een aantal plichten. Eén van deze plichten is 'Actief naar werk zoeken'. Maar zoals altijd bevestigen uitzonderingen de regel.
De wettelijke verplichtingen van de werknemer
Ze moeten zich inzetten voor hun eigen veiligheid en die van hun collega's. Werknemers zijn ervoor verantwoordelijk dat ze de juiste voorlichting en instructie van de werkgever ontvangen. Ze moeten veilig werken en zich houden aan veiligheidsvoorschriften.
Het kind opvoeden en verzorgen
In de wet staat dat u moet zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van uw kind. En dat u het moet helpen om zijn of haar persoonlijkheid te ontwikkelen. U mag het kind niet mishandelen. En u moet de band van het kind met de andere ouder bevorderen.
Je mag 's nachts werken. Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders. Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.
De jeugdrechter kan hulp verplichten om de situatie thuis op te lossen. Je bent 'meerderjarig'. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Het dragen der wapenen tot handhaving der onafhankelijkheid van den Staat en tot beveiliging van zijn grondgebied, blijft een der eerste plichten van alle ingezetenen.
Zonder die plicht is mijn recht niets waard (1). Je hebt ook recht op vrijheid van meningsuiting, maar daarbij tevens de plicht om de rechten van anderen te respecteren en ook de openbare orde, de volksgezondheid en de goede zeden te beschermen.
Er zijn verschillende soorten rechtsregels. De belangrijkste hiervan zijn gedragsnormen, sanctienormen en bevoegdheidsverlenende normen. Gedragsnormen Rechtsregels kunnen gedrag gebieden, verbieden of toestaan. Deze rechtsregels zijn de gedragsnormen.
Het recht is een toestand die door sommige menselijke handelingen verstoord of aangetast, en door andere gehandhaafd, tot stand gebracht of hersteld kan worden. Rechtsregels dragen bij aan de vestiging, de handhaving of het herstel van het recht in de samenleving (de rechtsorde).
Gewoonterecht ontstaat wanneer twee elementen aanwezig zijn: met name wanneer er een wijdverspreide, representatieve en uniforme statenpraktijk is; en de overtuiging dat men rechtens gebonden is aan deze praktijk.
De werkgever moet zijn werknemers volgens artikel 18 in de Arbowet periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanbieden. Doel van het onderzoek is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico's die de arbeid voor de gezondheid en de veiligheid van de werkenden met zich meebrengt.