Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Muziek kan sterke emoties oproepen – de juiste toon brengt soms tranen in de ogen. Maar geluiden activeren ook andere gebieden van onze hersenen. Namelijk die die verantwoordelijk zijn voor gevoelens zoals verlangen of verdriet.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Muziek kan eigenlijk alles. Het laat je ontroeren, kan je in een vrolijke stemming brengen, je verdrietig laten voelen of zelfs kippenvel bezorgen. Misschien vind jij een specifiek nummer geweldig, terwijl de ander het verschrikkelijk vindt en het liefst de radio uit zet.
Liefhebbers van klassieke muziek zijn introvert maar ook tevreden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ze zijn creatief, goed opgeleid en hebben zelfvertrouwen. Mensen die van jazz-, blues- en soulmuziek genieten, zijn volgens de onderzoekers extravert en beschikken over een hoog zelfvertrouwen.
Luisteren naar klassieke muziek verbetert de activiteit van neuronen die betrokken zijn bij dopamine secretie en de regulatie van de neuronen betrokken bij neurodegeneratie. Klassieke muziek zou dus goed kunnen zijn wanneer we aan het studeren zijn voor een examen bijvoorbeeld.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
Muziek kan ook helen
En als je zelf muziek maakt ontwikkelen je hersenen zich. Er vormen zich meer verbindingen tussen je linker- en je rechterhersenhelft. Een bekend idee over muziek is dat het je ook slimmer maakt.
Met muziek kun je je emoties beïnvloeden.Het zorgt voor veranderingen in je hersendelen die je emoties verwerken. Dat geldt eigenlijk voor alle muziek, niet alleen specifieke nummers die jou raken. Je kunt dus een stuk gelukkiger worden dan je nu bent.
Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust.Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
Te harde, onrustige muziek met meer dan 120 slagen per minuut kan de gezondheid juist nadelig beïnvloeden. Het maakt dieren onrustig, veroorzaakt gehoorbeschadiging, gewichtsverlies, bloeddrukverhoging en het maakt dieren agressiever. Hoe harder de muziek en hoe langer het duurt, hoe schadelijker het effect.
Muziek maakt van mooie momenten levendige herinneringen. Het speelt daarmee niet alleen tijdens ons leven een belangrijke rol, maar ook bij afscheid en rouwverwerking.
Muziek luisteren helpt tegen pijn
Wanneer je naar muziek luistert, waar je van houdt, maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een lichaamseigen pijnstiller. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het draaien van muziek in de operatiekamer ervoor zorgt dat mensen tijdens hun herstel minder pijnstilling nodig hebben.
Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of (onhoorbare stiltes, pauzes) elementen in opeenvolging of tegelijkertijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als zij met die bedoeling voortgebracht worden door een muziekinstrument of de menselijke stem.
Deze frequentie verbetert de communicatie, het begrip, de tolerantie en de liefde. Het reinigt de cel van de gifstoffen. Frequent gebruik van 741 Hz leidt tot een gezonder, eenvoudiger leven, en ook tot veranderingen in het dieet naar voedsel dat niet vergiftigd is door verschillende soorten gifstoffen.
Het is aangetoond dat het ontspanning en focus verhoogt en angst vermindert. Frequentie 432 Hz is goed voor: Helpt bij het loslaten van stress en het op natuurlijke wijze loslaten van spanning van lichaam en geest. Het verenigt je lichaam en bewustzijn met de natuur.
Als we muziek maken in groepsverband dan komt de stof oxytocine vrij. Dit is ook een geluksstofje dat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Dit komt weer goed van pas als je deelneemt aan een orkest of een koor. Het bespelen van een instrument of het zingen in een koor is niet alleen leuk om te doen.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen.Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Muziek vermindert pijn
Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming.
Wetenschappelijk bewezen
In feite toonde de meta-analyse van 400 onderzoeken die Levitin en zijn postdoctorale onderzoeks partner Mona Lisa Chanda, aan dat muziek de immuunsysteemfunctie van het lichaam verbetert en stress vermindert.
Wie last heeft van psychische klachten kan naar de psycholoog gaan, maar wat ook zou kunnen helpen is muziektherapie. Volgens onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen kan luisteren naar muziek van Einaudi of de Beatles net zo goed werken.
Geluid gaat van uw oren naar het auditieve centrum van uw hersenen, waar twee subsystemen zijn: Het subsysteem voor oriënteren en het subsysteem voor focussen*. Deze werken voortdurend samen om u te helpen de geluidsscène om u heen te begrijpen.
Wiskunde blijkt volgens het onderzoek het best te leren als je luistert naar muziek met 60-70 beats per minuut. Dit is vaak klassieke muziek en zorgt ervoor dat je de informatie beter kunt onthouden.