Een aannemer is volledig verantwoordelijk voor de coördinatie en de uitvoering van een bouwproject. Daarnaast moet hij het project tijdig opleveren en heeft hij waarschuwingsplicht.
Een aannemer is iemand die de leiding heeft bij een bouwproject: hij of zij is verantwoordelijk voor de realisatie en coördinatie van de bouwactiviteiten. De aannemer in de bouw coördineert het gehele project van begin tot eind en zorgt ervoor dat alle onderdelen op het juiste moment worden uitgevoerd.
Doorgaans is de aannemer de veroorzaker van de bouwschade. Hij heeft de schade zelf veroorzaakt, of personen waarvoor hij aansprakelijk is hebben de schade veroorzaakt. De aannemer die een fout maakt waardoor schade aan bestaande gebouwen ontstaat handelt onrechtmatig en is dan schadeplichtig.
Een aannemer is aansprakelijk als hij een toerekenbare bouwfout maakt. Een aannemer is dus niet aansprakelijk voor bouwfouten van anderen zoals de constructeur en de architect, behalve als die aan hem toerekenbaar zijn. Bijvoorbeeld als hij de ontwerpverantwoordelijkheid van de opdrachtgever heeft overgenomen.
Aansprakelijkheid wegens verborgen gebreken.
Eerst en vooral moet u bewijzen dat er een gebrek aanwezig is. Vervolgens moet u aantonen dat het gebrek te wijten is aan de aannemer. Tenslotte moet u ook nog aantonen dat u schade heeft geleden die in oorzakelijk verband staat met het gebrek.
Meld uw klacht op tijd
Meld de aannemer zo snel mogelijk dat u niet tevreden bent en waarom niet. Bevestig dit gesprek in een brief of e-mail. In deze brief geeft u ook aan dat de aannemer de kans krijgt om de situatie te herstellen.
Wat houdt uw tienjarige aansprakelijkheid in? Als aannemer, architect, ingenieur of studiebureau blijft u tot 10 jaar na oplevering-aanvaarding van de werf aansprakelijk voor ernstige gebreken die de stabiliteit en/of soliditeit van het bouwwerk in gevaar brengen.
De aannemer is nu ook al op basis van het Burgerlijk Wetboek 20 jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken. Van deze termijn mag je afwijken, en dit gebeurt ook in veel algemene voorwaarden in de bouw, zoals de UAV of de AVA. De termijn is dan 5 jaar voor verborgen gebreken en 10 jaar voor ernstige gebreken.
De wet bepaalt dat de opdrachtgever aansprakelijk is als een bouwfout wordt veroorzaakt door fouten of gebreken in documenten (bestek, bouwtekeningen, enz.) die van de opdrachtgever afkomstig zijn.
Bouwfout = Een bouwfout, ook wel bouwgebrek of constructiefout genoemd, is in delen van de civiele techniek een fout die ontstaat tijdens de ontwerp- of uitvoeringsfase van een bouwwerk, waardoor de beoogde kwaliteit niet wordt behaald....
Wanneer de verhuurder de woning goed heeft onderhouden, draait u zelf op voor de kosten van de gevolgschade, wanneer de schade door uzelf is veroorzaakt. Is de huurder in gebreken gebleven bij het onderhouden van de woning, dan kunt u het verhuurbedrijf aansprakelijk stellen.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Kan ik over de offerteprijs onderhandelen? 'Dat kun je proberen. Maar het is altijd een kwestie van vraag en aanbod. Momenteel puilen de agenda's van aannemers uit en zul je er niks af krijgen.
Er is geen verschil tussen een bouwbedrijf en een aannemer
Wanneer je een klus wilt laten klaren, kun je een specialist vragen om dit werk voor je uit te voeren. Je kunt dan naar een bouwbedrijf gaan, maar ook een individuele aannemer kan de klus voor je uitvoeren.
Vraagt de verkoper naar je budget, geef dan een lager bedrag op dan wat je echt wilt betalen. Dat geeft ruimte. En dring aan op een gespecificeerde offerte. Alleen dan kun je verschillende aanbiedingen goed met elkaar vergelijken.
Er is een verjaringstermijn: het recht om herstel(kosten) te vorderen bij verborgen gebreken vervalt twintig jaar na oplevering in ieder geval. Als de standaardvoorwaarden in de bouw van toepassing zijn, dan is de aannemer de eerste vijf jaar na oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken.
In beginsel is de aannemer aansprakelijk voor de door hem veroorzaakte bouwschade. Meestal is de aannemer daarvoor verzekerd via een CAR verzekering. Soms is niet duidelijk wie in het bouwproces de aansprakelijke partij is; vraag onze bouwrecht advocaat advies daarover.
Dat is een gebrek dat 'de hechtheid van de constructie of een wezenlijk onderdeel daarvan aantast of in gevaar brengt, hetzij de woning ongeschikt maakt voor bewoning'.
Een commerciële garantie, in dit geval van twee jaar, kan het wettelijke recht van een consument op deugdelijk werk nooit beperken. En het spreekt voor zich dat een badkamer langer dan twee jaar moet kunnen functioneren zonder lekkages te veroorzaken.
BouwGarant is het grootste keurmerk van de bouw in Nederland. Ruim 25 jaar doen wij er alles aan om je zekerheid te bieden als je gaat bouwen. De zekerheid van een goed bouwbedrijf, een degelijke klachtregeling en een sterk garantieproduct.
Wat is bouwgarantie? Bouwgarantie, ook wel garantieregeling of waarborgregeling genoemd, is een soort van verzekering voor jou als kopende partij. Jij als koper stort 5% van de aanneemsom in depot bij een notaris. Als er problemen zijn met de oplevering of als je gebreken ontdekt, dan kun dat geld vasthouden.
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
Wat moet de verzekering dekken? De verzekering dekt de tienjarige aansprakelijkheid van de actoren in de bouw, beperkt tot de gebreken in de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw, wanneer die de soliditeit of de stabiliteit van de woning in gevaar brengen.
Dit in gebreke stellen dient best te geschieden door het versturen van een aangetekende brief waarbij op duidelijke en ondubbelzinnige wijze de bouwheer de tekortkomingen aan de architect en/of de aannemer verwijt. Duidelijkheid is hierbij belangrijk.