Het artikel 442 bis Strafwetboek voorziet in een gevangenisstraf en/of een geldboete indien een "belager" wist of had moeten weten dat hij door zijn gedrag de rust van het slachtoffer ernstig zou verstoren. Vervolging kan enkel op basis van een klacht.
Stalken is strafbaar
Het mag niet gaan om een eenmalig feit, er moet een zekere herhaling van de feiten zijn. De aantasting van iemands persoonlijke levenssfeer moet in het gedrang komen. De dader weet of zou moeten weten dat zijn daden verstorend zijn voor het slachtoffer.
De straf voor stalking loopt uiteen van een taakstraf tot een (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf. In de wet staat dat er een maximale gevangenisstraf van 3 jaar voor stalking kan worden opgelegd. De dader kan ook een contactverbod gebiedsverbod of locatieverbod krijgen.
Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, dreigen met geweld, ongewenste telefoontjes en berichten sturen of op naam van iemand anders dingen bestellen. Stalking kan thuis, elders en/of online plaatsvinden. Stalking is strafbaar in Nederland.
Als u de politie meldt (via 0900-8844) dat u wordt lastiggevallen door een stalker, dan wordt uw informatie in de computer vastgelegd. U informeert dus de politie, maar verwacht geen verdere actie. De politie beoordeelt de inhoud van de melding.
Vaak begint stalking met het ontvangen van vervelende telefoontjes, bedreigende e-mails of berichten. De frequentie neemt in de regel snel toe. Waarbij ook bespioneren en het controleren van het slachtoffer kan voorkomen. Onderzoek toont aan dat stalkers pas stoppen wanneer hun doelwit niet meer beschikbaar is.
als het stalken al ongeveer 2 weken duurt en de stalker niet van plan lijkt om te stoppen. als de aandacht van de stalker je een ongemakkelijk gevoel bezorgt. Ook als je je niet bedreigd voelt. als je je niet prettig voelt, omdat iemand je in korte tijd ongevraagd veel berichten of bijvoorbeeld cadeautjes stuurt.
Stalking staat te boek als een misdrijf en wordt als zodanig onder de Nederlandse wet zwaar bestraft. Wanneer u wordt verdacht van belaging is er dan ook geen tijd te verliezen en dient u direct juridische hulp in te roepen.
Waarom stalken mensen? Door te stalken staat een stalker (op een obsessieve manier) in contact met het slachtoffer. Stalkers hebben vaak psychische problemen of een gebrek aan sociale vaardigheden. De grootste groep daders van stalking zijn ex-partners.
Met stalken van personen wordt bedoeld het blijvend en aanhoudend besluipen van een ander persoon die als prooi wordt aanzien. In het strafrecht is stalking aldus de daad van een persoon die zijn prooi (in casu een persoon) achtervolgt en lastig valt.. In het strafrecht wordt deze daad belaging geheten.
De hoogte van de vergoeding ligt tussen de € 12.500 en € 20.000. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.
Belaging (of staking) is het opzettelijk inbreuk maken op iemand anders zijn persoonlijke levenssfeer (art. 285b Sr). Bijvoorbeeld het constant opbellen van een leerling, appjes sturen of het opwachten bij school.
Mondelinge bedreigingen zijn enkel strafbaar wanneer ze gepaard gaan met een bevel of voorwaarde. Schriftelijke bedreigingen zijn strafbaar met of zonder bevel of voorwaarde (ook via e-mail of sms).
Stalken is volgens de wet verboden en dus strafbaar. Als iemand je stalkt, dan is dat heel vervelend. Je wordt misschien bang voor bepaalde activiteiten, die je eerst wel durfde.
Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.
De wet voorziet volgende stevige strafmaat voor belaging: een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van vijftig euro tot driehonderd euro of met een van die straffen alleen. Het zal uiteindelijk een Correctionele Rechtbank zijn die hierover zal oordelen.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Narcisten ontpoppen zich vaak als stalker, wanneer de relatie beëindigd wordt. Ook hier zie je dat, als ze hun zin niet krijgen, ze alles in het werk stellen om alsnog hun zin te kunnen krijgen. Ze reageren beurtelings boos, grof en venijnig, of prijzen je de hemel in.
Verbreek alle contact
Daarvoor hoef je maar 1 ding te doen: alle contact verbreken. Natuurlijk is het wel zo netjes als je je partner laat weten dat het over is, maar doe dat niet live. Een narcist weet je gemakkelijk van het tegendeel te overtuigen en voor je het weet zit je weer aan hem vast.
U kunt uw klacht indienen bij de politie met het digitale klachtformulier. U kunt uw klacht ook schriftelijk of mondeling doorgeven. U moet uw klacht indienen binnen 1 jaar na de gebeurtenis waarover u wilt klagen.
Als de stalker geen rekening houdt met de verwittiging of de interventie van de internetservice provider, kan u overwegen een klacht neer te leggen bij de bevoegde politiediensten. U kan dit doen bij de lokale politie. Om klacht neer te leggen, kan u de berichten van de stalker uitprinten op papier.
Je kunt bij de politie aangifte doen of melding doen van stalking. Je kunt samen met de politie een plan maken om de stalker te laten stoppen. De politie kan helpen om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt. De politie kan voor je in gesprek gaan met de stalker.