Het verliezen van een huisdier is ontzettend verdrietig. Niet alleen voor het baasje, maar óók voor andere huisdieren. Recent onderzoek toont aan dat honden mogelijk rouwen wanneer een andere hond in huis sterft. Al kan dat verdriet ook worden beïnvloed door hun baasje.
86% van de ondervraagden zag negatieve gedragsveranderingen bij hun hond na het overlijden van een andere hond in huis. 32% gaf aan dat de honden dat gedrag twee tot zes maanden lang vertoonden en bij 25% van de honden duurde dat zelfs langer dan zes maanden.
Rouw bij de hond
Mogelijks is er (nog) een hond in huis die sinds kort ook zijn of haar mensen – of hondenmaatje moet missen. Daardoor kan/kunnen deze meer slapen, zich aanhankelijker gedragen, minder of niet eten of spelen, probleemgedrag gaan vertonen… want inderdaad, ook dieren rouwen (mee).
Slecht eten, veel blaffen, onrustig worden, binnen poepen: allemaal symptomen die hierbij horen. Een hond kan dagenlang bij de deur zitten wachten tot zijn baasje weer terugkomt.
Wikkel het overleden dier in een deken geeft het een plaats waar de andere huisdieren bij kunnen. De één zal gaan snuffelen, de ander kan erbij gaan liggen, weer een ander doet niets en kijkt alleen. Allen ruiken de dood en weten dat hun huisgenoot overleden is, elke hond verwerkt dit op zijn /haar eigen wijze.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Alle honden, ook die met negatieve emoties zoals stress, depressie of verdriet, hebben er baat bij een routine van slapen, eten, beweging en spel. Het bieden van regelmatige dagelijkse mogelijkheden voor lichaamsbeweging en mentale stimulatie is ook gunstig.
Troost bieden aan je hond, hoe? De beste manier om je hond tijdens periodes van angst troost te bieden, is aanwezig zijn in dezelfde ruimte van het dier. Je hoeft je trouwe vriend niet per se naar je toe te trekken of extra te vertroetelen, hij/zij zal dit zelf komen vragen indien deze daar nood aan heeft.
We kunnen dus stellen dat honden gevoelig zijn voor emoties van mensen en deze emoties ook kunnen overnemen, of er in ieder geval op kunnen reageren. Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen.
Veelal de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit uit onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door een nare ervaring, slechte socialisatie of pijnklachten. Maar honden kunnen ook blaffend en opgewonden uitvallen uit enthousiasme die omslaat in frustratie.
Een hond heeft veel sociaal contact met andere honden nodig, dat hoor je steeds weer. Maar pas op, de hond is niet echt een roedeldier: zijn belangrijkste sociale contact is de mens. Sociaal zijn is een deugd.
'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder. Zo'n lekker hapje kan Fikkie moeilijk laten liggen.
Maar gemiddeld rouwen wij ongeveer 8 à 8,5 maand om onze huisdieren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het daarna helemaal afgelopen is. Net zoals bij ieder rouwproces, zul je af en toe weer een mindere periode kunnen hebben. Dat kan komen en gaan, nog jaren lang.
Direct na het overlijden moet je een afspraak maken met een dierenbegraafplaats of dierencrematorium of ander huisdier-uitvaartcentrum. Je kunt je huisdier daar dan heen brengen of laten ophalen (tenzij je er voor kiest je dier achter te laten bij de dierenarts).
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Kwispelen is in de meeste gevallen een goed teken. Als de hond zijn staart in een langzamere, bredere baan beweegt, voelt je hond zich waarschijnlijk tevreden. Bij een ontspannen hond hangt de bek vaak iets open. De ogen en pupillen zijn bij ontspannen honden niet opengesperd en het oogwit is niet te zien.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Wellicht staan zijn oren naar achteren, hij geeuwt of likt in het luchtledige. Het zijn allemaal typische signalen van een hond die angstig is, tekenen die een mens verkeerd interpreteert, legt Horowitz uit aan Business Insider.
Honden likken hun soortgenoten dan als teken van onderdanigheid. Op die manier krijgt ook het baasje, als echte pack leader, regelmatig een lik in het gezicht. Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.