Je moet niet denken dat met de meter op de ampere stand je het zo op de accu kan meten. Als je dat doet meet je de kortsluitstroom van de accu en dat kan hoog oplopen en je meter slopen. Pak een belasting zoals een dikke autolamp, zet die in serie met je multimeter in ampere stand en sluit het geheel op je volle accu.
Je multimeter heeft waarschijnlijk twee ingangen voor Ampère: één voor stroom tot 10 ampère (10A) en één die tot ongeveer 300 milliampère (300mA) meet. Als je niet zeker bent van het bereik van de stroomsterkte dat je meet, plaats de rode stekker dan in de ingang voor 10A.
Stel de multimeter in om gelijkspanning te meten. Identificeer de positieve en negatieve pool van de lithiumbatterij. Sluit de rode sonde van de multimeter aan op de pluspool van de batterij, en de zwarte sonde op de minpool. Controleer de spanning op de multimeter.
Deze sluit u aan op de + en - pool van de accu. Met behulp van een aantal LED's (rood-oranje-groen) krijgt u dan een grove indicatie. Een nauwkeuriger gereedschap om dit te bepalen is een multimeter (voltmeter). Deze sluit u aan op de + en - pool en geeft een zeer nauwkeurige indicatie van de 'volheid' van de accu.
120 Watt : 12 Volt = 10 Ampere. Bij een uur varen (op maximale kracht) gebruikt de motor dus 10Ah. 10Ah x 4 uur = 40Ah benodigd.
Je kunt ampère berekenen door het aantal Watt te delen door het aantal Volt, wat neerkomt op de volgende formule: Ampère = Watt / Volt. Als je bijvoorbeeld thuis een lamp van 60 Watt in het stopcontact steekt is de stroomsterkte 0,26 ampère. 0,26 Ampère is het aantal Watt (60) gedeeld door het aantal Volt (230).
De aanduiding ampère-uur (Ah) wordt in Europa gebruikt om de capaciteit van accu's aan te geven. Dit kunt u zien als ampère x uur, dus hoeveel ampère per uur uit een accu gehaald kan worden. Bijvoorbeeld: een accu van 85Ah (C10) kan 10 uur lang in totaal 85Ah afgeven, ofwel gemiddeld 8,5A per uur.
De stroomsterkte kunnen we meten met een zogenaamde ampèremeter (ook wel stroommeter genoemd). De ampèremeter sluit je in serie met het onderdeel waarvan je de stroomsterkte wilt meten.
8 kenmerken dat uw accu aan vervanging toe is
Het (op)starten van het apparaat duurt langer dan gebruikelijk. Het opladen van de accu duurt langer dan normaal. De accu laadt helemaal niet meer op. Bij een volledig opgeladen accu gaat het apparaat minder lang mee dan gebruikelijk.
De rustspanning van een 12 volt accu is gemiddeld 12,60 volt. Een accu onder de 12,40 volt wordt beschouwd als een lege accu. De rustspanning van een 6 volt accu is gemiddeld 6,30 volt aangeven. Een accu onder de 6,20 volt wordt beschouwd als een lege accu.
Globaal kan men de laadtijd berekenen (bij een geheel ontladen accu)door de accucapaciteit te delen door de laadstroom en daar 4 uur bij te tellen. Deze 4 uur is de zogenaamde nalaadfase. Bijvoorbeeld een geheel ontladen accu van 150Ah wordt met een lader van 25 Amp. geladen: 150/25= 6 + 4 = 10 uur.
Met een accutester krijgt u inzicht in uw accu. Het is dus een handig apparaat om erachter te komen wat uw accu nog aankan. Een accutester test niet alleen de laadtoestand van de batterij, maar vaak ook de correcte werking van het startsysteem en de startcapaciteit van de accu.
Een stroommeter of ampèremeter is een meetinstrument om de sterkte van een elektrische stroom te meten. De sterkte van een elektrische stroom wordt uitgedrukt in ampère, vandaar de voorheen gangbare naam ampèremeter.
De multimeter test continuïteit door een beetje stroom via de ene meetpen door het apparaat te sturen en vervolgens te meten of deze stroom bij de andere meetpen aankomt. Als de meetpennen verbonden zijn—door een continu circuit, of doordat ze elkaar direct aanraken—loopt de teststroom door.
Het is een goed idee om een analoge multimeter altijd op een DC volt stand te zetten als deze niet gebruikt wordt. Het is namelijk minder waarschijnlijk dat de meter wordt beschadigd bij deze meetstand. En waarschijnlijk is het ook de stand die je het meeste gebruikt. Het meten van voltage en stroom met een multimeter.
Status van de accu
Hoe je weet hoe oud jouw accu is? Er staat op elke accu een serienummer vermeld. Dit serienummer begint met een productiedatum.
Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden. Zet bij beide auto's achterruitverwarming en blower aan voordat je de startkabels verwijdert, zo voorkom je beschadiging van de elektronica in de auto.
De gemiddelde levensduur van een auto accu is ongeveer 5-6 jaar. De levensduur is echter sterk afhankelijk van het gebruik.
Extra voorzichtigheid is geboden tijdens het uitvoeren van metingen met de multimeter. Het verkeerd aansluiten en instellen van de meter kan leiden tot kortsluitingen en eventuele verwondingen.
Ampère in huis
Een stopcontact in huis kan maximaal 16 ampère leveren bij 230 volt. Dit is afhankelijk van het stopcontact en de kwaliteit van een stekkerdoos. Een apparaat van 4200 watt bij 230 volt kan een stopcontact dus niet aan (4200W: 230V = 18,26).
Als je de stroomsterkte in ampère vermenigvuldigt met de spanning in volt, krijg je jouw vermogen in watt. Een voorbeeld. Een toestel doet 2 ampère aan stroom doet lopen en heeft 220 volt.
De capaciteit.
Een accu met een capaciteit van 2 Ah kan 2 uur lang stroom leveren van 1 Ampère, of 1 uur lang stroom van 2 Ampère.
Met een hoger voltage heb je een sterkere accu-powertool. Ah (Ampere-uur) = Zegt iets over de grootte (capaciteit) van een accu. Hoe hoger het Ah, hoe langer de accu mee gaat.
Het aantal Ah's (Ampères per uur) geeft aan hoe lang een accu energie kan afgeven, en dat bepaalt hoe lang je met een lading kunt fietsen. De voorbeeldaccu was 10Ah wat betekent dat bij een stroomafname van 10 Ampère de accu met één uur leeg zal zijn. Neem je 5 Ampère af, dan zal dezelfde accu na twee uur leeg zijn.