Niet iedereen krijgt op hetzelfde moment het seintje om wakker te worden of in slaap te vallen. "Loopt je klok sneller en is je cyclus dus korter dan 24 uur, dan ben je 's ochtends eerder wakker en 's avonds sneller moe, en van nature meer een ochtendmens. Als hij langzamer loopt dan ben je meer een avondmens.
"Of je een avond- of ochtend mens bent is genetisch bepaald, net als de slaapduur die je nodig hebt", vertelt hij aan EditieNL. "Je kunt door simpelweg eerder op te staan dan ook niet een ochtendmens worden. Dat je eerder opstaat betekent niet dat je ook evenredig eerder gaat slapen."
Ochtendmensen barsten van de energie bij het opstaan, maar beginnen al vroeg op de avond te knikkebollen. En dan heb je nog alle mogelijkheden tussen deze uitersten. Ochtendmensen vinden mensen die graag uitslapen lui. Avondmensen hebben vaak schuldgevoelens als ze de wekker voor de zoveelste keer uitslaan.
Spelen met licht
"Als je een avondmens bent, kun je geen ochtendmens worden. Je kunt wel je biologische klok voor de gek houden." Dat doe je door veel met licht te spelen. "Als je je als avondmens aan het ritme van een ochtendmens moet houden, kun je er het beste voor zorgen dat je 's avonds wegblijft van blauw licht.
Avondmens = Een avondmens is een persoon die meestal laat naar bed gaat en vooral actief is in de avonduren. Deze mensen hebben vaak ook meer last van een ochtendhumeur.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.
Als je elke ochtend om 09.00 uur wakker wordt en nu je ochtend om 06.00 uur wilt beginnen: neem je tijd en doe het niet in één avond. In plaats daarvan bereik je je doel in stappen. Zet je alarm een week lang elke dag 15 minuten eerder. Vervolg deze strategie tot je wakker wordt op je gewenste tijdstip.
Dat is de kleine klier in de hersenen, die het bioritme regelt. Bij metingen heeft men ontdekt dat 15 procent van de mensen een vroege vogel is (ochtendmens), zo'n 60 procent heeft een gemiddeld ritme en 25 procent is een avondmens.
Maar liefst 1 op de 3 mensen heeft last van een ochtendhumeur. Ben je 's ochtends niet te genieten, dan heeft het lichaam nog niet voldoende cortisol (het gelukshormoon) aangemaakt. Zodra de wekker gaat, is je hormoonspiegel nog in standje 'nacht. ' De ochtend begint dan net te vroeg voor je lichaam.
Een avondmens is iemand die meestal laat naar bed gaat en vooral actief is in de avonduren. Deze mensen hebben vaak ook meer last van een ochtendhumeur.
Een ochtendmens is iemand die meestal vroeg opstaat en dan direct actief aan de dag kan beginnen. Deze mensen zijn vooral in de ochtend en eerste helft van de middag actief. Daarentegen zijn ze 's avonds vaak al vroeg moe en blijven maar zelden tot laat in de avond op.
Wie vroeg opstaat, kan zijn dag veel ruimer indelen. Hij (of zij) kan meer tijd besteden aan taken zoals kinderen klaarmaken voor school, de kinderen naar school brengen enz. Dit leidt tot minder stress en bijgevolg een gezondere levensstijl: minder maagproblemen, haaruitval, slechte bloedcirculatie, enz.
'Ongeveer twintig tot dertig procent van de mensen is een avondmens. Zij gaan na middernacht slapen, en staan het liefst op om een uur of negen, tien, elf.
Vroeg opstaan is niet iets wat je van de een op de andere dag geleerd hebt. Het is een manier van leven die aan je moet leren en die tijd nodig heeft. Je lichaam heeft ongeveer 30 dagen nodig hier aan te wennen.
Een ochtendhumeur ontstaat eigenlijk door een verstoring van je hormonen. Een paar uur voor je wakker wordt, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Maar als je een ochtendhumeur hebt, maakt je lichaam daar niet genoeg van aan. Hierdoor kun je een slecht humeur krijgen.
Studenten hebben gemiddeld 7 à 9 uur slaap nodig. Het is ook belangrijk om dat ritme te respecteren en niet te denken dat je 'plots minder slaap nodig hebt' in de examens.
De gemiddelde student in Nederland gaat om 23:35 uur naar bed en heeft 26 minuten nodig om in slaap te vallen. Opstaan gebeurt rond 8:17 uur; een student heeft dan 8 uur en 16 minuten geslapen. 65% van de studenten geeft aan te weinig te slapen.
De gemiddelde student in Nederland gaat om 23.35 uur naar bed en heeft 26 minuten nodig om in slaap te vallen. Opstaan doen studenten rond 8.17 uur: dan hebben ze gemiddeld 8 uur en 16 minuten geslapen. Op zich niet zo slecht zegt Van der Heijden. "Jongvolwassenen hebben tussen de acht en negen uur slaap nodig."
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar vijf uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.