Nee, van hennepzaad kun je niet stoned worden. Hennepzaad is het zaad afkomstig van de hennepplant, oftewel Cannabis sativa. Dit doet misschien vermoeden dat de zaadjes dezelfde eigenschappen hebben als de rest van het plantje, maar dit is niet het geval.
Hennepzaad bevat essentiële aminozuren en enzymen, zoals globuline en lecithine. Globuline (alfa, bèta en gamma globuline) helpt onder andere het immuunsysteem te versterken en helpt beschadigd weefsel voor nieuw weefsel te vervangen. Lecithine zorgt onder andere voor een goede leverfunctie.
Hennep of Cannabis is de naam van de plant. Wiet, marihuana en hasjiesj zijn verschillende begrippen voor producten die van de plant worden gemaakt. De woorden worden vaak door elkaar gebruikt. In de Opiumwet is sprake van hennep en cannabis.
Het gebruik van hennepzaad kan ervoor zorgen dat je lichaam minder bloedplaatjes gaat aanmaken, dit zorgt ervoor dat je bloed verdund wordt. Ook is diarree een mogelijke bijwerking, omdat het goed op je spijsvertering werkt. Dit verschilt per mens en moet je dus zelf ervaren.
Nadelen van hennepzaad
Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van hennepzaad kan leiden tot een verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Mensen die problemen hebben met de bloedstolling kunnen dus beter geen hennepzaad gebruiken. Een ander nadeel is van meer praktische aard: de prijs.
Hennepzaad is het zaad van de hennepplant, Cannabis sative. Het hoort bij dezelfde familie als cannabis (marihuana). Hennepzaad bevat echter maar een zeer kleine hoeveelheid THC, de stof die zorgt voor de werking van marihuana als een drug.
Als je hennepzaad gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen dan kan je volstaan met 1 tot 3 eetlepels hennepzaad per dag om te kunnen profiteren van de gunstige effecten op je gezondheid.
Je hoeft hennepzaad niet los te eten. Je kunt het namelijk makkelijk door gerechten strooien, bijvoorbeeld door een salade, pasta, soep of yoghurt met muesli en vruchten. Je kunt hennepzaden ook in een smoothie verwerken of door beslag van bijvoorbeeld cake of brood.
Je kunt de zaadjes in principe rauw en ongepeld eten, zelfs puur. Ze zijn licht olieachtig en hebben een milde, nootachtige smaak. Hennepzaad is een ideale topping voor salades of muesli's, maar je kunt het ook gebruiken als ingrediënt voor pastasauzen en pasteitjes.
Hennepzaden. Hennepzaden bevatten bijna 12 gram eiwit per 3 theelepels en zijn daardoor heel verzadigend. Daarnaast zijn hennepzaden rijk aan omega 3-vetzuren, die helpen bij de vetverbranding. Bovendien zijn ze vezelrijk, wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en vetopslag voorkomt.
Voor degenen die de voorkeur geven aan het roken van hun medicijn, kan het roken van hennepbloemen ook een goede optie zijn. Niet iedereen wil echter cannabis roken voor de psychoactieve effecten. In dit artikel bespreken we de vele cannabissoorten met een hoog CBD-gehalte en een laag THC-gehalte.
Volgens de Opiumwet is het verboden om hennep, maar uiteraard ook vele andere stoffen binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, of om ze te telen, te bereiden, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren. Ook mag u hennep niet bij u hebben of vervaardigen.
Tabak is veel verslavender dan hasj en wiet. Een commissie van experts heeft drugs met elkaar vergeleken en beoordeeld op een aantal aspecten zoals lichamelijke en maatschappelijke schade en verslaving (1).
Er zitten 89 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) hennepzaad. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hennepzaad'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hennepolie voor het gezicht wordt direct opgenomen door de huid en kan ook de talgproductie verbeteren, waardoor de vette en acne-huid verbetert. Hennepolie voor het lichaam vormt een essentiële moisturizer voor de droge, beschadigde en atopische huid.
Omega-vetzuren in lijnzaad helpen tegen een hoge bloeddruk, beschermen tegen hartritmestoornissen, stabiliseren het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat het bloed gezond blijft.
De biologisch ongepeld hennepzaad bevatten meer voedingsstoffen dan de biologische gepelde hennepzaden. Echter, doordat dit percentage zeer gering is, maakt het weinig verschil welke zaden je neemt . Het is wel aan te raden de ongepelde hennepzaadjes eerst te weken in water, waarna ze gepeld en gegeten kunnen worden.
Voor een optimale gezondheid kun je het beste 1 tot 2 eetlepels hennepzaadolie per dag nuttigen.
Wat kosten hennepzaden
Goedkopere hennepzaden en vaak ook de onverwerkte hennepzaden koop je voor ongeveer € 1,- per 100 gram.
Hoeveelheid eiwit in hennepzaad:
4,7 gram. in 1 eetlepel (15 gram)
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Sesamzaad, een fythotherapeutisch middel
Het zijn antioxidanten en ze gaan hoge bloeddruk tegen en beschermen de lever tegen schade die door vrije radicalen wordt aangebracht. Omdat sesam de lever helpt is die in staat beter afvalstoffen af te voeren wat goed is voor tal van ziekten waaronder constitutioneel eczeem.
Je kunt hennepzaden eten als gezond tussendoortje, of gemakkelijk toevoegen aan muesli, smoothies en salades. Het is beter om hennep niet te verwarmen, omdat dan veel van de voedingswaarde verloren gaat.