Kattenkrabziekte, ook wel Bartonella henselae-infectie genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie: Bartonella henselae. Mensen kunnen besmet worden met B. henselae via een krab of een beet van een kat.
Symptomen van kattenkrabziekte bij de kat
Koorts. Vergrote lymfeklieren. Tandvleesontsteking. Ontstekingen in het oog.
Bijna alle patiënten met kattenkrabziekte herstellen vanzelf binnen twee tot vijf maanden. De huid geneest en de zwelling van de lymfeklieren verdwijnt.
Een wondje door de krab van een kat is meestal klein en niet ernstig. Maar op de nagels van een kat zitten microben die een infectie kunnen veroorzaken. Daarom moet je een kattenkrab steeds goed verzorgen. Wees extra voorzichtig bij verwilderde of loslopende katten.
Neem bij een verminderde weerstand een kat van minimaal 1 jaar oud, zonder vlooien en negatief getest op Bartonella. Houd de kat binnen. Vermijd kattenkrabben en kattenbeten. Wanneer je toch bent gekrabd of gebeten, dienen de wondjes direct te worden schoongespoeld en gedesinfecteerd.
Een kattenbeet geeft meer risico op een ontsteking dan een hondenbeet. Een kattenbeet in hand, pols en voet geeft een nog grotere kans op infectie. En mensen met een verminderde afweer hebben de grootste kans op een bijtwondinfectie.
Kattenkrabziekte (cat-scratch-disease) is een infectie die door een bacterie (Bartonella Henselae) veroorzaakt wordt. De ziekte wordt overgebracht door een krab of een beet van een kat of door contact met speeksel van een kat.
Een kattenbeet heeft een veel groter infectierisico (25-50%) dan een hondenbeet (3-15%). Hierbij is het preventief toedienen van antibiotica wel zinvol. Preventief wordt bij kinderen amoxicilline/clavulaanzuur gedurende 5 dagen aangeraden.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
Krabben wordt gebruikt als onderdeel van territoriale communicatie. De kat markeert daarmee zijn leefgebied. Kliertjes, gelegen tussen de voetzooltjes van de kat, scheiden geurstoffen (feromonen) en zweet af, die na menging een unieke geur vormen.
Geef in deze gevallen amoxicilline/clavulaanzuur: 500/125 mg 3 dd gedurende vijf dagen bij volwassenen; bij kinderen amoxicilline/clavulaanzuur 40/10 mg/kg/dag in drie giften (maximaal 1500/375 mg/dag) gedurende vijf dagen.
Hoe wordt de ziekte van Pfeiffer aangetoond? Als keelpijn, vergrote halsklieren en moeheid langer duren dan 7 tot 10 dagen, dan kun je Pfeiffer hebben. Bloedonderzoek kan dit dan na een week aantonen. Het bloedonderzoek laat niet zien hoe erg (of niet erg) de ziekte is en hoe lang het duurt voor je weer fit bent.
Symptomen hondsdolheid
krijgen koorts (lees ook: koorts kat en koorts hond) krijgen slik- en ademhalingsproblemen. vermageren. hebben speeksel dat uit de bek loopt (in een later stadium)
Van alle katten die het virus oplopen, overwint 40% het virus binnen 3 tot 4 maanden. Er bestaat een enting tegen dit virus, maar dat wordt in Nederland niet standaard gegeven. Lees verder bij FeLV.
Toxoplasmose is een infectie veroorzaakt door een eencellige parasiet, de Toxoplasma gondii. Deze parasiet gebruikt de kat als gastheer. Besmetting van de kat gebeurt via het eten van geïnfecteerde prooidieren (bv. muizen, …).
Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie leidt tot zenuwverschijnselen.
De oorzaak van toxoplasmose is de parasiet Toxoplasma gondii. Deze toxoplasmaparasieten komen vooral voor in de uitwerpselen van katten. Je kunt de ziekte dus oplopen wanneer je hiermee in contact komt, bijvoorbeeld bij het verschonen van de kattenbak.
Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.
De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.
Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt de ziekte vaak ernstiger. Hierbij vindt men in eerste instantie vaak knobbeltjes en bloedingen in de huid, lever en milt. Deze kunnen met koorts en algemeen ziek zijn gepaard gaan en soms zelfs tot de dood leiden.
Een kat die pijn heeft kan agressief worden als je hem nadert of aanraakt. Door te bijten probeert hij je op afstand te houden. Laat een kat die opeens agressie vertoont dus altijd onderzoeken door de dierenarts en probeer pijn te voorkomen door regelmatig een gezondheidscheck te doen bij je kat.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”