Zelfstandig naamwoord Maandag is de meest gehate dag van de week.
Snel heet dan 'bijwoord' in Hij rijdt snel, maar 'bijvoeglijk naamwoord' in een snel schip, en woensdag 'bijwoord' in Ik kom woensdag, maar 'zelfstandig naamwoord (eigennaam)' in Woensdag was een fijne dag.
Zelfstandig naamwoord
«Zaterdag is de zevende dag van de week.»
bijwoorden van tijd: wanneer, morgen, vandaag, gisteren, binnenkort, onlangs.
Tijdsaanduidingen zijn voorbeelden van zelfstandige naamwoorden die je niet aan kunt raken. De woorden 'dag' en 'week' zijn bijvoorbeeld ook zelfstandige naamwoorden. Maar ook gevoelens als 'liefde' en 'vriendschap' horen bij deze groep, net als namen. Die worden ook wel 'eigennamen' genoemd.
weekend zelfstandig naamwoord, onzijdig—
Het weekend is het beste deel van de week. — The weekend is the best part of the week.
Een zelfstandig naamwoord is een woordsoort dat een mens, dier, ding, (eigen)naam, gebeurtenis, plaats of abstracte zaak zoals gevoelens aanduidt. Voorbeelden van zelfstandig naamwoorden zijn: man,, kat, tafel, Amsterdam, moederdag, hemel of liefde.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Zelfstandig naamwoord
Zondag is de tweede dag van het weekend. Zondag is de eerste dag van de week.
Bezittelijke voornaamwoorden zijn woorden als hun, haar, zijn, mijn, jouw en ons.Ze geven een bezitsrelatie aan tussen een persoon en een zelfstandig naamwoord.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden waar je een lidwoord voor kunt zetten. Je gebruikt ze voor: dieren, mensen, dingen, aardrijkskundige namen (plaatsen, rivieren etc.) en voor (eigen)namen, ook al kun je daar soms geen lidwoord voor zetten.
Zelfstandig naamwoord
Vrijdag ben ik volgens mij vrij.
September {zelfstandig naamwoord}
Bijvoeglijk naamwoord
Hij pakte mijn hand, ik werd helemaal week vanbinnen.
Een eigennaam is een zelfstandig naamwoord waarmee een unieke persoon, plaats, instelling, een merk of een historische gebeurtenis benoemd wordt. Bijvoorbeeld: Hugo Claus, Amsterdam, Raad van State, Coca-Cola, Tweede Wereldoorlog. Het gaat vaak om officieel vastgelegde namen.
Zelfstandig naamwoord
▸ Toen ook de kinderen mijn rare plan accepteerden stonden alle lichten ineens op groen.
Zelfstandig naamwoorden zijn woorden waar je een lidwoord (de, het, een) voor kunt zetten. Je kunt deze woordsoorten meestal combineren met een lidwoord. Daarom heten deze woordsoorten ook wel 'de-woorden' en 'het-woorden'. Zo is het 'de/een muis', 'het/een tennisracket' en 'het/een uur'.
Een zelfstandig werkwoord is een werkwoord dat op zichzelf – 'zelfstandig' – de betekeniskern van een werkwoordelijk gezegde vormt. In de onvoltooid tegenwoordige tijd en de onvoltooid verleden tijd wordt een zelfstandig werkwoord uitgedrukt door de persoonsvorm.
Jullie is het persoonlijk voornaamwoord voor de tweede persoon meervoud in het Nederlands. Het is etymologisch een verbastering van jij+lui ("mensen, lieden"). De oervorm voor de tweede persoon meervoud is de Proto-Indo-Europese nominatief *iuH.
Zelfstandig naamwoord
Een dag bestaat uit 24 uur.
Plaatsnamen zoals Amsterdam zijn onzijdig. Naar onzijdige woorden (het-woorden) verwijs je niet met haar, maar met zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed.
Zelfstandig naamwoord
Het was jaren geleden dat hij dat zei, en hij is hier nog steeds. Zijn naam is Patelski. U zult hem ontmoeten. ▸ Met mijn 43 jaar was ik duidelijk de oudste van het stel, de rest leek ergens tussen de twintig en vijfentwintig.
Zelfstandig naamwoord
De meeste straten in woonwijken zijn gevuld met auto's.
Eigennamen worden onderscheiden van soortnamen. Als een zelfstandig naamwoord geen eigennaam is, is het een soortnaam, en vice versa. Eigennamen (proper nouns) duiden specifieke personen, dingen en plaatsen aan.
Alles en iedereen zijn onafhankelijke voornaamwoorden: ze staan nooit voor een zelfstandig naamwoord.