Ze kunnen een hoogte bereiken van 180 cm tot en met het hoofd. De rughoogte is ongeveer l meter. Ze hebben ook heel andere poten. De benen scharnieren wel hetzelfde maar ze hebben aan de voeten 3 tenen welke bijna alledrie even groot zijn.
De kuikens groeien snel, tot een kilo per week en na ruim een jaar zijn ze volwassen. In het wild leven emoes zo'n jaar of tien, maar in gevangenschap kunnen ze meer dan het dubbele daarvan bereiken.
De emoe is de grootste inheemse vogel van Australië, ruim twee meter hoog en tussen de 36 en 54 kilo zwaar. Ze zijn weliswaar niet zo snel als struisvogels, maar kunnen wel hard lopen: maximaal 50 kilometer per uur. Emoes hebben unieke, dubbele veren.
De emoe, de nationale vogel van Australië, is een van de vogelsoorten die niet los kunnen komen van de grond. In tegenstelling tot andere talentloze vliegers, zoals de struisvogel en de kip, heeft de emoe onbeduidend kleine vleugeltjes.
De emoe is de tweede grootste loopvogel (hij vliegt dus niet) ter wereld, na de struisvogel : tot 2 m groot en tot bijna 50 kg zwaar. Hij heeft krachtige poten met 3 tenen (de struisvogel heeft er maar 2) en kan zeer snel en lang lopen.
Emoes kunnen op zoek naar dekking, wild en onvoorspelbaar rennen. Ze kunnen een snelheid van 50 km/u halen en kunnen ook goed zwemmen.
Kun je emoe ei eten? De eieren zijn qua smaak te vergelijken met gewone eieren. Een emoe ei is voldoende voor een enorm roerei of omelet. Ook worden de (uitgeblazen) emoe eieren gebruikt in bloemstukjes of als geboorte- en huwelijkscadeau's.
Nandoes kosten vanaf ongeveer 100 euro per dier. Voor loopvogelvoer bent u ongeveer 50 euro per dier per jaar kwijt. De kosten voor groenvoer kunnen erg variëren.
Emoes zijn nomadische vogels. Zij trekken de regen achterna op zoek naar zaden, bloemen, fruit, knoppen, scheuten, insecten en rupsen. Emoes kunnen grote afstanden afleggen in een snelle economische draf, maar indien nodig kunnen ze voor korte tijd 50 km/h halen.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
De emoe veren zijn veel fijner en korter dan van de nandoe en zijn tweeledig ingeplant. De veren zijn licht van kleur en afhangend. Alleen de uiteinden zijn donker waardoor de emoe overwegend bruingrijs van kleur is. De hals is donker, bijna zwart en vol bevederd.
Struisvogels zijn groter dan de emoe-vogels. Ze hebben meer vlees. Vrouwtjes en jongens kunnen worden geïsoleerd door uiterlijk. Jongens hebben bijzonder sterk contrasterende pluimen, hoewel vrouwtjes des te consequenter vaag zijn.
Een Struisvogel is lief en kun je aaien, een emoe daarentegen kent wel diegene die hem verzorgt, ze weten ook wanneer je ze eten komt geven, maar je kunt ze eigenlijk niet aanraken.
De minimum oppervlakte van dit buitenbeloop voor volwassen vogels (>12 maanden) is 450 m² met een minimum per dier van 150 m². Ze moeten ook steeds vrije toegang hebben tot een binnenhok om zich te kunnen beschermen tegen ongure weersomstandigheden.
Emoes paren in de zomer en broeden in de koelere maanden. Emoes baltsen door te springen en maken vreemde en onverwachte draaibewegingen. De hen legt 7-10 eieren, die olijfgroen van kleur zijn. Bij de emoe maakt de haan het nest en broedt alleen de eieren uit.
Wat opvalt, is de omvang van het ei. “Gemiddeld zijn de eieren van de emoes die op het vasteland leven zo'n 128 millimeter hoog, met een gewicht van zo'n 595 gram,” vertelt Hume.
De struisvogel is de zwaarste loopvogel ter wereld. Ze wegen tussen de negentig en 150 kilo! Doordat ze zo zwaar zijn, is dit een van de redenen waarom struisvogels niet kunnen vliegen. Een andere reden zijn de veren.
Groot en groter
De struisvogel is de grootste en zwaarste vogel ter wereld. Mannetjes kunnen wel 2,75 meter hoog zijn en ruim 150 kilo wegen. De vrouwtjes zijn wat kleiner en wegen maximaal 110 kilo. De nandoe is de grootste vogel van Zuid-Amerika, maar toch aanzienlijk kleiner dan de struisvogel.
Waarom het ei zo felgekleurd is, is de vraag. ,,Je zou denken dat het camouflage is omdat kasuarissen de eieren in het tropisch regenwoud op de grond leggen. Maar de emoe legt ook groene eieren. Deze vogel leeft juist op zandvlaktes.
Voor drie struisvogels is een buitenverblijf van 600 m² aan te raden. Voor elke volgende struisvogel heeft u 200 m² extra nodig. Met een stevige omheining van 1.60 tot 2 meter hoog zorgt u ervoor dat de struisvogels niet kunnen ontsnappen.
Ze hebben ook wel een plaats nodig waar ze kunnen schuilen, maar meestal liggen ze buiten. De Struisvogel legt ivoorkleurige eieren van 1,5 kg een emoe legt groene eieren die maar half zo groot zijn.
Het vogelbekdier leeft in Oost-Australië en Tasmanië. Vogelbekdieren zijn uitstekende zwemmers en we vinden ze dan ook op de oevers van rivieren en meren. Daar vangen ze rivierkreeftjes, zoetwatergarnalen, kleine visjes om op te eten.
Wortels, bladeren, gras en zaden, maar ook muizen en andere kleine dieren staan op het menu. Voor loopvogels zijn specials voeders ontwikkeld. Volwassen nandoes eten ongeveer 300 gram korrels of meel per dag.