Van alle fobieën komt de
De specifieke fobie komt het vaakst voor, gevolgd door sociale fobie, de gegeneraliseerde angststoornis en de paniekstoornis. Angststoornissen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Angststoornissen komen het meest voor tussen 25 en 44 jaar en in deze periode ontstaan ook de meeste angststoornissen.
Sociale fobie, ook wel sociale angststoornis genoemd, is een aandoening waarbij mensen angstig zijn in sociale situaties. Vaak realiseren mensen zich wel dat deze angst niet nodig is, maar toch blijven ze bang.
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is een fobie (angst) voor lange woorden zoals het woord van de fobie zelf. Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is namelijk één van de langste woorden van de Nederlandse taal (36 letters).
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
Angst is een natuurlijke, belangrijke en nuttige functie. Wanneer je geconfronteerd wordt met iets gevaarlijks, zorgt angst ervoor dat het lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht. Hierdoor kan besloten worden of het gevaar ontweken of bestreden moet worden; de zogenaamde vlucht- of vechtreactie.
Xenofobie (Oudgrieks: ξένος xénos, vreemdeling en φόβος phóbos, angst/vrees) of vreemdelingenangst is een irrationele en/of obsessieve angst voor vreemden, buitenlanders of buitenlandse voorwerpen/zaken. Xenofobie wordt soms gelijkgesteld aan vreemdelingenhaat.
Coulrofobie, ofwel de fobie voor clowns, komt veel voor bij kinderen, maar ook bij tieners en volwassenen. Het oorspronkelijke gevoel dat een clown opwekt is vermaak, maar door nare ervaringen kan dit veranderen in angst.
Veel voorkomende angsten zijn scheidings- en verlatingsangst.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Angst: klachten en symptomen
De klachten bij angst verschillen van persoon tot persoon. Veel voorkomende symptomen zijn extreem piekeren, hartkloppingen, ademnood (hyperventileren), trillen en zweten. Ook kan het zijn dat u denkt dat u gek wordt of dat u doodgaat.
Angsstoornissen komen het meest voor bij mensen in de leeftijd van 25-29 jaar. De jaarprevalentie betreft alle mensen die ergens in het jaar 2021 bekend waren bij de huisarts voor angststoornissen.
Behalve medicijnen en therapie, helpt het ook om je manier van leven te veranderen. Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger.
Angst is een normale, gezonde en vaak levensbeschermende reactie. Angst brengt het lichaam in een soort van alarmtoestand. Zo bereidt het zich voor om zich te verdedigen tegen gevaren. Maar soms lokken alledaagse situaties angstreacties uit die zo hevig zijn dat ze het normale functioneren belemmeren.
In principe kan iedereen een fobie ontwikkelen. Specifieke fobieën zoals de angst voor spinnen ontstaan vaak in de kinderjaren en kunnen spontaan over gaan. Andere fobieën (waaronder sociale fobieën) ontstaan vaak tijdens de adolescentie en jonge volwassenheid.
Als u zich dagelijks meer dan twee uur druk maakt over dergelijke panieksituaties dan wordt het een fobie genoemd. Hieronder zie je de complete Angstlijst met 418 fobieën.
Angst brengt je tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen.Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.
Hij/zij vraagt u te bedenken waardoor bij u de angst is ontstaan.U krijgt adviezen over wat u zelf kunt doen om de angst te verminderen. Bijvoorbeeld actief blijven en als dat kan blijven werken. Uw behandelaar leert u hoe u zo goed mogelijk met uw klachten kunt leven.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal.
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
De betekenis is namelijk: de blik die wordt uitgewisseld door twee mensen die geen initiatief willen of durven nemen om iets te doen wat ze beiden willen, maar wel hopen dat de ander dat doet. Het woord is in het Guinness Book of Records vermeld als het "kortste en bondigste" woord.
'Me' is verkozen tot stomste woord van het jaar. Van zinnen als 'me moeder vindt dat ik raar praat', krijgen veel mensen de kriebels. 'Me', een typisch voorbeeld van sms-taal, kreeg dan ook 30 procent van de stemmen in de verkiezing van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.