In 1990 kreeg 5 mei bij Koninklijk Besluit de status van jaarlijkse nationale feestdag. Met Koninginnedag (nu: Koningsdag) zijn dat de twee nationale feestdagen die Nederland vanaf dat moment kent.
In 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van Nederland in 1945 van de Duitse bezetting wordt herdacht en gevierd.
Bevrijdingsdag nog geen traditie
Dat de dag steeds door wisselende comités werd georganiseerd hielp ook niet. Vanaf 1955 kreeg de dag een traditioneler en feestelijker karakter toen in Wageningen een jaarlijks militair defilé werd georganiseerd als herdenking van de capitulatie van het Duitse leger in mei 1945.
In het hele land zijn op 5 mei activiteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft suggesties voor de organisatie van plechtigheden en festiviteiten. Zo mag de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top.
Daarin is ons land geen uitzondering: er zijn meer landen die een speciale dag hebben waarop ze de vrijheid na de Tweede Wereldoorlog vieren. Zijn die dagen vergelijkbaar met onze Bevrijdingsdag? Verschillende landen in Europa, waaronder Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië, vieren de bevrijding op 8 mei.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
In Duitsland bestaat geen dodenherdenking en ook geen Bevrijdingsdag.
Waar Nederland op 5 mei de bevrijding van de Duitse bezetter viert, is dat in veel andere Europese landen op 8 mei. In België was dat tot 1974 ook zo.Dat jaar werd het afgeschaft omdat het de regering goed leek een extra werkdag in te voeren om ten tijde van de oliecrisis extra belastinginkomsten te krijgen.
Nee, in de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende 5 mei dat het een vrije dag is, is pas weer in 2025.
De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei is in 1946 door de overheid ingesteld. In de loop van de jaren is de aandacht voor de historische bevrijding verschoven naar het algemene belang van vrijheid. In 1945 werd de bevrijding gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking is oorspronkelijk de herdenking van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders. Zij vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Viering/herdenking
Ieder jaar organiseert de Stichting Beeld van Pim een herdenking op 6 mei ter nagedachtenis van de moord op Pim Fortuyn.
Dodenherdenking: Donderdag, 4 mei 2023.
Ik ben werknemer
Werkt u in loondienst bij een bedrijf?Dan bent u waarschijnlijk vrij op Koningsdag en krijgt u die dag gewoon doorbetaald. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
Op 8 mei 1945 werd bekend dat Nazi-Duitsland zich de dag voordien onvoorwaardeijk had overgegeven en kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Deze dag werd uitgeroepen als Victory in Europe Day of V-dag. Er werd gevierd in België.
De meeste werknemers krijgen eens in de vijf jaar vrij van werk met Bevrijdingsdag. Dat komt doordat het geen officiële vrije dag is, zoals kerst bijvoorbeeld. Het jaar 2020 viel de laatste vrije werkdag op 5 mei. De eerstvolgende vrije Bevrijdingsdag valt dus op 5 mei 2025.
Overal in het land vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats, van klein tot groot, sommige met fanfares, andere met grote vlaggen.Ook zijn er veel politieke manifestaties en concerten. Attenzione: veel winkels, musea, restaurants en bars zijn op 25 april gesloten en het openbaar vervoer is slechts beperkt beschikbaar!
V-dag (in het Engels Victory in Europe Day, afgekort VE-day) is de jaarlijkse viering van de overwinningsdag waarop Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde.
De Dag van de Wetenschap.De Dag van de Democratie. Sla de krant maar open en het is wel een Dag-van-het-één-of-Ander. Dag van de Aarde, de Internationale Dag ter voorkoming van Schade aan de Natuur tijdens Oorlog en Gewapende Conflicten, er is zelfs een Wereld Toiletdag!
Dat 1 mei bij ons geen officiële feestdag is, heeft deels te maken met Koninginnedag. Die viel van 1949 tot en met 2013 op 30 april, precies een dag voor de Dag van de Arbeid. Daarnaast hebben wij in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden minder bloederige confrontaties gehad dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje.
Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.
Witte Donderdag, de dag dat Jezus samen met zijn apostelen zijn Laatste Avondmaal at, heet in Duitsland vreemd genoeg 'Gründonnerstag'.
Volkstrauertag ("Volksrouwdag") is een nationale herdenkingsdag in Duitsland. Op deze dag worden alle doden herdacht die omkwamen in gewapende conflicten of als slachtoffer van gewelddadige oppressie. Deze dag valt op de voorlaatste zondag voor de eerste adventszondag.