Met de geluksdriehoek willen we informeren en inspireren. We willen mensen bewuster maken over geluk. En over hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen. We willen hen de weg wijzen over wat ze kunnen doen om zelf aan hun geluksgevoel te werken.
Het doel van de geluksdriehoek is mensen bewustmaken over mentaal welbevinden en hen motiveren om ermee aan de slag te gaan. De geluksdriehoek is een model voor iedereen vanaf 3 jaar en houdt rekening met diversiteit door te kiezen voor een inclusieve benadering.
Mensen die aangeven gelukkig te zijn, blijken ook gezonder dan mensen die niet gelukkig zijn. Gelukkige mensen zijn weerbaarder voor ziektes, optimistischer, eten gezonder, sporten vaker en langer, hebben meer vrienden en kwalitatief betere relaties, blijken vaker een hoger inkomen te hebben en… leven langer.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Je creëert je eigen geluk door anders in het leven te staan: meer kansen signaleren, dankbaar zijn voor wat je hebt, beter luisteren naar je intuïtie. Dit kun je bereiken met praktische oefeningen of via een zelfhulpclub.
Altijd gelukkig zijn is een illusie
En nee, je hoeft niet in een soort permanent staat van gelukkig zijn te zijn. Dat is eigenlijk onmogelijk omdat jouw leven (en ieders leven) te complex en onzeker is.
Geluk wordt hier geduid wanneer je iets bereikt hebt of iets verworven of gekregen hebt. In materiële zin is geluk hebben dus verwant aan succes, succesvol zijn. Maar daarom hoef je je nog niet gelukkig te voelen. Je gelukkig voelen is heel wat anders en duidt juist op immateriële zaken.
Sonja Lyubomirsky definieert geluk als 'de ervaring van vreugde, tevredenheid of positief welzijn, gecombineerd met een gevoel dat iemands leven goed, zinvol en de moeite waard is. De positieve psychologie suggereert dat geluk gaat over levenstevredenheid en een positieve invloed hebben (subjectief welbevinden).
Als mens willen we voelen dat ons leven ertoe doet. Vooral op momenten dat het leven geen steek lijkt te houden, is het gevoel dat jouw leven iets betekent een houvast. Betekenis zien in je leven is dus belangrijk voor je geluk, maar ook voor je veerkracht: zeker in moeilijke tijden gaan mensen op zoek naar betekenis.
Doorheen de eeuwen zijn mensen al altijd met 'geluk' bezig geweest. De laatste jaren lijkt er echter sprake van een ware 'gelukshype'. De opvatting dat geluk 'maakbaar' is en dat je zelf moet werken aan je geluk, is vandaag de dag wijdverspreid. Mensen maken meer dan ooit keuzes in functie van hun geluk.
1) door het lot begunstigd; fortuinlijk 2) aan een gunstig lot te danken; door een gunstig lot bepaald 3) een voorspoedige loop hebbend 4) het behaaglijke gevoel hebbend dat men al zijn redelijke wensen bevredigd ziet en zich verheugt over zijn lot; geluk genietend 5) vervuld van geluk; vol geluk 6) tevred...
De geluksdriehoek bestaat uit 3 bouwblokken. Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zie je duidelijk: de blokken passen als puzzelstukjes in elkaar. Het bouwblok 'Je goed omringd voelen' verwijst naar het gevoel dat je warme en vertrouwelijke relaties hebt met de mensen om je heen.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Echter, 'de dingen' in ons leven zorgen maar voor een heel klein deel voor onze geluksgevoelens. Het grootste deel wordt bepaald door onze levenshouding, onze verwachtingen en mindset. Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag.
Het heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan. Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk, en wie zich dankbaar voelt is bijna per definitie gelukkig.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid. Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
Geluk zit in acceptatie.
Het zit dus in de acceptatie van jezelf en de acceptatie van je leven – op dit moment. Geluk is het accepteren van het goede, terwijl je verder groeit in de richting die nog beter bij je past.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
blijde, blijmoedig, gelukkig, genietend, genotvol, jolig, monter, opgelucht, opgeruimd, opgetogen, opgewekt, tevreden, verblijd, vergenoegd, verheugd, vrolijk. gelukkig (bn) : blij, blijmoedig, gelukzalig, genietend, genotvol, happy, jolig, monter, opgetogen, tevreden, verheugd, voldaan, vreugdevol, vrolijk, zalig.
De tussenwerpsels godzijdank en goddank worden aaneengeschreven. Met die tussenwerpsels wordt opluchting of blijdschap uitgedrukt.