Het onderhuids bindweefsel (subcutis) scheidt de huid van de spieren en pezen in het lichaam. Het is een extra beschermlaag voor de organen die eronder liggen. Deze huidlaag bestaat vooral uit vet en bloedvaten. Het vet zorgt voor extra isolatie en dient als een bron van energie.
De vetcellen in het onderhuids bindweefsel zorgen voor isolatie, slaan energie en vet op, beschermen vitale organen zoals bloedvaten en zenuwen en helpen de lichaamstemperatuur te regelen.
De onderhuidse vetlaag zorgt voor isolatie van het lichaam. Rond de organen heeft het vetweefsel een beschermende en ondersteunende rol. Het onderhuidse vetweefsel draagt bij aan de ondersteuning en vorming van het lichaam. Vet rond de organen vult lege ruimtes op en zorgt ervoor dat de organen op hun plaats blijven.
Vetcellen hebben meerdere taken in je lichaam. Ze zorgen voor isolatie, slaan energie in de vorm van vet op, beschermen belangrijke organen, zoals bloedvaten en zenuwen en helpen je lichaamstemperatuur te regelen. Vetcellen zitten in vetweefsel en 80 tot 95% van het volume van een vetcel kan vet zijn.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt.
Het verlies van onderhuids vet vindt plaats door een combinatie van gezonde voeding, cardiovasculaire oefeningen en krachttraining om de totale lichaamsvet te verminderen. Het volgen van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zal je helpen om vetverlies te bevorderen, inclusief onderhuids vet.
Visceraal vet zit rond je organen. In volksmond 'orgaanvet' of 'buikvet'. Heb je hier teveel van, dan kan dat flinke gevolgen hebben voor je gezondheid. Subcutaan (onderhuids) vet is het knijpbare, zachte, blubberige vet precies tussen je huid en spieren dat je warm houdt en waar extra calorieën zich opslaan.
Teveel visceraal vet geeft een verhoogd risico op hart -en vaatziekten. Het is niet het vet wat je kan voelen (onderhuids vet), het zachte vet op je buik bijvoorbeeld. Visceraal vet ontstaat met name door het eten van snelle koolhydraten, transvetten, weinig slaap en weinig beweging.
Vetten zijn niet alleen een belangrijke brandstofbron; ze vervullen meer functies. Zo zijn vetten ook een bouwstof. Ze houden de structuur van de cellen in stand. Daarnaast hebben ze een transportfunctie (denk aan cholesterol) en zorgen vetten ervoor dat de organen beschermd zijn.
Gezond vetpercentage bij mannen en vrouwen
Het vetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht. Voor mannen is dit 7% tot 25% en voor vrouwen 21% tot 36%. Vrouwen hebben namelijk meer borstweefsel en leggen vetreserves aan voor een eventuele zwangerschap. Ook leeftijd speelt een rol.
Het onderhuids vetweefsel (subcutis)
Het onderhuidse vetweefsel bestaat voornamelijk uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. Deze laag scheidt de huid van de spieren en pezen in ons lichaam. Het heeft een belangrijke functie als warmte-isolerende laag, energie-opslagplaats en stootkussen.
In het lichaam worden er op verschillende plekken lichaamsvet opgeslagen. Dit kan zowel onderhuids (subcutaan) en rond de organen (visceraal) gaan zitten. Subcutaan betekent onderhuids en dat is het vet dat aan de buitenkant zichtbaar is.
Bindweefsel beschermt de organen en bepaalt hun vorm. De onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt er door verzorgd. Bindweefsel vormt ook de weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar de organen worden geleid; de meest verbindende van alle bindweefselfuncties.
Vetweefsel is een type bindweefsel dat bestaat uit adipocyten of vetcellen, extracellulaire vloeistof, zenuwen en bloedvaten. De hoofdfunctie is energie in de vorm van vet opslaan, hoewel het ook beschermt en het lichaam isoleert.
De opperhuid (epidermis) is de buitenste huidlaag, de laag die wij zien. Deze laag bestaat uit 5 lagen, namelijk de hoornlaag, heldere laag, korrellaag, stekelcellenlaag en de basaalcellenlaag. Dit is ook de huidlaag die wij als huidtherapeuten voornamelijk behandelen.
Een slanke, maar dikke buik kan 3 oorzaken hebben: een te hoog vetpercentage, te veel buikvet of een disbalans in je hormonen.
Wat is de oorzaak van buikvet? Buikvet ontstaat als er een disbalans is tussen de calorieën die je binnenkrijgt en de calorieën die je verbrandt. Dit overschot aan calorieën wordt opgeslagen als vet, en een van de plaatsen waar ons lichaam graag vet opslaat is rond de buikstreek.
Buikvet verliezen is bijna onmogelijk als je hormonen niet in balans zijn. Meer buikvet hangt bijvoorbeeld nauw samen met een chronisch overschot aan cortisol, het stresshormoon. Hoe meer cortisol er zich in je lichaam bevindt, hoe harder het zich vastklampt aan dat beetje vet op je buik.
Vet is opgebouwd uit de atomen koolstof, zuurstof en waterstof. Als je vet verbrandt, worden deze atomen omgezet in water en CO2. Voor iedere 10 kilo die je afvalt, zet je lichaam 1,6 kilo om in water. Dat vocht plas, poep of zweet je er inderdaad uit.
Lipase is een spijsverteringsenzym dat de opname van vet in je lichaam bevordert door het af te breken in glycerol en vrije vetzuren. Sommige studies tonen aan dat suppletie met lipase het gevoel van volheid kan verminderen.
Je heupen zijn een van de eerste plekken waar lichaamsvet wordt opgeslagen. En helaas is het net als de buik een van de meest hardnekkige zones om vet te verliezen.
De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen. Ze schatten dat een gemiddeld persoon iedere dag tenminste 200 gram koolstof uitscheidt, waarvan een derde tijdens de slaap. Dat is gemiddeld 8,9 mg per ademhaling.