Start dan reanimatie: Volg de instructies van de centralist en de AED. Ga door met reanimatie: wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen. Als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
Hoe verder
In het beste geval wordt uw naaste wakker: er is nauwelijks of geen schade aan de hersenen opgetreden en er is zicht op een normaal functioneren. In het ergste geval zal uw naaste nooit meer wakker worden en waarschijnlijk overlijden.
Wat doet u bij een hartstilstand als u alleen bent? Als u alleen bent met het slachtoffer is het belangrijk om bij het slachtoffer te blijven, maar ook om een AED zo snel mogelijk ter plekke te krijgen. Bel allereerst 112. Mits je binnen 1 minuut een AED ter plekke kan krijgen haal je deze op.
Geef 2 beademingen
Adem normaal in, plaats je lippen rond de mond van het slachtoffer en sluit die goed af. Adem in één seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Herhaal dit, zodat je totaal 2 beademingen geeft binnen 10 seconden.
Bel of laat 1-1-2 bellen (met vermelding van (vermoeden van) shock). Laat het slachtoffer gaan liggen. Voorkom afkoeling, gebruik bijvoorbeeld een (reddings- of isolatie)deken. Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken.
De eerste 6 minuten zijn cruciaal. De overlevingskans bij een circulatiestilstand is het grootst wanneer iemand binnen 6 minuten ter plaatse is, start met reanimeren en eventueel een AED aansluit.
Bel direct 112 (of laat iemand bellen)
Leg de telefoon op speaker naast het hoofd van het slachtoffer. De medewerker van de meldkamer aan de telefoon begeleidt je door de reanimatie.
Het belangrijkste van reanimeren is dat er weer zuurstofrijk bloed door de aders gaat stromen. Bij een circulatiestilstand is het bloed nog best zuurstofrijk, het wordt alleen niet meer rondgepompt. Borstcompressies zijn daarom het belangrijkste onderdeel bij reanimeren.
Wat doe ik als ik niet gereanimeerd wil worden? De meeste mensen die een hartstilstand overleven hebben een goede kwaliteit van leven. Toch willen sommige mensen bij een hartstilstand niet gereanimeerd worden.
Tijdens de hartstilstand hebben de hersenen tijdelijk geen zuurstof gehad. Dit is een schok voor de hersenen. Als een hartstilstand langer dan 5 tot 6 minuten duurt zonder reanimatie, dan kan het zelfs zorgen voor schade of sterfte van hersenweefsel. Hierdoor ontstaat hersenschade.
Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen. En bij een hartaanval raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed, dus geen zuurstof meer.
Na een reanimatie ontstaat vaak zuurstofgebrek in de hersenen, waardoor schadelijke metabole processen in gang worden gezet. Koeling dempt die processen waardoor minder schade ontstaat, zo is de gedachte.
Bij een hartstilstand in jouw directe omgeving of na een reanimatie oproep gaat alles heel snel. Je roept hulp in via 1-1-2 (als dit nog niet gebeurd is) en je biedt hulp, totdat professionele hulpverleners aankomen, die de zorg voor het slachtoffer van je overnemen.
Een stabiele zijligging is een positie waarin je een bewusteloos slachtoffer kunt leggen. Bij bewusteloosheid is iemand niet meer aanspreekbaar, maar heeft nog wel een normale ademhaling.
Raakt iemand weg? Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Is er geen AED, dan ga je handmatig reanimeren.Dat doe je door middel van het geven van borstcompressies, afgewisseld met mond op mond beademing.
De behandeling
Daarom wordt uw naaste de eerste 24 uur na opname gekoeld op de IC als zijn of haar lichaamstemperatuur boven de 36 graden komt. Uw naaste is dan 24 uur lang in een koeldeken gewikkeld, ligt aan de beademing en wordt in slaap gehouden. Door de koeling vermindert de zwelling in de hersenen.
De overlevingskans
Is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp, de leeftijd en de gezondheid van het slachtoffer. De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is bijna 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 20 tot 25 personen.
Bij 99 van 100 reanimaties/ernstige ongevallen komen twee ambulances ter plaatse; de 1e ambulance draagt zorg voor de patiënt en de 2e ambulance biedt extra handen voor de medewerkers van de 1e ambulance. Bovendien staan deze ambulancemedewerkers de familieleden en burgerhulpverleners bij.
Gemiddeld kan een mens 4 tot 5 minuten met een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen, maar als die tijd langer is, treedt er schade op. Bij een hartstilstand is snelle reanimatie de enige mogelijkheid om een leven te redden. Het is erg belangrijk om binnen 2 minuten te reanimeren.