Superaardes zijn planeten die iets groter zijn dan de Aarde. De bijzondere exoplaneet draait rondom de ster HD 40307 en maakt deel uit van een planetenstelsel van zes planeten. Wat de superaarde nog meer doet opvallen is dat deze zich 'slechts' op een afstand van 42 lichtjaar van de Aarde bevindt.
Gekste vorm: Op 600 lichtjaar van de aarde vinden we WASP-12 b, die door zijn ster uit elkaar wordt getrokken. Hij is daardoor niet meer rond als een voetbal, maar heeft meer weg van een rugbybal.
In het zonnestelsel vallen alleen de Aarde en Mars in de bewoonbare zone; Venus en Mercurius staan te dicht bij de Zon, de andere planeten te ver ervandaan.
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel. Een grote ronde bol met daarom heen een enorm ringen stelsel.
Neptunus (planeet) - Wikipedia.
Door het methaan krijgt Uranus zijn blauwgroene kleur. Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
De planeet heeft het sterkste magnetische veld van alle planeten in het zonnestelsel: het is ongeveer 14 maal sterker dan dat op Aarde. De kracht van het veld op Jupiter wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van metallische waterstof in de kern.
Venus, de naam klinkt zo mooi, is in de Griekse mythologie Venus de Godin van de liefde. Hoe anders is het op deze “verschrikkelijke planeet”. Venus is ongeveer net zo groot als de Aarde, ze staat wat dichter bij de Zon, namelijk op een afstand van 108 miljoen kilometer.
Tot op heden is de aarde de enige planeet waar leven bekend is.
De planeet, Kepler-452b, is ongeveer anderhalf keer zo groot als de aarde en draait in de zogeheten leefbare zone om een ster die sterk op onze zon lijkt. Dat betekent dat er vloeibaar water kan voorkomen op het oppervlak van de planeet. Water is een essentieel ingrediënt van leven zoals we dat kennen.
Rond de zon draaien negen planeten, inclusief de aarde. Of eigenlijk acht, want Pluto wordt tegenwoordig beschouwd als dwergplaneet. Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus.
In augustus 2006, tijdens de driejaarlijkse algemene vergadering, besloot de Internationale Astronomische Unie dat Pluto niet langer als planeet door het leven kan gaan. Pluto, Eris, enkele andere grote ijsdwergen en de grootste planetoïde, Ceres, zijn nu officieel geclassificeerd als dwergplaneet.
Jupiter is met afstand de grootste planeet in ons zonnestelsel. De planeet heeft een doorsnede van 69.911 kilometer en is daarmee elf keer zo breed als de aarde. Anders gezegd: als we de aarde zien als een druif, dan is Jupiter zo groot als een basketbal.
Mercurius is de planeet in het zonnestelsel met de kleinste en snelste baan om de zon. Het is de kleinste van de acht planeten, nauwelijks groter dan de Maan. Het is net als de Aarde een terrestrische planeet, met een vast oppervlak dat lijkt op de Maan.
Neptunus is de laatste in de rij, op ongeveer 4.500 miljoen kilometer van de zon. Op Neptunus waaien de hevigste winden van ons zonnestelsel: op sommige plaatsen tot 2.000 km/u.
Ze zijn fantasierijk, nieuwsgierig en altijd in beweging. Tweelingen is een luchtteken. De heersende planeet van Tweelingen is Mercurius, en het standaard huis is het derde.
Allereerst: voor welke datum geldt sterrenbeeld Leeuw? Als je ergens van 24 juli tot en met 23 augustus geboren bent. Leeuw is een vuurteken. De heersende planeet van Leeuw is de zon, en het standaard huis is het vijfde.
Maagd is een aardeteken. De heersende planeet van Maagd is Mercurius, en het standaard huis is het zesde.
Alle planeten die niet van harde materie (zoals de Aarde) maar van gas of ijs zijn gemaakt, hebben ringen. De gasplaneten (ook wel 'gasreuzen' genoemd) zijn Jupiter en Saturnus. De planeten Uranus en Neptunes bestaan uit ijs en worden ook wel 'ijsreuzen' genoemd. Deze vier planeten hebben dus ringen.
Wat bedoel je met "verjaren"? Als een jaar = 1 omwenteling om de zon, dan kun je ook op Neptunus verjaren (gesteld dat je op die planeet zou kunnen leven en lang genoeg leeft).
En hoe zwaarder de planeet is, hoe sterker zijn zwaartekracht is. Door zijn supersterke zwaartekracht beschermt Jupiter het leven op Aarde, en is dus de held van ons Zonnestelsel.
Niet Jupiter, maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in het zonnestelsel. Amerikaanse wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond de planeet, waarmee het totale aantal manen rond Saturnus op 82 komt.
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel.
Het voorkomen van grote hoeveelheden vloeibaar water aan het aardoppervlak onderscheidt de Aarde van andere planeten. Vanwege dit feit wordt de Aarde wel de "blauwe planeet" genoemd.